Miksi Suomessa on niin paljon laktoosi-intolerantikkoja ja keliakiaakikkoja?
Mikä meidän suolistossa ja vatsassa on erilaista muihin kansallisuuksiin verrattuna? Mistä tämä johtuu?
Kommentit (15)
Osin geneettistä, pienessä lammessa ne geenit ovat täällä pyörineet. Toisaalta täällä tutkitaan sairaudet paremmin kuin monessa muussa maassa, koska täällä on siihen enemmän tarvetta, koska maitotuotteita ja niitä keliaakikolle sopimattomia viljatuotteita käytetään Suomessa paljon.
[quote author="Vierailija" time="10.09.2014 klo 09:50"]
Mikä meidän suolistossa ja vatsassa on erilaista muihin kansallisuuksiin verrattuna? Mistä tämä johtuu?
[/quote]
"Arvioiden mukaan 75 % maailman väestöstä on laktoosi-intolerantteja lapsuusiän jälkeen.[1] Laktoosi-intoleranssi vaihtelee maantieteellisesti: Pohjois-Euroopassa laktoosi-intolerantteja on noin 5 % väestöstä, kun taas joissain Aasian ja Afrikan maissa jopa yli 90 %.[2] Suomalaisista aikuisista noin 83 % pystyy käyttämään maitoa ravinnokseen ainakin jossain määrin."
Eli olikohan ap:llä vähän faktat hakusessa?
Suurin osa maailman ihmisistä on laktoosi-intolerantikkoja, laktoosin sieto on harvinainen poikkeus. Laktoosin sieto on yleistynyt täällä pohjoisessa, koska ravinto on aikanaan ollut täällä kylmässä niin köyhää, että ihmiset joille on kehittynyt geenimutaatio laktoosin sietämisestä ovat selvinneet paremmin. Siten täällä laktoosia sietämättömät ovat jääneet vähemmistöön, muualla maailmassa vastaavasta mutaatiosta ei ole ollut hyötyä, joten se laktoosin sietokin on harvinaista.
Koska me siedämme yleensä hyvin laktoosia, ruokavalio on kehittynyt paljon maitotuotteita sisältäväksi. Muualla käytetään maitoa sellaisenaan paljon vähemmän, joten laktoosin sietämättömyys ei ole ongelma ja tule samalla tavalla esiin. (Kypsytetty juustohan taas ei sisällä laktoosia, joten sen käyttö ruokavaliossa ei ole ongelma.)
Laktoosi-intolerantteja on kyllä muualla paljon enemmän. Laktoosi-intoleranssi on itse asiassa normaalitila, yleensä aikuinen nisäkäs, ihminenkään, ei sulata enää maidon laktoosia. Täällä pohjoisessa jossa lehmänmaito on ollut merkittävä ravinnonlähde niukoissa oloissa, on tullut sitten sopeutumaa niin että suuri osa ihmisistä sietää laktoosia aikuisenakin.
Keliaakikoista en tiedä pitääkö väite paikkaansa että on Suomessa erityisen yleistä. Jos pitää paikkaansa, lienee geneettistä pääosin.
Lievemmät ruoka-aineyliherkkyydet on käsittääkseni Suomessa yleisiä lähinnä siksi että niistä puhutaan. Muualla monessa maassa ihmiset vaan jättää syömättä sellaisen ruoan josta tietää ett tulee tavalla tai toisella huono olo, eikä sen enempää mieti että se on jotain allergiaa. Se on vain ruokaa joka nyt ei itselle sovi. Ja lieviä oireita monet vaan valitsee sietääkin, jos ruoka on muuten maukas ja mieluisa (ja moni siedättyykin sen kautta kun syö vaan oireista huolimatta, mitä ei pääse tapahtumaan jos kieltäytyy allergiaan nojaten ruoasta).
Yksi juttu tuli vielä mieleen tästä... Mieheni on Espanjasta ja lasten ruoka-aineallergioihin tuli ilmi mielenkiintoinen suhtautuminen kulttuurieroina tässä kesällä. Vauva sai meillä ihottumaa tietystä ruoka-aineesta, ja minun reaktioni oli tietysti ettei sitä saa hänelle syöttää, on allerginen. Mutta miehen äiti oli sitä mieltä, että se on ihan luonnollista, että monille vauvoille tulee tuota kkun totuttelee uusiin ruokiin, mutta ei totuttelua silti pidä lopettaa. Noudatin neuvoa ja kas, vauva tosiaan tottui ruokiin eikä enää saa niistä mitään oireita. Olisinkohan luonut kestävästi allergisen, jos olisin paniikissa karsinut kaikki punoitusta aiheuttavat ruoka-aineet pois ruokavaliosta...
[quote author="Vierailija" time="10.09.2014 klo 10:08"]Keliaakikoista en tiedä pitääkö väite paikkaansa että on Suomessa erityisen yleistä. Jos pitää paikkaansa, lienee geneettistä pääosin.
[/quote]
Keliakia on tosiaan geneettistä ja suomalaiset tunnetusti melko sisäsiittoista porukkaa, joten tuota sitten ilmenee selkeästi enemmän täällä.
Muissa maissa asioista ei kohkata ehkä niin paljoa, kuin täällä. Suomalainen juo lasin maitoa, pieraisee, ja julistaa itsensä laktoosi-intolerantiksi.
Seurailen parhaillaan eräässä Keski-Euroopan maassa järjestettävien hääjuhlien valmistelua. Paikalle on tulossa 50-60 henkeä, eikä kukaan ole kysynyt erikoisruokavalioista saatika niistä ilmoittanut. Ei ole hylaa, laktoositonta, maidotonta, gluteenitonta, vähähiilarista, viljatonta, munatonta, pähkinätöntä kuten täällä varmasti olisi. Että kyllähän se nyt jostakin kertoo...
Keliakian puhkeamiseen tarvitaan geneettinen alttius. Huomattavasti yleisempää on niin sanottu gluteeniyliherkkyys. Jos siis on viljojen kanssa ongelmia, ei kyse suinkaan aina ole keliakiasta.
Loisista ja mikrobeista suolistossa nämä vaivat johtuvat, ja geneettiset tekijät astuvat kuvaan mukaan siten että miten elimistö reagoi näihin mikrobeihin.
Laktoosi osuus jo korjattu ap:lle, mutta me olemme niin sisäsiittoista kansaa, ettei mikään ihme, että meillä on paljon erilaisia sairauksia keliakiasta alken aina mielenterveyssairauksiin asti, itsemurhatilastossa olemme kärkimaa...
Lähes kaikki ovat laktoosi-intolerantikkoja. Ne jotka eivät ole ovat se poikkeus. Lehmän tai minkään muunkaan eläimen maito ei ole luonnollista ihmisravintoa. Ihmisvauvan kuuluu juoda ihmismaitoa ja aikuisten vettä/hedelmien mehua tms.
[quote author="Vierailija" time="10.09.2014 klo 10:29"]
Muissa maissa asioista ei kohkata ehkä niin paljoa, kuin täällä. Suomalainen juo lasin maitoa, pieraisee, ja julistaa itsensä laktoosi-intolerantiksi.
Seurailen parhaillaan eräässä Keski-Euroopan maassa järjestettävien hääjuhlien valmistelua. Paikalle on tulossa 50-60 henkeä, eikä kukaan ole kysynyt erikoisruokavalioista saatika niistä ilmoittanut. Ei ole hylaa, laktoositonta, maidotonta, gluteenitonta, vähähiilarista, viljatonta, munatonta, pähkinätöntä kuten täällä varmasti olisi. Että kyllähän se nyt jostakin kertoo...
[/quote]
Ei se välttämättä kerro mistään muusta kuin juhlien järjestäjien huonoista käytöstavoista.
Joskus 70-luvulla leipomot alkoivat lisäämään leipiin valtavia määriä gluteenia. Ja uskon että se onkin iso syy keliakian lisääntymiseen. Ei se gluteenimäärä ole kenellekkään hyväksi. Mutta se saa leipiin tilavuutta ja kestävyyttä joten raha ratkaisee tämänkin.
[quote author="Vierailija" time="10.09.2014 klo 10:38"]Loisista ja mikrobeista suolistossa nämä vaivat johtuvat, ja geneettiset tekijät astuvat kuvaan mukaan siten että miten elimistö reagoi näihin mikrobeihin.
[/quote]
Tämä on totta. Toisaalta lääkärit ovat todella hukassa näiden asioiden kanssa. Vielä ihmisiä on kehoitettu olemaan sinut vaivojensa kanssa, koska nämä infektiot eivät tapa, tai edes välttämättä lyhennä elinikää. Mutta odottakaa kun ihmiset tajuavat asian oikean laidan, siihen voi vielä mennä 50-100 vuotta tällä menolla, mutta edistyneimmät ihmiset jo osaavat hoitaa itsensä oikein, ei siinä mitään lääkäriä tarvita.
[quote author="Vierailija" time="10.09.2014 klo 10:55"]
Joskus 70-luvulla leipomot alkoivat lisäämään leipiin valtavia määriä gluteenia. Ja uskon että se onkin iso syy keliakian lisääntymiseen. Ei se gluteenimäärä ole kenellekkään hyväksi. Mutta se saa leipiin tilavuutta ja kestävyyttä joten raha ratkaisee tämänkin.
[/quote]
Voi olla... Mutta muitakin syitä on, ja uskon ettei kaikkia tutkimus vieläkään edes tiedä. Nämä asiat eivät ole yksinkertaisia.
Esim. itse hiljattain luin tutkimustiedon, että runsaasti erityisesti eläinperäistä rasvaa aiheuttava ruokavalio muokkaa suoliston mikrobitasapainoa suuntaan, jota elimistö pitää patologisena ja kehittää sitä vastaan matala-asteisen immuunivasteen eli kroonisen tulehduksen. Ja yleisestikin ylipainoisille tyypillinen ruokavalio on sellainen että bakteerikanta muuttuu huonoon suuntaan. Matala-asteinen tulehdus taas aiheuttaa kaikenlaista ikävää ketjureaktiona, suolisto "vuotaa" aineita verenkiertoon mistä voi tulla lisääntyneitä allergisia reaktioita vähän kaikelle (myös sille viljalle), ja lisäksi rasva- ja sokeriaineenvaihdunta häiriintyy.
Eli on ihan mahdollista että yleistynyt gluteeniyliherkkyys ja monet muutkin yliherkkyydet johtuvatkin paljolti siitä, että ihmisten suolistomikrobikanta on suurella osalla muuttunut suuntaan, joka aiheuttaa kroonista ärsytystilaa elmistössä ja muuttaa suolen läpäisevyyttä epänormaaliksi.
Suurin osa maailman väestöstä on laktoosi-intolerantikkoja. Olemme (Suomessa) käyttäneet viljoja ja lehmän maitoa vasta tuhansia vuosia, mikä on evolutiivisesti lyhyt aika. Elimistö ei ole sopeutunut nykyaikaiseen ruokaan, mikä osaltaan johtuu myös jalostuksesta ja prosessoinnista.