Millaisia salaatteja teette arkena?
Vaihteluvinkkejä kaipailen. Liian usein tulee silputtua vain salaattia, kurkkua, tomaattia ja paprikaa. Joskus joo jotain salaattijuustoa, oliiveja tai hedelmää, mutta yleensä aina tuota samaa mielikuvituksetonta settiä. Mites teillä?
Kommentit (19)
Usein meillä tälläinen saalatti:
jäävuorisalaattia
paprikaa
tomaattia
kurkkua
punasipulia
oliiviöljyä
oliiveja
fetajuustoa
varhaiskaali-porkkanasalaattia, ohuksi kaali ja raastimella porkkanat, salaattiin pähkinä-siemensekoitusta, raejuustoa
No meillä on nyt ollut jo pidempään ihan vain kaaliraastetta, ja esim. tänään coleslaw, kaali+ porkkana+ kastike. Välillä on lanttua raasteena. Ihme kyllä kaikille maistuu nuo, vaikka esim. mies yleensä pitää salaatteja pupujen ruokana. Aina ei ole salaattia, vaan esim. ihan keitettyä kukka- tai parsakaalia.
Täytyy sanoa että kaali on hyvää, ja kun se säilyykin hyvin jääkaapissa, toisin kuin jotkut jäävuorisalaatit yms. jotka tuppaavat olemaan epämääräisen näköisiä jo lähikaupasta ostaessa.
Kurkun asemasta käytän kesäkirpitsaa, on maukkaampaa eikä niin vetistä.
[quote author="Vierailija" time="12.07.2014 klo 18:44"]Usein meillä tälläinen saalatti:
jäävuorisalaattia
paprikaa
tomaattia
kurkkua
punasipulia
oliiviöljyä
oliiveja
fetajuustoa
[/quote]
huoh
Itsellä sama ongelma. Jäävuorisalaatti, vesimeloni ja viinirypäleet kivaa vaihtelua :-)
Suuret pinaatinlehdet ja vuonankaali, niin heti saa salaattipohjaan enemmän makua. Ei mitään jäävuorisalaattia.
Esim rucolaa sen perus jäävuorisalaatin sekaan?
Aika paljon makua saa hyvästä salaatinkastikkeesta.
Itse käytän pohjana yleensä joko romaine- tai pehtoorinsalaattia.
Lisänä siihen ehkä kevyesti höyrytettyjä porkkanoita, minitomaatteja, kurkkua, leipäjuustoa ja savulohta.
Käytän erilaisia salaatteja niin ei kyllästy niin helposti. Tammenlehti, rucola, pinaatti, lollo rosso, jäävuori, basilikaa, viinisuolaheinää, basilikaa joskus jne. Teen jonkin oliiviöljypohjaisen kastikkeen melkein aina. Avokadolla saa vaihtelua myös ja lisäksi vaikka chiliä ja korianteria. Joskus paahdan pähkinöitä sekaan. Erilaiset juustot on kivoja kuten parmesan, manchego ja feta. Syksyisin teen salaatin usein paahdetuista punajuuresta, vuohenjuustosta ja salaatista.
Meillä syödään harvoin raasteita. En itse oikein niistä välitä ja koska yleensä yli puolet lautaseltani tai koko annos on salaattia, haluan siitä hyvää ja täyttävää.
Lisää välillä perussettiisi keitetty kananmuna. Kylläinen olo pidempään..
Ohuet sitruunaviipaleet
Fenkoliviipaleet
Hienonnettu minttu
Oliivioljy
Suola
[quote author="Vierailija" time="12.07.2014 klo 18:44"]varhaiskaali-porkkanasalaattia, ohuksi kaali ja raastimella porkkanat, salaattiin pähkinä-siemensekoitusta, raejuustoa
[/quote]
Kuulostaa kivalta. Mitään kastiketta ei tuohon tarvita?
[quote author="Vierailija" time="12.07.2014 klo 18:44"]Usein meillä tälläinen saalatti:
jäävuorisalaattia
paprikaa
tomaattia
kurkkua
punasipulia
oliiviöljyä
oliiveja
fetajuustoa
[/quote]
jäävuorisalaatti on todella ravintoköyhää. Vaihda kesällä edes jääsalaattiin tai lehtisalaattiin. Tummemat vielä parempia. Romanot jne.
Salaattiin voi lisätä esim. Aurinkokuivattua tomaatteja, rucolaa, savulohi ja kananmuna käy hyvin myös ja päälle puristaa sitruunasta mehua vähäsen. Halloumjuusto, viinirypäleet ja tuore minttu toimivat kivasti yhteen. Vuohenjuusto ja pahoilaisenhillokin tuo vaihtelua. Katkarapujakin voi lisätä tuomaan makua. Näihin kaikkiin sopii pohjaksi tuo perus salaatti eli salaattia, tomaattia ja kurkkua.
Mitä tahansa noiden perinteisten sekaan mitä sattuu kaapissa olemaan:
salaatti, tomaatti, kurkku
- jatkeena tai osin korvaten: punakaalia ohuina suikaleina, sipulinvarsia, rucolaa "mausteena", hunaja-, galia-, cantaloupe tai vesimelonia, appelsiinia, omenaa, aurinkokuivattua tomaattia, raejuustoa, ananasta, kapriksia, suolakurkkua, oliiveja, keitettyjä perunoita, pastaa, tonnikalaa, krutonkeja tai
Tässä muutama ihan erilaisempi "ohjekin"
- punakaalia, mustaherukkasosetta tai mustaherukkahilloa, banaania (kuulostaa oudolta, mut on tosi hyvää!)
- salaatti, tomaatti, kurkku, suolakurkku/maustekurkku, leipäjuusto ja kapris (mieluummin se iso varrellinen)
- tätä en ole vielä itse kokeillut, mut aion kokeilla eli perinteisen porkkanaraaste + rusinat + appelsiinimehun comboon rusinoiden tilalle kuivattuja karpaloita, sekaan voi laittaa myös raejuustoa
Itse käyn ajoittain vakoilemassa kauppojen salaattiannoksia. Esimerkiksi viimeiksi tein jotain välimeren salaattia eli perussalaatti + kirsikkatomaatteja, marinoituja oliiveja ja marinoituja herkkusieniä.
[quote author="Vierailija" time="12.07.2014 klo 19:39"]
Ohuet sitruunaviipaleet
Fenkoliviipaleet
Hienonnettu minttu
Oliivioljy
Suola
[/quote]
Suosittelen. On äärimmäisen raikas ja erilainen salaatti. Silppuaminen tosin kannattaa tehdä koneellla, käsin hankala saada tarpeeksi ohuita viipaleita.
kikherneita suosittelen edella jo mainittujen lisaksi.
Kauden vihannesten mukaan