Miksei enää saa mistään hyviä perunoita?!
Kaikki ovat vetisiä ja mauttomia!
Mistä te ostatte hyvät pottunne?
Kommentit (23)
S ryhmästä ainakin täältä pohjoisesta saa Mäläskän perunan Tyrnävän ruokaperunaa. Keltainen pussi. Ihania pottuja.
https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/hedelmat-ja-vihannekset-1/juurekset/pe…
Halpuutus, halpuutus...
Kaveri halusi hyvää Siikliä, Lumijokinen käsin nostettu, 7€/kg, oli hyvää!
Meillä on torilla vakituinen myyjä, jolta ostamme perunat. Hänellä on perunatila ( jo toisessa polvessa) ja viljelyssä monia hyviä lajikkeita. Facebookista näemme milloin myyjä on torilla.
Silloin kun hän pitää lomaa ihan sydäntalvella ostamme perunat City marketista, jossa on irtoperunoita n. 10 eri lajiketta.
Hyvät perunat tekevät arjesta juhlan ja juhlista pidot! Esim. joulupöydän mädit ja sillit vaativat perunoita. Ja uusien perunoiden pitää olla huippulaatua! Sekalaisen kokoisista ja useita päiviä seisoneesta perunoista ei kannata maksaa eikä pahoittaa mieltään mitättömästä mausta, kun perunat voivat olla myös herkkua.
Niille, jotka halveksivat perunoita, voi lisäksi todeta, että perunat ovat usein aterian vähiten energiatihein osa ja keventävät annosta.
Olisiko sesongilla mitään vaikutusta? Kun perunan satokausi pääasiassa on syksyllä, niin kevätkesällä saattaa olla niukkuutta. Kohta tulee uudet perunat toki, mutta varsinainen sato myöhemmin.
Lidlissä myydään pusseissa sellaisa lajiketta kuin Jazzy. Ostin sitä kerran vahingossa ja nyt enää muuta ostakaan.
Jaa? Enpä ole tuollaista ongelmaa havainnut koskaan. Ja ihan tavallisia s-marketin irtopottua ostan enimmäkseen ja välillä pussitettua.
Oisko kyse valmistustavasta, jos koet, että aina on sun pottusi vetisiä ja mauttomia?
Minä vissiin pidän vetisestä ja mauttomasta. Meidän s-marketista saa oikein hyvää perunaa vihreässä pussissa. Yleisperunoista sun muista pysyn kaukana, varsinkin kun tähteeksi jääneitä yritti lämmittää/paistaa, niin maku oli kamala.
Eri lajikkeet keitetään eri tavoin, jos uusia perunoita tarkoitat. Jotkut laitetaan kiehuvan kuumaan suolalla maustettuun veteen kun taas toiset jo kylmään veteen. Selvitä siin miten perunasi kuuluu kypsentää.
Vierailija kirjoitti:
Olisiko sesongilla mitään vaikutusta? Kun perunan satokausi pääasiassa on syksyllä, niin kevätkesällä saattaa olla niukkuutta. Kohta tulee uudet perunat toki, mutta varsinainen sato myöhemmin.
Tämä(kin).
Uuden perunan matka pellolta kattilaan tulisi olla myös lyhyt.
Varhaislajikkeista Timo on kärsinyt vetisyydestä, jos on kasvatettu liian runsaalla lannoituksella.
Halvalla ei saa tässäkään hyvää.
Vierailija kirjoitti:
Eri lajikkeet keitetään eri tavoin, jos uusia perunoita tarkoitat. Jotkut laitetaan kiehuvan kuumaan suolalla maustettuun veteen kun taas toiset jo kylmään veteen. Selvitä siin miten perunasi kuuluu kypsentää.
Höyrysssä laitetaan kaikki. Ei tule niin vetisiäkään.
Vierailija kirjoitti:
Minä vissiin pidän vetisestä ja mauttomasta. Meidän s-marketista saa oikein hyvää perunaa vihreässä pussissa. Yleisperunoista sun muista pysyn kaukana, varsinkin kun tähteeksi jääneitä yritti lämmittää/paistaa, niin maku oli kamala.
Tarkistin tuon pussini, Mäläskän peruna ja annabelleä näkyi olevan.
En varsinaisesti ollut perunan ystävä vuosikausiin, mutta huomaan tuota syöväni jo ihan mielellään miltei semmoisenaan.
Tietenkin tässä vaiheessa vuotta mennen vuoden perunat ovat jo huonolaatuisia.
Vaikka niitä olisi säilyetty miten tahansa.
Huomaa, että perunasato on nostettu Suomessa syyskuussa ja kaikki ne silloin tuoreet ja hyvät perunat ovat nyt 9 kk vanhoja.
Aivan sama muissa juureksissa.
Nyt on aika ostaa varhaisperunoita, tai niitä Mummon pakkauksiin säilöttyjä perunoita kylmatiskistä tai muita pakasteperunoita.
Nyt perunat ovat huonoimmillaan vuodesta, sillä ne kaikki ovat vanhaa satoa.
Nyt syödään varhaisperunoita, sen jälkeen kesäperunoita ja elokuun lopulla ja syyskuun alussa niitä ah niin ihania tuoreita uusia perunoita.
Vierailija kirjoitti:
Lidlissä myydään pusseissa sellaisa lajiketta kuin Jazzy. Ostin sitä kerran vahingossa ja nyt enää muuta ostakaan.
Lidlin umpinaisissa muovipusseissa myytävät pestyt perunat ovat monesti osaksi mädäntyneitä tai mätiä tulee muutamassa päivässä. Joku kasvitauti jyllää niiden viljelijällä/varastossa/pakkaamossa, ja pakkaa perunat liian kosteina täysin tiiviiseen pussiin. Useampaa lajiketta ostanut.
Tätä se S-ryhmän halpuutus teettää. Ei voi sillä hinnalla myydä kuin kuraa.
Nyt kannattaa "vanhoista" perunoista tehdä muusia ja maustaa se hyvin voilla/ kermalla/sipulilla/ yrteillä.
Kannattaa tehdä myös erilaisia perunagratiineita juustojen ym. kanssa.
Nyt syödään viimeisiä jämiä viime vuoden eli viimesyksyn perunasadosta.
Pian saadaan ihan tuoreita perunoita, jo nyt on tarjolla sekä suomalaisia että että ruotsalaisia että muitakin ulkomaisia uutta perunaa.
Ja tuo uusien perunoiden sanasto on nykyisin muuttunut.
Puhutaan varhainperunoista, jotka ovat lienee "kasvihuone"n perunoita?
Sitten puhutaan kesäperunoista. Mitä ne kesäperunat oikein ovat.
Ja lopuksi puhutaan uusita perunoista.
Tavalliselle suomalaiselle ne uudet perunat ovat aivan omasta maasta tai kasvattjan maasta nostettuja uusi perunoita, elokuussa.
Mikään kasvihuoneessa kasvatettu pottu ei ole uutta perunaa. Todelline uusi peruna kasvaa perunapelossa ja luonnon määräämässä aikataulussa.
Surullista että jotkut syövät markettipottuja eivätkä tiedä paremmasta. :(
Mäläskän potut on suurimmaksi osaksi vihreitä, eli auringon polttamia ja näin ollen eivät ruuanlaitto kelpoisia. Eli kopiotuna internetin syvyyksistä........Suurina annoksina glykoalkaloidit aiheuttavat kitkerän sivumaun ja ovat terveydelle haitallisia. Niistä voi seurata vatsa- tai suolistokipua, ripulia, oksentelua ja hermosto-oireita. Vihertyneitä perunoita ei suositella käytettäväksi ravintona. Vihreitä perunoita ei suositella varsinkaan pienille lapsille.
Ostan lähes pelkästään Lapin puikulaa tai siikliä joissa on enää makua jäljellä. Uusista perunoista lähes suoraan maasta rymättyläläistä annabelleä.