Laittakaa mulle lihakeitto-ohje
Mulla on sellasia naudanpaloja mitä pitää keittää puolitoista tuntia.
Kommentit (18)
Välilihaa 500g
Siivuta ja paloittele lihat
Ruskista voissa
Laita lihat uunivuokaan
Pilko mukaan porkkanoita ja lanttua
Kypsennä 140 asteessa 3h
Mausta suola pippuri
Mitään reseptejä ei tarvita. Keitto ei voi epäonnistua.
Naudanpalat kattilaan kylmään veteen, kattila levylle ja levy päälle. Kun alkaa kiehua, levy pienemmälle ja voit kuoria vaahtoa pois. Heitä sekaan suolaa, pippureita, laakerinlehti jos haluat. Keitä ainakin se puolitoista tuntia, mielellään pidempäänkin.
Kun lihat alkavat olla pehmeitä, siivilöi liemi. Paloittele lihat.
Kuori ja pilko perunoita, porkkanoita, juuriselleriä, lanttua, palsternakkaa ja juuripersiljaa jos tykkäät. Ja viipaloi pätkä purjoa. Näihin ei ole mitään tarkkoja määriä, vaan se on ihan makuasia minkä verran mitäkin. Esim. pottuja saman verran kuin on sitä lihaa ja juureksia toinen mokoma. Nämä kasvikset siihen äskeiseen keitinliemeen kypsymään. Kun ovat jo melko kypsiä, lisäät ne pilkotut lihat. Lisää tarvittaessa suolaa. Kun keitto on valmis, silppua pinnalle vielä persiljaa. (Itse ostan puntin persiljaa ja silppuan sen etukäteen ja pistän varret sinne jo lihojen kanssa kypsymään.)
Mulla on vain perunoita ja porkkanoita ja sipulia siihen. Ja suolaa ja pippuria
Ap
Siis miten se liemi siivilöidään? Ap
Vierailija kirjoitti:
Mulla on vain perunoita ja porkkanoita ja sipulia siihen. Ja suolaa ja pippuria
Ap
Noilla saat aikaan jo oikein hyvän keiton.
Vierailija kirjoitti:
Siis miten se liemi siivilöidään? Ap
Otetaan sellainen kapine kuin siivilä, ja sitten joku esim. kulho, johon se siivilä mahtuu, ja liemi myös. Kaadetaan liemi kattilasta siivilään. Nostetaan siivilä kulhosta ylös. Siihen on nyt takertunut pippurit, liiskaantuneet sipulit, ehkä joku lihansäie tms. töhnää. Kulhossa oleva liemi taas on kirkasta.
Mutta ei siivilöinti pakollista ole, vaan sellaista hienostelua, jos haluaa tehdä vähän nätimpää keittoa.
Vierailija kirjoitti:
Mulla on vain perunoita ja porkkanoita ja sipulia siihen. Ja suolaa ja pippuria
Ap
Kyllä se noistakin tulee. Itse jäisin kyllä kaipaamaan selleriä. Enkä pistäisi kovin paljon porkkanaa.
Laita lihakimpale kattilaan kylmään veteen. Vettä saa olla tässä vaiheessa ihan reilusti, niin että liha peittyy. Hella täysille, pienennä tehoa kun kiehuu. Kuori, eli poista, veden pinnalle tuleva "töhnä" pois. Kun töhnää ei enää ilmaannu, lisää kattilaan kuorineen pilkottu sipuli, ne sipulin kuoret myös, pätkä purjoa, pari porkkanaa pilkottuna, lanttua, selleriä, muutama minitomaatti, mitä nyt satut löytämään. Nahistuneetkin käy, tai pelkät kuoret (ilman multaa). Pippureita, esim musta- ja maustepippuri, suolaa, lipstikkaa jos on, yrttejä esim persiljaa.
Keitä se 1,5h. Ongi liha pois kattilasta. Siivilöi liemi talteen. Kippaa liemijuurekset kompostiin, niitä ei enää tarvita.
Nyt alkaa se varsinainen keiton tekeminen, eli ota siivilöityä lientä noin litran verran (riippuen tietysti kuinka ison keiton olet tekemässä). Lisää siihen nyt ne varsinaiset keittojuurekset, eli kuutioituna porkkanaa, lanttua, palsternakkaa, juuriselleriä, purjoa, perunaa. Ja tietysti se keitetty liha pieneksi pilkottuna. Keitä kunnes juurekset ovat kypsiä. Mausta persiljasilpulla, tarkista suolan määrä.
Jos lientä jäi yli, laita se purkkiin ja jääkaappiin tai pakasterasiaan ja pakastimeen. Sitä voi käyttää muihin ruokiin, missä tarvitaan hyvää lientä.
Vierailija kirjoitti:
Kiitti. Kai se on alettava
Ap
Kyllä!
Onnistunutta kokkaussessiota ja hyvää ruokahalua!
No niin, alkoi sitten tehdä mieli lihakeittoa.
Ei vain tänään ehtisi kaupoille eikä kokkaamaankaan.
Vierailija kirjoitti:
Mulla on vain perunoita ja porkkanoita ja sipulia siihen. Ja suolaa ja pippuria
Ap
Käy ostamassa paketti pekonia ja savuporo möhnää. Saksi pekoni paistinpannulle kun ne on tirisseet niin ruskista lihapalat. Kaikki keitin veteen jonka olit tajunnut laittaa kiehumaan samalla kun aloit paistaa pekonia. Lihaliemikuutio of korse ja anna kiehua tunti niin lisää sipulit. Mausteena riittää se pippuri ja suola. Tujaus sinappia on hyvä lisä.
Lisää porkkanat vartin päästä sipuleista. Siitä 10 minuuttia niin perunat. Kun alkaa näyttää valmiilta niin lisää savuporo möhnä, koko paketti. On oikeasti hyvää.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Mulla on vain perunoita ja porkkanoita ja sipulia siihen. Ja suolaa ja pippuria
ApKäy ostamassa paketti pekonia ja savuporo möhnää. Saksi pekoni paistinpannulle kun ne on tirisseet niin ruskista lihapalat. Kaikki keitin veteen jonka olit tajunnut laittaa kiehumaan samalla kun aloit paistaa pekonia. Lihaliemikuutio of korse ja anna kiehua tunti niin lisää sipulit. Mausteena riittää se pippuri ja suola. Tujaus sinappia on hyvä lisä.
Lisää porkkanat vartin päästä sipuleista. Siitä 10 minuuttia niin perunat. Kun alkaa näyttää valmiilta niin lisää savuporo möhnä, koko paketti. On oikeasti hyvää.
Ihan hyvänkuuloinen ohje, joskaan ei se perinteisin lihakeitto.
Mutta mitä ihmettä on savuporomöhnä? Eli kun en kaupasta löydä sitä ja pitää kysyä myyjältä missä teillä on savuporomöhnät, niin ymmärtääkö se, mitä haluan?
Mitä ihmettä, ettekö te ruskista lihapaloja ensin? Siitähän se maku tulee.
Siinä se nyt tulee liedellä :) meinaan pistää oikein monta pippuria! Ap
Keitä vähän yli 1,5 tuntia suolan, maustepippurin ja sipulisilpun kanssa. Sitten sekaan perunat ja kasvikset ja keitä vielä 20min. Itse käytän liemikuutiota viela, vaikka usen on se makuluukin maistamassa. Tottunut siihen makuun.