Fenkoli, piparjuuri, selleri, munakoiso, mustajuuri, kuinka saada....
.....näistä maukasta ruokaa? Kiinnostaisi laittaa näistä vähemmän tunnetuista kasviksista herkkuruokaa.
Kommentit (2)
Fenkoli on hyvää myös valkoisessa Ragussa.
1 sellerinvarsi, 1 porkkana ja 2 sipulia pieneksi kuutioituna
1 iso fenkoli sellaiseksi 10 c kolikon kokoiseksi kuutioituna
2 valkosipulinkynttä hienoksi hakattuna
500-700 g vapaavalintaista jauhelihaa
Lasi valkoviiniä
6 dl lihalientä
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria
Rosmariinia ja timjamia
Kuullota vihanneksia oliiviöljyssä padassa muutama minuutti. Lisää sitten jauheliha ja anna ruskistua.
Kaada viini pataan, ja anna haihtua puoleen. Lisää yrtit ja puolet liemestä. Anna hautua kannen alla tunti tai puolitoista, kääntele silloin tällöin ja lisää tarvittaessa lientä. Idea on että sipulista ja fenkolista ja siitä lihaliemestä muodostuu eräänlainen kastike.
Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Tarjoile pastan kanssa.
No se on helppoa, koska nuo ovat todella maukkaita raaka-aineita. Miten niin ne ovat vähemmän tunnettuja? Teen noista ruokaa viikoittain.
Mustajuuresta tai selleristä voi tehdä sosekeittoa, pyreetä tai paahtaa ne uunissa lisukkeeksi.
Fenkolin höylään usein mandolinilla ohuiksi suikaleiksi, jotka marinoin öljyssä ja sitruunamehussa. Fenkolista tulee herkullinen lisuke mille tahansa proteiinille paahtamalla pannulla tai uunissa ihan pehmeäksi. Pelkkä suola ja pippuri riittävät mausteeksi.
Munakoisosta teen munakoisogratiinia tai moussakaa, joskus baba ganoushia. Myös se on hyvää ihan sellaisenaankin paahdettuna. Paistetut munakoisoviipaleet voi myös marinoida.
Piparjuurta voi sekoittaa esimerkiksi majoneesiin ja tarjota lihan lisukkeena.