Listeriariski kaukomatkalla raskaana ollessa
Olen lähdössä Karibialle rv 15, mitä uskallan syödä siellä listeriaa välttääkseni? En syö lihaa enkä kalaa, joten jos tuoreet kasvikset ja maitotuotteet jätän pois, joudunko olemaan loman nälissäni? Suomessa en listeriaa pelkää enkä ole sille juuri ajatusta suonut, mutta ulkomaille lähtö raskaana arveluttaa etenkin noiden maitotuotteiden vuoksi. Enhän voi tietää mitkä ovat pastöroituja, tuskin kovinkaan moni.
Takana monta keskenmenoa ennen esikoista, joten pelko lapsen menettämisestä on muutenkin suuri. Ja tämä toinen raskaus oli iloinen yllätys ja matka jo aiemmin varattu. Jos olisin tiennyt tulevani raskaaksi, en olisi varmaan kaukomatkaa suunnitellut.
Osaisiko kukaan neuvoa? Mitä uskallan laittaa suuhuni? Vai kannattaisiko jopa harkita loman perumista, jos ei siitä voi kulinaarisesti nauttia?
Kommentit (14)
Meksikon suosittuun turistikohteeseen, 3+ tähden all inclusive-hotelliin.
Eiköhän sielläkin paikalliset ole raskaana, eikö niin? Kysy hotellista maitotuotteista onko pastöroituja. Tilaa kuumennettuja kasvisruokia. Kai siellä nyt seisovasta pöydästä jotain sopivaa löytää, vaikka banaananeja jotka voit itse kuoria. Ja peruna, riisi, polenta tai mikä lisäke siellä nyt onkaan käy tietenkin. Kannattaa vaan muistaa tarkistaa että jos jossain on kananmunaa on kypsennettyä. Tietty kun et syö lihaa etkä kalaa jää vähemmän vaihtoehtoja. Mutta tosiaan ota hedelmäveitsi mukaan ja huuhtele hedelmät pullovedellä ja kuori itse niin saat ainakin jotain syödyksi.
Toki ovat paikallisetkin raskaana, mutta heillä kai kuitenkin elimistöt sietää eri lailla eri asioita tottumusten mukaan? Jos esim. vertaa, että paikallisten vatsa sietää johtovettä, turistien ei. Jos Meksikossa maitoa ei juuri pastöroida niin ei kai raskaana olevien tarvitse toimia eri tavalla ja välttää kaikkia maitotuotteita jos ennenkin raskautta ovat niitä nauttineet? Näin järkeilin ja voin hyvinkin olla väärässä, mutta suomalaisena noudatan Suomen ruokarajoitusohjeita :)
Kiitos vinkeistäsi! Hotellilta ajattelinkin kysyä maitotuotteista, epäilyttää vaan miten hyvin ymmärtävät asiani englanniksi ja tietävätkö edes koko pastöroinnista, jos se ei ole siellä yleistä (en tiedä onko, en löytänyt tietoa). Kyllä kai sieltä jotain syötävää löytyy, kunhan vaan ei tarvitsisi kahta viikkoa pelkkää leipää mussuttaa.. :)
Kun olin meksikossa all inclusivessa, kaikki maitotuotteet oli iskukuumennettuja, joka on vielä tehokkaampi keino tuhota pöpöt, kuin pastörointi (kuumeennetaan kuumemmKsi kuin pastöroidessa).
Olin itse raskaana tuolla matkalla, eikä kukaan meidän 10 henkisestä seurueesta saanut mitään pöpöjä.
Oi ihana kuulla tuollainen tieto! Saitko helposti asian selvitettyä? Ja saako udella hotellin/ketjun nimeä? :)
Pastörointi/iskukuumentaminen ovat kyllä kaikkialla maailmassa harrastettuja juttuja. Maitohan ei käytännössä säily juomakelpoisena ilman, etenkään eteläisemmissä maissa.
Heh, kuvittelitko, että vain Suomessa pastöroidaan tai iskukuumennetaan maitotuotteet? :D Tiedätkö missä pastörointi on keksitty ja mistä koko nimi on peräisin? http://fi.wikipedia.org/wiki/Pastörointi
Olin Barcelo-ketjun hotellissa, joka oli erityisen ylpeä hygieniatasostaan. Jopa baarimikoilla oli suojamyssyt päässään.
varoisin Meksikossa erityisesti sitä meksikolaista juustoa, jota laitetaan usein ruuan päälle valkoisena raasteena. Se ei ole läheskään aina pastöroitua.
[quote author="Vierailija" time="28.12.2013 klo 23:03"]
Toki ovat paikallisetkin raskaana, mutta heillä kai kuitenkin elimistöt sietää eri lailla eri asioita tottumusten mukaan?
[/quote]
Bakteerikanta on erilainen, ja siitä voi seurata suomalaiselle ikävä, mutta sikiölle vaaraton mahatauti. Listeria on kuitenkin ihan samalla tavalla potentiaalisesti tappava bakteeri myös paikallisille kuin vaikkapa kolera.
Listeriabakteeri muuten kuolee 78 asteessa. Juustojakin voi siis syödä ihan rauhassa, jos tulevat uunin kautta. Jos kohteessa on mahdollista syödä kiviuunissa kypsennettyä pizzaa - ja yleensä kaikissa sellaisissa kohteissa, joissa käy paljon jenkkejä, on ;-) -, niin juuri tuon turvallisempaa ruokaa ei ole, se uuni kun on 800 asteinen.
Haha. Listeria on pienin ongelmistasi kaukomatkoilla. Norovirus, paikallinen streptokokki, perusflunssa, johon sinulla ei ole vastustuskykyä ja monet muut lämpimän ilman alan pöpöt ovat paljon vaarallisempia! Söit sitten vaikka hernekeittoa purkista, riski sairastua ilmateitse on paljon suurempi.
Hyttysten levittämää denguekuumetta esiintyy ajoittain. Hyttysen pistoa vastaan voi suojautua hyttysmyrkyillä ja vaatetuksella. Denguekuumetta esiintyy erityisesti Jaliscon, Yucatanin, Veracruzin, Guerreron, Oaxacan ja Morelosin osavaltioissa. Myös verenvuotoa aiheuttavaa vaarallisempaa muotoa denguesta on esiintynyt. Kosketusta etenkin kulkukoiriin tulee välttää rabiestartuntavaaran vuoksi. Matkustettaessa normaalien turistireittien ulkopuolella tulee malarialääkityksen tarve tarkistaa lääkäriltä ennen matkaa. Sairaalahoitoa vaativissa sairaustapauksissa on suositeltavaa ottaa heti yhteys oman matkavakuutuksen palvelukeskukseen. Yleensä sairaalat eivät hyväksy suoraan suomalaista matkavakuutusta maksun takeeksi, vaan pyytävät potilaan luottokortin. Elintarvikehygieniaan tulee kiinnittää suurta huomiota ja välttää mm. katukeittiöiden salaatteja, majoneesia, mansikoita, jäätelöä ja jääpaloja. Vesijohtovettä ei suositella juotavaksi missään osissa maata.
Meksikon terveysviranomaiset ovat vahvistaneet, että lokakuussa 2013 Hidalgon-osavaltiossa alkoi koleraepidemia. Yksittäisiä koleratapauksia on ilmennyt myös muutamassa muussa osavaltiossa.
Kiitos kommenteistanne! Enpä tosiaan tiennyt maidon pastöroinnista juuri mitään, kun ei ole tähän mennessä tarvinnut tietää :D Listeria on toki paljon harvinaisempi kuin vatsataudit ja flunssat, mutta jos sen saan niin sanoisin kyllä, että se on paljon suurempi ongelma kuin mahatauti. Nimenomaan sikiölle siis.
Pitääpäs perehtyä vielä tuohon denguekuumeeseen ja koleraan ja selvitellä matkavakuutustamme sairaalahoidon osalta.
Minkälaiseen paikkaan menet sinne? Johonkin resorttiin, laivalle?