Onko kaikki ei-luomuliha tehotuotettua?
Mitä lihaa voi käyttää, jos ei halua ostaa tehotuotettua? Mitä tehotuotettu oikeastaan tarkoittaa?
Kommentit (8)
Poronliha nyt ei ainakaan ole tehotuotettua. Tai riista.
Ei välttämättä, ihan kaikilla pientiloilla ei välttämättä ole luomusertifikaattia, koska se on kallis. Nämä tilat varmaan myyvät enimmäkseen suoramyyntinä.
Toinen on sitten riista. Poronlihasta en menisi vannomaan, ainakaan teurastusolot eivät poroilla ole välttämättä kovin kaksiset.
Jos kaupasta lihasi haet niin varmuudella tehotonta on ainoastaan se luomu. Muurten et voi olla lainkaan varma yksittäisten tilojen toiminnasta ja että saat juuri tietyn tilan jauhelihapaketin...
Jos nyt puhutaan vaikka naudanlihasta, niin se on ihan yhtä tehotuotettua luomuna kuin ei-luomuna. Luomu naudanlihassa tarkoittaa lähinnä sitä, kuinka eläin on ruokittu ja kuinka lääkitty. Luomussa saa käyttää sairaalle eläimelle lääkkeitä, mutta varoajat ovat pidemmät kuin ei-luomussa, eli silkkaa haaskausta.
Luomu ei todellakaan kerro siitä, että sikapossua on rapsuteltu ja naudalle rupateltu. Suomessa ei edes ole tehotuotantoa sellaisena kuin suomalaiset sen mieltävät, mutta pitäkää ihmeessä illuusionne luomun "tehottomuudesta". Siinä kun ei kannata lääkitä, koska silloin menee luomun status, antaa eläimen mieluummin kärsiä.
Meidän lähellä on ei-luomutila, jossa lehmillä on paljon tilaa ja niitä paijaillaan ja harjataan ja hoidetaan kuin hienoja rotuhevosia, kun isäntäväki on kovin eläinrakasta porukkaa. En pitäisi sitä tehotuotantona. Määritelmää en kyllä itsekään tiedä.