Parantuva alkoholisti laittaa punaviiniä bolognese-kastikkeeseen?
Kommentit (19)
Alkoholi haihtuu kuumassa, mutta miksi ihmeessä laittaisi bologneseen punaviiniä? Ongelma voi tulla siitä, mitä tapahtuu sille viinille, joka jää käyttämättä.
Ei se ole siinä ruoassa ongelma, mutta varmasti olisi parempi olla ostamatta alkoholia ollenkaan. Ihan turha houkutus kotona.
Miksi se punkkua bologneseen edes laittaisi? Eihän se edes kuulu siihen.
Siitä ruuasta haihtuu alkoholi pois, eli mitään fyysistä triggeriä ei ole. Näkisin kuitenkin ongelmana sen, että viinin laittaminen ruokaan vaatii viinipullon ostamisen Alkosta, korkin avaamisen, tuoksut jne, ja vaikka voi olla vaikea uskoa, niin tuollaiset asiat liittyvät kuitenkin siihen vanhaan riippuvuuteen ja ne voivat johtaa juomiseen. Parempi olisi jos alkoholistilla ei olisi elämässään mitään mikä muistuttaa alkoholista. Tuo voi myös olla ensimmäinen askel juomisen aloittamiseen, ”käyn hakemassa viiniä ruokaan, ihan vaan jotta saan tehtyä oikein hyvää ruokaa, yhtään en aio juoda”, sitten ”no tätä viiniä nyt jäi, ei sitä kannata poiskaan heittää, juon ruuan kanssa vain lasillisen”, jne jne jne.
Muutaman kerran saattaa jopa onnistua se lasin juominen, sitten alkoholisti kuvittelee kohtuukäytön olevan mahdollista, ja juokin vähän useammin ja vähän enemmän. Siitä se lähtee taas.
Vierailija kirjoitti:
Miksi se punkkua bologneseen edes laittaisi? Eihän se edes kuulu siihen.
Itseasiassa useimmilla Italian alueilla laitetaan viiniä bologneeseen, valkoista tai punaista. Bolognese resepti vaihtelee alueittain ja perheittäinkin paljon.
Eikös se ole ihan loogista että parantuva laittaa tarpeettomaksi käyneet viininsä kastikkeeseen, jossa ne antavat makua ja alkoholi haihtuu pois?
Minäkin vain "hiukan" kostutan kuivakakkua viskillä, hieman makua antamaan.
Se ei haihdu niin nopeasti kuin jotkut uskovat, mutta tuntuuko se pieni määrä sitten missään, että voisi vaikuttaa? Voisihan laittaa sekamehua vaikka.
Yle Tieteen joulukalenteri julkaisi hauskan videon glögin keittämisen vaikutuksesta alkoholipitoisuuteen. Täydellä teholla keitettäessä alkoholipitoisuus laskee melko nopeasti, mutta jo 90 asteessa haihtuminen on huomattavasti hitaampaa.
Toisin kuin glögissä, ruoanvalmistuksessa alkoholi halutaan yleensä haihduttaa pois sen maun vuoksi. Äkkiseltään luulisi, että kun alkoholia sisältävän nesteen kuumentaa yli etanolin kiehumispisteen (78,1 °C), alkoholi haihtuu hyvin nopeasti. Niin ei kuitenkaan käy, vaan merkittävä osa alkoholista säilyy kuumennettaessa melko pitkään. Samoin usein väitetään alkoholin palavan pois liekityksessä, mutta todellisuudessa siitä jää jäljelle jopa 75% (se tuntuukin järkeenkäyvältä – palaessaan alkoholiliuos laimenee ja lopulta sammuu kun pitoisuus on liian matala).
Zinc
https://paistopinta.net/alkoholin-haihtuminen-ruoanlaitossa/
Mikä ihme on "parantuva alkoholisti"?
Alkoholismista ei voi parantua.
Ukko37 kirjoitti:
Mikä ihme on "parantuva alkoholisti"?
Alkoholismista ei voi parantua.
Sinähän et sitä päätä.
Zinc
Vierailija kirjoitti:
Se ei haihdu niin nopeasti kuin jotkut uskovat, mutta tuntuuko se pieni määrä sitten missään, että voisi vaikuttaa? Voisihan laittaa sekamehua vaikka.
Kunnollista ragua haudutetaan minimissään 3 tuntia, ja siinä ajassa se alkoholi kyllä ehtii häipyä.
Ja kyllä, viiniä pitäisi useimpien ohjeiden mukaan laittaa lasillinen; joko punaista tai valkoista.
Vierailija kirjoitti:
Ukko37 kirjoitti:
Mikä ihme on "parantuva alkoholisti"?
Alkoholismista ei voi parantua.Sinähän et sitä päätä.
Zinc
En niin, lääketiede on päättänyt sen puolestani ennen minua.
Alkoholi ei haihdu ruuastakaan niin nopeasti kuin on uskottu. Esim. lapsille ei kannattaisi antaa mitään punaviinikanaa.
Monilta alkoholisteilta on löytynyt taustalta, että on joko vitsilla tai vahingossa annettu pikkulapselle viinaa.
Vierailija kirjoitti:
Se ei haihdu niin nopeasti kuin jotkut uskovat, mutta tuntuuko se pieni määrä sitten missään, että voisi vaikuttaa? Voisihan laittaa sekamehua vaikka.
Sekamehua :D:D:D:D
Ihan sellaiset olemassa olevat mahdollisuudet. Kannattaa laittaa mieluummin balsamicoa.