Mitä löytyy maustekaapistasi?
kyselen siksi,kun luulen että suomalaiset tekevät mautonta ruokaa..
Kommentit (15)
Minulla on kolme maustekaappia: itä, länsi ja yleinen. En ole laskenut nimikkeitä, mutta jos mukaan otetaan vielä jääkaapissa olevat tahnat ja kastikkeet, niin yli 50:n mennään.
Mausteita on niin paljon, että uusi säilytyspaikka pitäisi löytää. En edes muista ulkoota kaikkia. Lisäksi kaikki tuoreena käytettävät yrtit ja mausteet, maustekastikkeet ja tahnat. Silti aina ruokaa laittaessa huomaa, että jotain puuttuu. Esim meiramia pitäisi hankkia ja lipstikkaa.
Inkivääriä, chiliä, ainakin 4 eri pippuria, valkosipulia, cayannepippuria, sitruunapippuria, limepippuria, chili explosion-mausteseosta, metsäMix (kuivattuja sieniä, suolaa, pippuria, yrttejä), paprikaa, currya, kurkumaa, muskottipähkinää, 2 eri kanelia, anista, grillimaustetta, yrttisuolaa, makusokeria
yrttejä: oreganoa, basilikaa, tilliä, timjamia, minttua, kirveliä, rakuunaa, yrttisekoituksia..., garam masalaa, neilikkaa, sinapinsiemeniä, sahramia, kuminaa, juustokuminaa...
Helpompi olisi luetella mitä siellä ei ole. Pystytään tekemään melkein mitä tahansa ruokaa mistä maailmankolkasta tahansa mausteiden puolesta.
Tai sitten suomalaisilla on tarkka makuaisti ja perusmautkin riittävät. Juureksista saa upean maun mihin tahansa ruokaan. Eri eläintenlihoissa ja lihanosissa on omat makunsa. Tomaatti+sipuli pitkään kypsytettynä on upea pohja moneen menoon. Usein mausteet peittävät hyvät ruuanmaut.
Erilaisia mausteita ehkä viitisenkymmentä, öljyjä ja etikoita kymmenkunta, yrttejä sekä kuivattuina että usein myös tuoreena, itsetehtyjä maustesekoituksia tällä hetkellä viittä erilaista. Tämän lisäksi maustelaatikoissa on mm. lakritsinjuurta, salmiakki- ja lakritsajauhoa, mulperinmarjoja, kokonaisia kardemummapalkoja ja itsekuivattuja limenlehtiä. Valkosipulit, chilit, inkiväärit ja limet on vihanneslokerossa jääkaapissa, kuten myös erilaiset maustetahnat ja -kastikkeet.
Listaan useimmin käytetyistä harvemmin käytettyihin:
- Mustapippuri
- suola
- kuivatut chilit
- oregano
- timjami
- laakerinlehdet
- paprikajauhe
- kaneli
- rosmariini
(Basilikaa tai inkivääriä ei löydy, koska ostan ja käytän ne aina tuoreina, kun niitä ruokiin tulee, samoin useimmat muut yrtit)
Mä olen varmaan sellainen jota ap haki, meiltä löytyy maustehyllystä suola, sokeri, mustapippuri, curry, oregano ja omakasvattama kuivattu chili.
Mulla ei ole hajuakaan, mihin jotain neilikkaa tai kanelia tulisi käyttää. Yleensä jos ruokaa teemme, laitetamme siihen valmiita maustetahnoja esim. eri currytahnoja tai punapaputahnaa etnisestä kaupasta ostettuna.
Kuivattuja yrttejä: salvia, rosmariini, timjami, sekoituksia, lipstikkaa, oregano, tilli jne.
Tuoreena samoja yrttejä pihalla vielä jonkin aikaa.
Mausteita:
- 5-6 intialaista maustetta ja mausteseosta, pari currytahnaa
- 5 erilaista pippuria + 1 sekoitus
- katajanmarjoja kuivattuna, peperoncinohippuja, paprikajauheita (espeletteä)
- bagna gauda ja bagnet vert maustekastikkeet
- muskottia
- vaniljatankoja, neilikkaa, inkivääriä pakastettuna ja jauheena, kardemummaa
- pari aasialaista mausteseosta
- jotain vielä mitä en muista...?? No, on kuitenkin laatikkotolkulla mausteita.
- lisäksi tosiaan balsamicot, öljyt, viinietikat jne.
- tuoretuotteet jääkaapissa meilläkin tai korissa työtasolla
Mutta silti tärkeintä on lihan ja ruuan ominaismaku jota ei saa peittää mausteilla - kun tapasin mieheni 20v sitten hänellä oli vain yksi mauste: mustapippuri ja sitä käytettiin erittäin runsaasti:D No, onneksi tuo on kehittynyt vuosien mittaan todella gourmandiksi....
[quote author="Vierailija" time="21.08.2013 klo 13:57"]
Tai sitten suomalaisilla on tarkka makuaisti ja perusmautkin riittävät. Juureksista saa upean maun mihin tahansa ruokaan. Eri eläintenlihoissa ja lihanosissa on omat makunsa. Tomaatti+sipuli pitkään kypsytettynä on upea pohja moneen menoon. Usein mausteet peittävät hyvät ruuanmaut.
[/quote]
Parhaimmillaan ne korostavat sitä makua upeasti. Minä olen sitten varmaan semmoinen huonon makuaistin omaava suomalainen, kun minusta se perinteinen suomalainen ruoka jossa suola ja ehkä maustepippuri on ainoat mausteet, on vaan tylsää. Vaikka kuinka yrittävät parjata että siellä muualla ne käyttää mausteita vain peittääkseen pilaantumisen ja huonojen raaka-aineiden makua. Syön silti juureksetkin mieluummin yrttimaustettuna, ja tomaattiin ja sipuliinkiin yleensä laitan jotain mausteita, ainakin mustapippuria ja tuoretta basilikaa ehkä pari minuuttia ennen kypsennysajan loppua.
lähinnä perusmausteet: pippuri, paprika, chili, basilika (kuivattu ja tuore), curry, muskottipähkinä, valkopippuri, valkosipuli (jauhe ja tuore), kardemumma, sitruunapippuri ja kaneli.
ihan maistuvaa ruokaa olen näillä saanut :) käytän paljon kasviksia sekä teen paljon italialaistyylistä/tomaattista ruokaa. Jos reseptin mukaan teen niin ostan tarvittavat mausteet. En pelkää mausteita ja makuja, rakastan mausteista ruokaa, mutta 1,5-vuoden omillaan asumisen aikana ei ole vielä ehtinyt maustekaappi kasvattaa kokoaan. (Enkä käytä edes liha/kasvis/kala/kanaliemikuutioita!)
Suolaa (perus, perusmerisuola, maldon), mustapippuria (kokonaisia), rosmariinia, timjamia, meiramia, inkivääriä, oreganoa, tähtianista, garam masalaa, kanelia, mustapippurijauhetta, juustokuminaa, kanaliemifondia, seesaminsiemeniä, laakerinlehtiä, kaffir-limen lehtiä ja kuivattuja piri piri-chilejä.
Soosseista ja öljyistä tabasco, sriracha, worcestershire, seesamiöljy, soijakastike, kalakastike, riisiviinietikka, balsamico, etikka, paistamiseen sopiva oliiviöljy, parempi oliiviöljy, tryffelioliiviöljy ja rypsiöljy.
Ylivoimaisesti eniten menee suolaa ja pippuria, usein pelkästään niitä. Inhokki-mausteeni on keltainen valmis "curry"-sekoitus.
En jaksa mennä katsomaan, mutta aika paljon siellä on erilaisia itämaisia mausteita ja niiden lisäksi sellaisia ns. perusmausteita, kuten musta- ja valkopippuri sekä paprikajauhe, grillimauste yms.
Oma taktiikkani ruoanlaitossa on usein se, että käytetään todella yksinkertaisia aineksia, mutta maustetaan ne oikein kunnolla. Olen siis ottanut paljon vaikutteita itämaisesta keittiöstä. Monet itämaiset ruoat maistuvat mausteiden ansiosta taivaalliselta, vaikka raaka-aineina olisi esimerkiksi vain perunaa ja papuja.
Meillä löytyy aika perus mausteet, enkä näe mitään tarvetta haalia kaikenlaisten eri maiden keittiöiden mausteita, koska oma maustamistyylimme on tietynlainen, eniten saanut vaikutteita italialaisesta ruoasta. Jos haluamme välillä syödä vaikka thaimaalaista, kiinalaista tai intialaista, teemme sen noihin erikoistuneessa ravintolassa, mutta kotona syödään semmoista Välimeren keittiön vaikuttein maustettua kasvispainotteista suomiruokaa.
Joten mielle riittää maustekaappiin suola, mustapippuri, laakerilehdet, chili, timjami, oregano, fondikuutioita liha- kasvis ja kana. Paljon käytän myös tuoreita yrttejä, esim basilika on kuivattuna minusta suorastaan kamalaa.
Helpompi kertoa mitä ei ole.
Sitruunapippurin, pizzamausteen tai jonkun naudanlihamausteen tyyppisiä sekoituksia. Liha- ja kasvisliemikuutioita.
Kanaliemikuutioita käytän keittoihin.
Mausteet on lasipurkeissa valolta suojassa, pääasiassa maustekaapissa, osa jauhokaapissa, tahnat yms. jääkaapissa, liha-, kala- ja kanaliemet (jotka jotenkin lasken mausteiksi) pakastimessa.
Mausteita (noin 30 erilajia)