Tunnetko sienet, saatatko tuosta vain ottaa korin mukaasi ja sieniä löydettyäsi jopa valita millaisia sieniherkkuja haluat tehdä (tuntemuksesi on niin hyvä että valinvaraa ON?)
Kommentit (13)
En ole hyvä sienituntija. Kerään tatteja ja kanttarelleja. Suppilovahveron tunnistan, mutta en ole oppinut sitä vielä löytämään.
Ja olen itse opetellut etsimään kantarelleja ja tunnistamaan tatteja. Kantarellipakkoja löytää nyt hyvin, kun tietää, millaisista paikoista etsiä.
nro 2
Joskus laskeskelin, että tunnistan liki 50 sienilajia, tokia näistä kaikki eivät ole ruokasieniä. Kerään koko syksyn sieniä erittäin monipuolisest. Isoisä kuljetti mukana sienestämässä ja opetti tunnistamaan sienet.
N31
Ei sienten tunnistaminen ole sen vaikeampaa kuin erottaa päivänkakkaraa ruususta. Useimmat sienet ovat helposti erotettavissa muista. Olen oppinut äidiltä ja ihan sienikirjasta.
Tatit erottaa helposti pillistöstä, eikä mikään niistä ole myrkyllinen. Orakkailla sama juttu mutta pillistön tilalla on piikit. Kantarellin ja suppilovahveron tuntee kai jokainen. Ne eivät voi sekoittua mihinkään myrkylliseen. Mustatorvisieni on myös helppo tunnistaa. Kerään myös haperoita, haaparouskuja, lampaankääpää ja kangasrouskuja.
Sieniä on helppo opetella. Aloittaa muutamalla helpolla ja lisää vuosittain muutaman uuden. Kanttarelli, herkkutatti ja vaikka lampaankääpä on tosi helppoja. Haperot on helppoja ja muutkin tatit. Rouskut on kanssa aika helppo tuntea. Ei muuta kuin sienillä mukaan ja metsään ihmettelemään. Ja jos et tunne niin et myöskään kerää.
Olen sienestänyt neljävuotiaasta asti eli 51 vuotta. Äiti opasti alkuun ja myöhemmin aloin järjestelmällisesti opetella uuden lajin tai pari joka vuosi. Tunnen ruokasienet ja paljon muitakin, lajimäärää en ole laskenut mutta varmaan yli 100.
2 tärkeintä sääntöä sienestämiseen:
Opettele tunnistamaan myrkkysienet
Poimi vain sieniä joita tunnet
Kanttarellit ja tatit tunnistan ja uskallan poimia, muita oikeastaan en. Kanttarellistä teen yleensä kastiketta, tateista keittoa tai kastiketta. Herkkua on ja ihan ilmaiseksi!
En tunne, en myöskään luota itseeni. Olen joskus ollut sienestämässä kyllä sukulaisten kanssa. He poimivat vain yhtä lajia tosin, en tunnista enää sitäkään.
Opin itse syömään vasta aikuisiällä, vaikka usein jo yritin maistella teininäkin.
Nyt olisi tarkoitus lähteä katselemaan, mutta en tiedä kasvaako esim. kantarellia juuri täällä päin.
Tateissa ajattelin pysytellä kyllä, jos ei sitten noita vahveron näköisiä tule vastaan.
Tunnistamani lajimäärä pyörii jossain 300 hujakoissa. Viime kesänä testailtiin ja 279 saatiiin silloin määräksi. Sieniretkillä, sienipäivillä, sieniseurassa jne olen opetellut lisää joka vuosi. Kerään ruokasieniä, mutta mielenkiinnosta tunnistan myös muitakin sieniä.
Tykkäisin sienistä, mutta en uskalla poimia..kerran poimin muka kantrarellejä ja varmistin vielä laverilta, että eikö nämä voi syödä..no ne oli jotain seitikkejä😂Ja kyllä googlasin ne kanttarelleiksi🙉
Oma saalis tänään. Kellon mukaan yksi tunti 26 minuuttia ja 3, 2 kilometriä, 2997 askelta.
Neljä herkkutatti (valitsin vain parhaat ja kahdeksan heitin pois jotka olin valinnut kun sain aina paremman)
Ämpärillenen keltahaperoita jotka ovat suolasieniksi parhaita. Kerään kaikkia mutta oikeastaan säilön vain keltahaperoita. Mummolta periytyvä säilöntäohje jossa sieni säilyttää rakenteensa. Mökille talvella tykkään ottaa säilösieniä ja nauttia hapankorpun ja puolukkahillon kanssa
En juuri tunne sieniä. En ole koskaan ollut sienrstämässä enkä syö sieniä kun pidän niiden makua vastenmielisenä. Olen toki maistanut ja yrittänyt saada niihin jotain makua mutta ei vaan voi. Enää en edes maista.