Chronin tauti ja pavut ja linssit ym?
Miehelläni on chrinin tauti joka on lääkkeillä ihan kunnossa.
Kuulin tässä taannoin ystävältäni, että Chopinin tautia sairastavan ei pitäisi syödä ollenkaan palkokasveista? Meillä on usein ruuassa kaikenlaisia kikherneet , linssejä ja papuja.
Pitääkö tämä paikkaansa ja tietääkö joku tästä? En ole itse kuullut, eikä mies ole huomannut mitään oireita?
Kommentit (12)
Saa syödä jos ei aiheuta ongelmia.
Tapauslohtaisesti se ruokavalio määräytyy.
C r o h n
Ihan on yksilöllistä mikä kellekin sopii. Mä syön lähes päivittän noita, mutta vehnä on kauhea virhe. 15 v sairastettu.
Yleensä oireita voivat pahentaa mm.
-kaasua muodostavat ruoka-aineet, kuten kaalit, pavut ja linssit, sipuli, paprika
-hiilihapolliset juomat
-kofeiinipitoiset juomat
-alkoholi
-sokerialkoholit kuten ksylitoli, maltitoli, sorbitoli
-tuoreet leivonnaiset, kuten ruisleipä ja pulla
-kuivatut hedelmät
On tärkeää, että pyritään välttämään ainoastaan niitä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat selvästi oireita. Muuten ruokavaliosta tulee helposti liian yksipuolinen ja riittävä ravintoaineiden sekä energian saanti voi vaarantua.
Vierailija kirjoitti:
Saa syödä jos ei aiheuta ongelmia.
Tapauslohtaisesti se ruokavalio määräytyy.
Lektiinit ei sovi ainakaan vatsavaivaisille. Niistä on ruokaviraston sivuilla erikseen asiaa.
Vierailija kirjoitti:
C r o h n
Ihan on yksilöllistä mikä kellekin sopii. Mä syön lähes päivittän noita, mutta vehnä on kauhea virhe. 15 v sairastettu.
Miten laitat linssiruoan? Sehän olis niin hyvää kukkakaalin kanssa!
muinaismuija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Saa syödä jos ei aiheuta ongelmia.
Tapauslohtaisesti se ruokavalio määräytyy.Lektiinit ei sovi ainakaan vatsavaivaisille. Niistä on ruokaviraston sivuilla erikseen asiaa.
Yleensä ei sovi, mutta poikkeuksiakin on. Siksi useisiin vatsa- ja suolistovaivoihin ei ole yhtä ainoaa kiveenkirjoitettua ruokavaliota, vaan suosituksia joiden pohjalta on helpompi valikoida ne raaka-aineet mitä elimistö parhaiten sietää.
Vierailija kirjoitti:
muinaismuija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Saa syödä jos ei aiheuta ongelmia.
Tapauslohtaisesti se ruokavalio määräytyy.Lektiinit ei sovi ainakaan vatsavaivaisille. Niistä on ruokaviraston sivuilla erikseen asiaa.
Yleensä ei sovi, mutta poikkeuksiakin on. Siksi useisiin vatsa- ja suolistovaivoihin ei ole yhtä ainoaa kiveenkirjoitettua ruokavaliota, vaan suosituksia joiden pohjalta on helpompi valikoida ne raaka-aineet mitä elimistö parhaiten sietää.
Luomuliha sopii, mutta sitä ei saa pilata syanidisuolalla tai liemivalmisteilla.
"Fytaatti viljatuotteissa (täysjyvävilja, leseet) hidastaa raudan imeytymistä elimistöön"
"Kasvikunnan sisältämän raudan imeytymiseen vaikuttavat lisäksi ravinnon muut ainesosat. Useat eri tekijät, kuten teessä oleva parkkihappo ja viljan kuoriosassa olevat kuituaineet sekä fytaatti huonontavat imeytymistä..
...Fytaatti l. fytiinihappo = täysjyväviljavalmisteissa sekä palkoviljassa esiintyvä yhdiste, joka sitoo kaksiarvoisia ioneja (esim. kalsium, kupari, magnesium, sinkki) imeytymättömään muotoon ruoansulatuskanavassa. Täysjyväviljassa ja palkokasveissa olevat fytaatit muuttavat sinkin, kuparin, raudan ja kalsiumin imeytymättömään muotoon. Fytaatit hajoavat kuitenkin hapattamisen, idättämisen, liotuksen ja hiivakäymisen aikana, joten esimerkiksi leivänvalmistus parantaa kivennäisaineiden imeytymistä."
muinaismuija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
C r o h n
Ihan on yksilöllistä mikä kellekin sopii. Mä syön lähes päivittän noita, mutta vehnä on kauhea virhe. 15 v sairastettu.
Miten laitat linssiruoan? Sehän olis niin hyvää kukkakaalin kanssa!
Keitoksi tai curryksi. Se on.
Vierailija kirjoitti:
muinaismuija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
C r o h n
Ihan on yksilöllistä mikä kellekin sopii. Mä syön lähes päivittän noita, mutta vehnä on kauhea virhe. 15 v sairastettu.
Miten laitat linssiruoan? Sehän olis niin hyvää kukkakaalin kanssa!
Keitoksi tai curryksi. Se on.
Intialainen dalbat?
En tiedä miten se kirjoitetaan:-D
Crohnin taudin takia mikään ruoka ei ole ehdottomasti kielletty. On ruokia, jotka saattavat pahentaa vaivoja ja jos jotain vaivaa on ja tunnistaa, mikä ruoka sitä pahentaa, tällaista ruoka-ainetta kannattaa toki välttää. Usein on myös niin, että taudin ollessa huonossa vaiheessa, tietyt ruoat ärsyttävät vielä lisää, mutta taudin hyvässä vaiheessa niitäkin voi syödä oireetta.
Itse pitää siis kuunnella kroppaansa ja jättää pois sellainen, mikä ei hyvältä tunnu. Netistä löytyy listoja ruoka-aineista, jotka yleisimmin oireita aiheuttavat. Jos kaikki on hyvin ja oireita ei ole, voi syödä rauhassa ihan normaalisti. Yleinen ravintosuositus croh tauti potilaille on hyvin samanlainen kuin kaikille muillekin - vältä rasvaista ja raskasta ruokaa, suosi kasviksia, marjoja, kalaa jne.
Ihme jossei ole huomannut oireita, kun nuo aiheuttaa oireita jo ärtyneelle suolellekin (joka on lievempi sairaus kuin Chron.)