Miksi kutsussa on vastauspyyntö?
Ennenkin pärjättiin ilman. Eikö nykyemännät ole yhtä taitavia vai missä vika? Mielestäni epäkohteliasta tivata tullaanko ja moniko tulee. En tiedä viikkoja etukäteen. Parempi sanoa ettei tulla niin ei tartte tehdä tiliä.
Kommentit (23)
jossa vietetään paljon häitä ja syntymäpäiviä yms.
Ja kyllä joskus säälittää kirjoittaa laskua vaikka viidestäkymmenestä hengestä (tilattu määrä) kun väkeä onkin vain kolmekymmentä. Kallista lystiä, sanoisin!
Normaali juhlaruokailu maksaa meillä n.20¿/henkilö, joten jo kymmenen paikalle saapumatonta maksaa jo aika paljon.
mummo on järkännyt elinaikanani (olen syntynyt-69) lukemattomat tyttärien häät, lastenlasten ristiäiset, rippijuhlia, ukin hautajaiset, syntymäpäiviä jne aina ilman vastauspyyntöä. En tiedä miten hän sen tekee mutta tarjottava ei lopu kesken ja pienellä rahalla laittaa koska on ollut viimeksi töissä joskus 40-luvulla ennen lasten syntymää.
Esim. päivälliset ravintolassa on hankala järjestää, jos ei tiedä kuka tulee paikalle. Olisi aika ikävää vieraillekin, jos pöydissä olisi paljon tyhjiä paikkoja siellä täällä, kun istumajärjestys olisi laadittu sen mukaan, keitä on kutsuttu ja kaikki eivät olisikaan syystä tai toisesta noudattaneet kutsua.
Kotona järjestettävät perhejuhlat ovat vähän eri asia. Niissä on yleensä noutopöytä, joten ei ole niin tarkaa, kuinka monta vierasta tulee.
Äitini on järjestänyt lukuisia perhejuhlia ristiäisistä valmistujaisiin, synttäreihin ja hautajaisiinkin ja aina ilman vp:ä. Kahdet hääkutsut (minun ja sisareni) oli merkinnällä vp. Toiset häät olivat ravintolassa, joka vaati tarkan tilausmäärän. Toiset häät olivat vuokratiloissa ja ruoan teki maksua vastaan tuttu kokki " noin 120 hengelle" . thänkin tilaisuuteen haluttiin vastaus, koska etukäteen suunniteltiin istumajärjestys.
Kaikki eivät näytä tietävän, mitä vp. tarkoittaa, eivätkä ilmoita mitään.
Sen voi tietenkin tulkita siten, että ko. henkilö ei aio olla läsnä.
Hyviin tapoihin kuuluu kiittää kutsusta ja ilmoittaa, että ei vlitettavasti voi sitä noudattaa. Syitä ei tarvitse selittää.
Olen ollut pikkujouluissa, joihin ei tullut kuin itseni lisäksi 1 muu vieras. Emäntä oli kutsunut 30 ihmistä ja nähnyt hirveästi vaivaa, tehnyt ruokia monta päivää :(
ei tarvittu. Yli saattoi jäädä ruokaa, mutta kyllä sekin syötiin seuraavan viikon aikana.
Ennen maaseudulla oli myös tapana, että kaikki ystävät, sukulaiset ja naapurit tulivat pitoihin kun kutsu kävi. Yhteiset juhlat olivat tärkeitä sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyviä tapahtumia kun yhteydenpitoon ei ollut kännyköitä, nettiä ja liikkuminen paikkakunnalta toiselle ei ollut yhtä helppoa kuin nykyisin.
kahvitilaisuus, jossa oli suolaisena tarjottavana voileipiä. Muuten oli normaalit hääkakku, pullakranssi, pikkuleipiä ja kuivakakkuja. Kahvia ja mehua oli juomina. Ainoa alkoholipitoimen juoma oli onnittelumaljan kuohuviini.
Eikä tietenkään ollut vastauspyyntöä. Olisikin ollut aika naurettavaa, jos niin pienimuotoiseen tilaisuuteen olisi ollut.
Se vp. ei ole minkään muun takia kutsussa kuin siksi, että se auttaa juhlien järjestelyissä. Ja sitä pitää myös noudattaa, eli ilmoittaa tuleeko vaiko ei.
Helppo ravintoloiden ja pitopalveluiden on ruokia tehdä. Enemmän sitä tietoa kuinka moni tulee tarvitsee pienen vauvan äiti ristiäisiä järjestäessään ettei turhaan väsyneenä liikaa leivo. Tai kotikutsuilla jää kuohuviinit juomatta, ne ei edes säily. Tai tietää lainata naapurista lisää puutarhatuoleja rippijuhliin jne
Vierailija:
Helppo ravintoloiden ja pitopalveluiden on ruokia tehdä.
Juu tää on tää yleinen käsitys, että ravintolan keittiössä on se taikahuone mistä ihan tuosta vaan taiotaan herkkuja pöytään, ilman ennakkotilausta. Tyyliin tuntia ennen tilaisuutta " kun me tarttettais vielä yks täytekakku ja pari voileipäkakkua lisää" . Voi jeesus... t. kokki
et osaa varata tarpeellisen määrän ruokaa...?
Jos on isommatki juhlat, niin kai se on vähän eri asia tuleeko vaan 50 vai 100...
on tosi kiva varata ruoat 200 ihmiselle, joista 100 jättää vastaamatta ja tulematta. Tai varata 100 vastanneelle eväät ja juhliin pölähtääkin 200. Joo voi vitsi, kyllä on taitamatonta porukkaa, jos ei tuollaisesta selviä...
Ja moni käyttää pitopalvelun palveluita. Pitopalvelu laskuttaa ihmismäärän mukaan.
On ikävää, jos emäntä odottaa 50 vierasta ja maksaa 50 hengen mukaan.. ja paikalle tuleekin vain 20 henkilöä.
lähes itsestään selvää, että juhliin mentiin kun kutsu kävi!
muksutkin kurissa koko kylän voimin. Nykyään saa poliisit kimppuunsa, jos ojentaa huonosti käyttäytyvää lasta...
Kyllä vastauspyyntöjä on käytetty kutsuissa ainakin kymmeniä vuosia. Ei se todellakaan mikään uusi juttu ole.
EN tajua miten joku tällaisestakin ihan normaalista asiasta voi vetää herneen nenuun.
Lisäksi ennen pitokokit kiersivät kylällä pyytämässä taloista aineksia pitotaloon, esim. kananmunia ja voita. Jee, tämäkin tapa takaisin!
Suuri osa nykyajan " pidoista" järjestetään ravintolassa tms.
Ravintola-alan ammattilaisena kerron seuraavaa. Täytyy tietää monelleko niitä tarjottavia varataan, monelleko katetaan ja vielä yksi tärkeä asia kuinka monta tarjoilijaa varataan hoitamaan tilausta.
Suunnitellan ravintolan tilankäyttö riittääkö kabinetti vai tarvitaanko sali vai koko ravintolan tilat.
Tilaaja maksaa tilaamansa määrän, voidaan toki sopia + - 10 tai 20 % etukäteen.
Jos haluat olla epäkohtelias kutsun esittäjälle toimit tämänkin tiedon jälkeen edelleen niin moukkamaisesti kuin ennenkin. Sääli ystäviäsi.
niin onpahan aikamoinen pettymys pienelle synttärisankarille!
Mieti haluiasitko maksaa sellaisesta ruokatarjoilusta
Tilattu ja laskutetaan sopimuksen mukaan
200 hlö x 20 e = 4000 euroa
(Jos vieraat olisi ilmoittaneet peruutuksensa hinta olisi ollut 2000 euroa)
Toteutunut henkilömäärä oli kuitenkin 100 joten maksaisit ylimääräistä mieluusti tuon
100 x 20 e = 2000 euroa.
Avautuiko? Jos ei niin ei joillekin ei riitä että taivuttaa rautalangasta ja tässä oli jo kyseessä rautatiekisko.