Onko öljy oikeasti maun kannalta parempi vaihtoehto kun voi porkkanakakussa?
Monessa ohjeessa suositellaan öljyä voin sijasta, mutta näin "vanhana" leipurina tuntuu hassulta että rypsiöljy olisi parempaa kun voi.
Voiko joku kertoa käytännön kokemuksen, eli toimiiko öljy?
Kommentit (14)
Ei sitä maun vuoksi niissä ohjeissa suositella, vaan "terveellisyyden". Joka sekin on ihan kyseenalaista.
Monessa kakussa voi ja sokeri vaahdotetaan, ja sitä ei pysty öljyn kanssa tekemään.
Vierailija kirjoitti:
Ei sitä maun vuoksi niissä ohjeissa suositella, vaan "terveellisyyden". Joka sekin on ihan kyseenalaista.
Monessa kakussa voi ja sokeri vaahdotetaan, ja sitä ei pysty öljyn kanssa tekemään.
Yhdessä ohjeessa oikein painotetaan että öljystä tulee parempi kun voista ja tekijä painottaa että käytä öljyä, ei margariinia tai voita. Joten siksi oleb vähän hämmentynyt.
Yhh. Melkein yhtä paha kuin viime vuonna suositeltu "Keitä joulupuuro rasvattomaan maitoon ja lisää loraus rypsiöljyä kypsään puuroon. Suolaa 1/4 tl". *oksennushymiö*
Ohjeissa suositellaan ”mautonta” öljyä, voissa on kuitenkin sika vahva maku ja porkkanakakussa mausteiden tulisi olla pääosassa.
Kyse ei ole terveellisyydestä vaan siitä että voi ei kohota sitä kakkua tai piirakkaa, kummassa muodossa se sitten onkaan. Öljyn kanssa siitä tulee kuohkeampi. Olen itse kokeillut myös voin kanssa.
Muistaakseni minunkin ohjeessani käytetään öljyä. Porkkanakakussa tavoitteena on tietty kosteus ja kuohkeus. Leivonta on mitä suurimmassa määrin kemiaa, joten lopputulos on muuta kuin osiensa summa.
Pullaan sitten aina voita.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei sitä maun vuoksi niissä ohjeissa suositella, vaan "terveellisyyden". Joka sekin on ihan kyseenalaista.
Monessa kakussa voi ja sokeri vaahdotetaan, ja sitä ei pysty öljyn kanssa tekemään.
Yhdessä ohjeessa oikein painotetaan että öljystä tulee parempi kun voista ja tekijä painottaa että käytä öljyä, ei margariinia tai voita. Joten siksi oleb vähän hämmentynyt.
Rypsiöljy on itsessään jo pahan makuista paitsi ne oikein prosessoidut joista on kemiallisesti poistettu epämiellyttävät maut. mutta koita vaikka kylmäpuristettua extra virgin rypsiöljyä maistaa ja sano onko hyvää. Hyh, ei. Eikä sellaisen pahanmakuisen aineen lisääminen mihinkään ruokaan sen makua paranna todellakaan. Korkeintaan sen pystyy peittämään muihin makuihin, mutta ei se silloinkaan hyvää makua lisää kuten voi tekee.
Täällä mainitun oliiviöljyn ymmärrän perinteisissä Välimeren leivonnaisissa esim. öljykakku ja mausteiset kuivakakut, se on yllättäen aika hyvää tietyissä jutuissa. Mutta jos on miedon makuinen porkkanakakku kyseessä valitsisin siihen kyllä voin, koska myös oliiviöljyn maku voisi tulla liikaa läpi.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei sitä maun vuoksi niissä ohjeissa suositella, vaan "terveellisyyden". Joka sekin on ihan kyseenalaista.
Monessa kakussa voi ja sokeri vaahdotetaan, ja sitä ei pysty öljyn kanssa tekemään.
Yhdessä ohjeessa oikein painotetaan että öljystä tulee parempi kun voista ja tekijä painottaa että käytä öljyä, ei margariinia tai voita. Joten siksi oleb vähän hämmentynyt.
Yhdessä ohjeessa? On varmaan ohjeita, joissa käytetään voita. Anyway meillä leivotaan käytetään voita, sanoi ohje mitä hyvänsä.
Olen kokeillut, en tee toista kertaa. Pahaa oli.
Vierailija kirjoitti:
Kyse ei ole terveellisyydestä vaan siitä että voi ei kohota sitä kakkua tai piirakkaa, kummassa muodossa se sitten onkaan. Öljyn kanssa siitä tulee kuohkeampi. Olen itse kokeillut myös voin kanssa.
Just päin vastoin, voin ja sokerin vatkaaminen yhteen lisää leivonnaisen kuohkeutta.
Porkkanakakun pitää olla amerikkalaistyylisesti vähän raskas ja kiinteä, ei kuohkea. Siksi siinä käytetään öljyä. Itse oon käyttänyt auringonkukkaöljyä, sen maku on ihan neutraali.
Vierailija kirjoitti:
Porkkanakakun pitää olla amerikkalaistyylisesti vähän raskas ja kiinteä, ei kuohkea. Siksi siinä käytetään öljyä. Itse oon käyttänyt auringonkukkaöljyä, sen maku on ihan neutraali.
Jep, auringonkukkaöljy on oikeasti neutraalin makuinen öljy, jota itsekin varmaan tässä käyttäisin jos jotain öljyä olisi pakko. Rypsiöljy ei ole maultaan neutraalia nähnytkään.
Mä en laittaisi rypsiöljyä mihinkään, se on minun suuhun kitkerää ja kamalaa. Mutta koska äitini on italialainen, olen tottunut käyttämään oliiviöljyä myös eriliasiin makeisiin leivonnaisiin ja omaan suuhun se on erittäin hyvää. Suomalaiseen makuun kuitenkin luultavasti voi tai voita sisältävä rasvaseos maistuu parhaalta.