Miksi välimerellistä ruokavaliota pidetään jotenkin hyvänä, vaikka pasta on pelkkää turmiollista valkoista jauhoa?
Kommentit (16)
Välimerellisessä ruokavaliossa pastan osuus ei kuitenkaan ole mikään ykkösjuttu. Enemmän se on kasvispainotteista paljon kasviksia ja hedelmiä, lihaa vain n. kerran viikossa, , sekä kalaa melko usein. Juustoa ei myöskään kovin usein. Leipää kyllä syödään melko paljon, mutta sen päällä ei syödä leikkeleitä, vaan esim. tsatsikia. myös turkkilaista jugurttia syödään melko paljon, sen kanssa esim. hunajaa.
Ehkä kannattaisi ensin tutustua ko. ruokavalioon, ennen kuin tekee tällaisen avauksen.
Ehkä siksi, että se on tutkimusten mukaan oikeasti terveellinen. Pistää ennemminkin kyseenalaistamaan sen valkoisen pastan turmiollisuuden, sehän tässä enemmänkin on uskomusasia.
Ei pasta välttämättä ole mikään ultimaattinen pahis. Suomessa vaan se perus ruokavalio on usein paljon pastaa, paljon leipää, lihaa, juustoa, prosessoituja leikkeleitä, prosessoituja maitotuotteita, einesruokia, sokeria, suolaa ja margariinia. Kasviksia joskus ja jouluna. Välimeren maissa se muu ruokavalio on hyvin erilainen kuin täällä.
Ne katsos lotraa reippaasti oliiviöljyllä ja se tekee gutaa aivoille.
Vierailija kirjoitti:
Ehkä siksi, että se on tutkimusten mukaan oikeasti terveellinen. Pistää ennemminkin kyseenalaistamaan sen valkoisen pastan turmiollisuuden, sehän tässä enemmänkin on uskomusasia.
Ei kai nämä nyt niin uskomusasioita ole. Täysin kuorettomassa vehnässä ei ole paljoa muuta kuin energiaa, mutta kun kuoret on seassa niin mukaan tulee myös hieman ravinteita. Siksi täysjyvä on parempi. Ihminen tarvitsee energiaa sekä ravinteita, joten pastan kylkeen sitten paljon kasviksia sekä jonkun verran öljyjä ja lihaa, niin meillä on kasassa niin sanottu välimerellinen ruokavalio.
Välimeren maissa syötiin maalaisleipää, joka on leivottu kyllä vehnästä, mutta ei täysin puhdistetusta, valkoisesta jauhosta.
Suurin osa väestöä oli myös melkoisen köyhää, eli esim. liha ei ollut luutonta filettä, vaan muita ruhonosia ja sisäelimiä. Villivihanneksia ja yrttejä käytettiin paljon, nehän olivat ilmaisia. Jne jne.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ehkä siksi, että se on tutkimusten mukaan oikeasti terveellinen. Pistää ennemminkin kyseenalaistamaan sen valkoisen pastan turmiollisuuden, sehän tässä enemmänkin on uskomusasia.
Ei kai nämä nyt niin uskomusasioita ole. Täysin kuorettomassa vehnässä ei ole paljoa muuta kuin energiaa, mutta kun kuoret on seassa niin mukaan tulee myös hieman ravinteita. Siksi täysjyvä on parempi. Ihminen tarvitsee energiaa sekä ravinteita, joten pastan kylkeen sitten paljon kasviksia sekä jonkun verran öljyjä ja lihaa, niin meillä on kasassa niin sanottu välimerellinen ruokavalio.
Se siinä on uskomusasia, että pastan läsnäolo ruoassa jotenkin pilaisi sen koko ruokavalion. Se on semmoista syömishäiriöistä ajattelua. Todellisuudessa välimerellinen ruokavalio on terveellinen, koska kokonaisuus on hyvä oliiviöljyineen, kasviksineen, punaisine lihoineem ja kaloineen sekä äyriäisineen, ja kyllä, pastoineen. Se valkoinen pasta on helposti sulavaa hiilihydraattia, jota myös tarvitaan, jotta suolisto voi hyvin ja ihminen jaksaa liikkua ja olla aktiivinen.
Durum jauho ja siihen tarvittava vehnä on maapallon parasta. Suomen olisi pitänyt ryhtyä kasvattamaan makaroonia eikä käsikarva pizzerioita kansalle. Ihmisellä pitää olla pastaa!
Suomessa huomaa hyvin kreikkalaisen pyrkimyksen tuhota rooman imperiumia.
Imperialistisen globaalisaation käsikarvapizzeria imperiumi ei tuo mitään muuta kuin syyläpää makaronivelli druideja ja itsensä rikastuttaja kreatiivisuutta joka jättää aina luontoon durum vehnän vastaisen tuloksen siitä mitä me kaikki oikeasti halumme. Vaikka kiellämme mielipiteet niin hyvä on silti aina hyvä, oli se rahan ja vallan vääristämä tai näkemisen pakottaminen niin meidän on aina joskus pakko ottaa helpompi ratkaisu ja durum jauhot ovat harvinaista herkkua.
Suomen pellot pilattiin 70-luvulla kuin oltaisiin voitu satsata kehitystä lannoitteelliseen maaperään kemikaalien sijaan, näin meillä olisi nyt durum makarooneja. En usko että aloitus missään nimessä halusi tälläistä vastausta mutta on henkisesti köyhää odottaa rahalla ja vallalla muilta sellaisia vastauksia mitä itse haluaa vain nähdä.
No ehkäpä siksi, kun se on monien laajojen tutkimusten mukaan oikeasti terveellistä, pastoineen kaikkineen. Mikä osaltaan osoittaa, että tämä hiilarihysteria, mikä Suomessa vallitsee, on aika turhaa: terveellisesti voi syödä nauttien valkoisia hiilareitakin, kunhan syö lisäksi riittävästi hyvää rasvaa, paljon kasviksia, sopivasti proteiiniruokia jne.
Se täysjyvän paremmuus on monin tavoin kyseenalaista, vaikka Suomessa onkin muotia toitottaa täysjyvää. Monen meistä vatsa ei edes kestä täysjyvää, mutta valkoista kuoretonta viljaa kyllä. Lisäksi jyvän kuorissa on paljon fytaatteja, jotka estävät kivennäisten kuten raudan, sinkin tai magnesiumin imeytymistä ravinnosta. Itse syön vain valkoista viljaa ja riisiä pääosin vatsasyistä, muuten ruokavalio Välimeren tyylinen. 45-vuotiaana olen hoikka ja terve ainakin näin, ei mitään jaksamis- tms. ongelmia. En jaksa siis uskoa hiilarikauhisteluun.
Lounaaksi/välipalaksi vaikkapa yrteillö ja suolalla maustettuja tomaatteja, oliiveja, oliiviöljyä, pieni pala fetaa sekä lasillinen viiniä.
Jumalten ruokaa! <3 :)
Vierailija kirjoitti:
Lounaaksi/välipalaksi vaikkapa yrteillö ja suolalla maustettuja tomaatteja, oliiveja, oliiviöljyä, pieni pala fetaa sekä lasillinen viiniä.
Jumalten ruokaa! <3 :)
Korjaus: suola pois kun on oliiveja ja fetaa. Sitten
Durum olisi ollut mahdollisuus kirjoitti:
Durum jauho ja siihen tarvittava vehnä on maapallon parasta. Suomen olisi pitänyt ryhtyä kasvattamaan makaroonia eikä käsikarva pizzerioita kansalle. Ihmisellä pitää olla pastaa!
Suomessa huomaa hyvin kreikkalaisen pyrkimyksen tuhota rooman imperiumia.
Imperialistisen globaalisaation käsikarvapizzeria imperiumi ei tuo mitään muuta kuin syyläpää makaronivelli druideja ja itsensä rikastuttaja kreatiivisuutta joka jättää aina luontoon durum vehnän vastaisen tuloksen siitä mitä me kaikki oikeasti halumme. Vaikka kiellämme mielipiteet niin hyvä on silti aina hyvä, oli se rahan ja vallan vääristämä tai näkemisen pakottaminen niin meidän on aina joskus pakko ottaa helpompi ratkaisu ja durum jauhot ovat harvinaista herkkua.
Suomen pellot pilattiin 70-luvulla kuin oltaisiin voitu satsata kehitystä lannoitteelliseen maaperään kemikaalien sijaan, näin meillä olisi nyt durum makarooneja. En usko että aloitus missään nimessä halusi tälläistä vastausta mutta on henkisesti köyhää odottaa rahalla ja vallalla muilta sellaisia vastauksia mitä itse haluaa vain nähdä.
En tiedä mitä tuossa yrität horista mutta Suomessa ei viljellä durumia sen takia ettei liian alhainen lämpösumma ja kosteat syksyt oikeasti sovellu durumin viljelyyn.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Lounaaksi/välipalaksi vaikkapa yrteillö ja suolalla maustettuja tomaatteja, oliiveja, oliiviöljyä, pieni pala fetaa sekä lasillinen viiniä.
Jumalten ruokaa! <3 :)
Korjaus: suola pois kun on oliiveja ja fetaa. Sitten <3
Ja saa sitä fetaa olla isompikin pala :)
Itse laitan mukaan välillä myös viipaleen parmankinkkua, ja tietysti sipulia.
Ehkä siksi että välimerellinen ruokavalio on paljon kaikkea muutakin kuin pastaa?