Miten oppia perkaamaan kokonainen kala?
Nyt taidokkaat naiset! Täällä Pirkanmaan suunnalla kaipaisin neuvoa, mistä löytää kurssi kokonaisen kalan käsittelyyn tai muulla keinoa oppia perkaamaan kokonainen kala? Haluaisin ruveta pilkkimään ensi talvena, mutta eihän siitä mitään tule, kun en osaa sitten saalista käsitellä. Ruokaa kyllä syntyy sitten ilman mitään ongelmaa, mutta perkaaminen on nyt tämä kynnyskysymys. (Enkä kyllä kalan ottamista hengiltäkään, myönnän, mutta sen näen helpommin opittavana taitona kuin perkaamisen.) Kaikki kaverit ovat urbaaneja, eivät kalasta eivätkä osaa opettaa perkaamista, myöskään iäkkäämmänkään sukupolven edustajat ympärilläni eivät kalasta, miestä ei ole minulla. Vinkeistä kiitollisena jo etukäteen!
Kommentit (12)
Heti kommentoin itseäni: kalastavien miesten neuvot ilman muuta kelpaavat myös! Hyvänen aika, oletin kirjoittaessani kapeakatseisesti, että av:lla on vain naisia. Pahoitteluni mösjööt.
Vierailija kirjoitti:
Kiitos tästä, hyvä video. Kuitenkin siinä lähdettiin heti filettä leikkelemään, ja mä haluaisin oppia ihan sen "sisälmykset pois" -perkaamisen. Lapsuudesta muistan, että joku joskus sanoi, että sappea pitää varoa, ettei se mene puhki ja pilaa koko kalaa. Tämä videokokki ei varonut sisälmyksiä ensinkään. Ja suomalaisten kalalajien perkaamisesta erityisesti haluaisin oppia. Kiitos!
Pikkukalat on helppoja siivota:
-suomusta
-avaa vatsa
-ota suolet pihalle
-leikkaa saksilla evät ja pyrstö irti
-lyö lopuksi pää poikki
Sit pyörittelet ruisjauhoissa, suolassa ja isket pannulle aitoon voihin ja molemmille puolille rapea pinta.
Vierailija kirjoitti:
Pikkukalat on helppoja siivota:
-suomusta
-avaa vatsa
-ota suolet pihalle
-leikkaa saksilla evät ja pyrstö irti
-lyö lopuksi pää poikki
Sit pyörittelet ruisjauhoissa, suolassa ja isket pannulle aitoon voihin ja molemmille puolille rapea pinta.
Ja tietysti huuhtelet hyvin koko kalan vedellä ennen ruisjauhoja.
Kai tästäkin on joku kirja olemassa. Käy kirjastossa :p
Kalan peräaukosta kaulaan vatsa auki ja peukalolla kaikki vain ulos. Ei se sappi kovin helposti hajoa. Harjoittelu tekee mestarin.
Aloita tuosta, ja kalan suomustaminen on myös helppo harjoitella. Suomistapa jos pannulla/uunissa paistaa. Eihän noita pieniä tarvitse fileroida. Sitä kerkeät harjoitella myöhemmin.
Ei ole vaikeaa kun vain alkaa harjoitella.
Vierailija kirjoitti:
Pikkukalat on helppoja siivota:
-suomusta
-avaa vatsa
-ota suolet pihalle
-leikkaa saksilla evät ja pyrstö irti
-lyö lopuksi pää poikki
Sit pyörittelet ruisjauhoissa, suolassa ja isket pannulle aitoon voihin ja molemmille puolille rapea pinta.
Muuten hyvä, mutta pyrstö kannattaa jättää! Parasta herkkua rapea pyrstö.
Kalan perkaaminen
Tarvitset puisen perkuualustan, suomustimen, sakset ja puukon.
Ota kala käteen (huom kala on usein liukas).
Itse poistaisin ensin pään puukolla tai/ja saksilla.
Sitten kala auki vatsasta saksilla ja sisäelimet ulos.
Leikkaisin seuraavaksi evät pois jos niitä ei ole vielä poistettu.
Suomustetaan ns. vastasuuntaan, niin että suomut oikeasti irtoavat. Suomustaessa ei paineta kovaa vaan vähän niinkuin rapsutetaan pintaa.
Lopuksi kalaa hieman huuhdellaan vedessä.
Kala on valmis pannulle.
Vierailija kirjoitti:
Pikkukalat on helppoja siivota:
-suomusta
-avaa vatsa
-ota suolet pihalle
-leikkaa saksilla evät ja pyrstö irti
-lyö lopuksi pää poikki
Sit pyörittelet ruisjauhoissa, suolassa ja isket pannulle aitoon voihin ja molemmille puolille rapea pinta.
Kannattaa muistaa varoa puhkomasta sappirakkoa ja myös kidukset nyhtästään irti. Osta kaupasta ahvenia ja harjoittele.
Vierailija kirjoitti:
Kalan perkaaminen
Tarvitset puisen perkuualustan, suomustimen, sakset ja puukon.
Ota kala käteen (huom kala on usein liukas).
Itse poistaisin ensin pään puukolla tai/ja saksilla.
Sitten kala auki vatsasta saksilla ja sisäelimet ulos.
Leikkaisin seuraavaksi evät pois jos niitä ei ole vielä poistettu.
Suomustetaan ns. vastasuuntaan, niin että suomut oikeasti irtoavat. Suomustaessa ei paineta kovaa vaan vähän niinkuin rapsutetaan pintaa.
Lopuksi kalaa hieman huuhdellaan vedessä.
Kala on valmis pannulle.
Itse kyllä suomustan ihan ekaksi, ettei ne suomut tuhri lihaa.