Kananmunissa ja kuivatuotteissa päiväys on täysin turha
Kuivatuotteet ei pilaannu ja kananmunat säilyy kuukausikaupalla.
Kommentit (11)
Kyllä pilaantuvat. Minä jouduin selviämään monta päivää kaapin perältä löytämälläni jauhopussilla, jonka parasta ennen -päiväys oli neljän vuoden takaa. Eivät olleet hyviä sämpylöitä. Eivät jauhot vuodessa mene pilalle, mutta neljässä jo menevät.
Vierailija kirjoitti:
Kyllä pilaantuvat. Minä jouduin selviämään monta päivää kaapin perältä löytämälläni jauhopussilla, jonka parasta ennen -päiväys oli neljän vuoden takaa. Eivät olleet hyviä sämpylöitä. Eivät jauhot vuodessa mene pilalle, mutta neljässä jo menevät.
Eikä pilaannu monessa vuodessakaan, käytä nyt järkeäsi.
Eikä käsiä tarvitse pestä vessassa käynnin jälkeen. Mädät munat on ihan hyviä, vähän vaan tuoksahtaa, kuivat koppurasämpylätkin on tosi hyviä
Kuivatuotteissa onkin parasta ennen- päiväys. Eli tuote on käyttökelpoista sen päivän jälkeenkin mutta laatu ja rakenne saattanut heiketä. On mullakin 2kk "vanhoja" munia, yli puoli vuotta "vanhoja" jauhoja, hapankorppuja jne. Ainoa missä olen huomannut laadun muutoksen on jauhot. Sekin on oma vika, kun säilytän ne omassa pussissa enkä tiivissä purkissa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kyllä pilaantuvat. Minä jouduin selviämään monta päivää kaapin perältä löytämälläni jauhopussilla, jonka parasta ennen -päiväys oli neljän vuoden takaa. Eivät olleet hyviä sämpylöitä. Eivät jauhot vuodessa mene pilalle, mutta neljässä jo menevät.
Eikä pilaannu monessa vuodessakaan, käytä nyt järkeäsi.
Mitä? Kyllä minun makuaistini sanoi, että niistä jauhoista tuli kitkeriä, eltaantuneen makuisia sämpylöitä, joiden jälkimaku kesti todella pitkään.
Niissä on päiväys, jotta kauppa ei ole vastuussa pilalle menneistä tuotteista päiväyksen jälkeen. Jos vaikka kananmuna on mätä niin ennen päiväystä siitä voi valittaa (ja todennäköisesti saat kompensaatiota), jos taas päiväys on mennyt vaikka päivällä yli niin kauppa kohauttaa olkiaan asialle.
Olen huomannut myös että kananmunia voi käyttää pitkään. Nuuhkin niitä, jos päiväyksestä alkaa olla kuukausi, mutta usein on hyvä tuoksukin. Ruotsinkielisessä TV-ohjelmassa (ei Strömsö, mutta samantapainen) nuori nainen teki lihapullia, ja laittoi lihapullataikinaan puoli vuotta vanhan kananmunan, ja lihapullat ainakin lähetyksessä syötiin mukisematta. Jauhoista tarkistan ettei mikään "liiku", etenkin muroista. Hapanmaitotuotteet kestävät myös päiväystään pidempään. Tarkoitus on tehdä viikonloppuna paistosta, johon laitan päiväyksen ylittäneitä munia ja jugurttia.
Viime kesänä munapakka unohtui aurinkoon, ja kun tulin kotiin, sieltä oli kuoriutunut 8 sööttiä tipua. Harmi et kerkesin kaks jo syödä aiemmin.
AInakin perunajauhoista kyllä haistaa, jos ovat pilaantuneet. Ne haisee ihan laholle puulle.
Kananmunistakin tietää hajun perusteella, onko pilaantuneita vai hyviä.
Ei kait kukaan estä sinua käyttämästä vanhoja elintarvikkeita, jos vatsasi kestää.
Mutta kyllä jauhot ja muut elintarvikkeet menevät vanhaksi ja ovat käyttökelvottomia esim. vehnäjauho, koska siinä oleva rasva härskiintyy ja se on jo terveysriski.
Eikä kananmunatkaan ikuisesti säily ja jos kananmunat ovat oikeassa olosuhteissa, sieltä saattaa kuoriutua jopa elävä tipu.
Eihän sun tartte niistä välittää jos et halua.