Onko leipä, joka on puoliksi täysjyvää, terveellistä?
53% viljasta täysjyvävehnäjauhoa, loput tavallista. 7.2÷ kuitua. Onko terveelliztä?
Kommentit (10)
Joku alan proffa joskus suositteli valitsemaan leipää, jonka kuitupitoisuus on vähintään 6%.
Vierailija kirjoitti:
On se yleisen käsityksen mukaan terveellisempää kuin kokonaan valkoisista jauhoista tehty.
Itselleni ei kyllä olisi, kun on ärtyvä suoli ja täysjyvä on ihan myrkkyä sille. Valkoinen vilja sen sijaan sulaa ongelmitta eli ilman ripulia. Muutenkaan mun vatsa ei kestä kuitua juurikaan. Mutta useimmille sopii ja onhan siitä tutkimusten mukaan terveyshyötyjä.
Toisaalta on niinkin, että jos muuten syö paljon kuitupitoisia kasviksia ja syö leipää suht vähän, niin tuskinpa sillä oikeasti on terveyden kannalta mitään käytännön väliä vaikka söisi ne leivät valkoisena ranskanpullana.
Kokeile hapanjuurella leivottua leipää, se on monelle vatsaongelmaiselle käypäisempää kun hapanjuuren maitohappobakteerit pilkkovat jo kohotusvaiheessa viljoja helpommin sulavampaan muotoon. Hiivalla nopeasti kohotetussa leivässä tää pilkkoontuminen jää pääasiassa suolistobakteereitten tehtäväksi. Ei tääkään toki kaikille sovi, mutta kannattaa kokeilla.
En söisi enkä suosittele kenenkään muunkaan syövän. Viljat ovat myrkkyä.
Kaikki leipä on pullaa.
Aasiassa ollaan hoikkia ja siellä ei syödä leipää perinteisesti ollenkaan.
Sanoin perinteisesti, koska nykyään Mäkkäri ja muut ovat saapuneet Aasiassakin markkinoille ja nuoriso lihoo mättämällä hampurilaispullaa päivittäin naamaan.
Tein itse vuosikausia juureen valmistettua ja n.3-4vrk:n hapatuksella tehtyä ruisleipää (luomuviljasta). Suolisto-oireita oli jatkuvasti. Lopetin sen syönnin, niin oireet katosivat!
Ette ymmärrä ihmiset, että täysjyvä on aivan eri tuote kuin valkoinen vehnä.
Kuidun määrä sen kertoo ja alle 10 on liian vähän tehdäkseen tuotteesta terveellisen.
On se yleisen käsityksen mukaan terveellisempää kuin kokonaan valkoisista jauhoista tehty.
Itselleni ei kyllä olisi, kun on ärtyvä suoli ja täysjyvä on ihan myrkkyä sille. Valkoinen vilja sen sijaan sulaa ongelmitta eli ilman ripulia. Muutenkaan mun vatsa ei kestä kuitua juurikaan. Mutta useimmille sopii ja onhan siitä tutkimusten mukaan terveyshyötyjä.
Toisaalta on niinkin, että jos muuten syö paljon kuitupitoisia kasviksia ja syö leipää suht vähän, niin tuskinpa sillä oikeasti on terveyden kannalta mitään käytännön väliä vaikka söisi ne leivät valkoisena ranskanpullana.