Kakkureseptissä ei leivinjauhetta, vaan pelkkää ruokasoodaa - kohoaako varmasti?
Leivon huomenna kakun, jonka reseptissä ei ole ollenkaan leivinjauhetta, vaan sen sijaan pelkkää ruokasoodaa. Pelkään ettei sooda yksin riitä kohottamaan kakkua ja se menee pilalle. Nyt joulun alla ei ole varaa heittää ruoka-aineita roskiin, uskallanko leipoa ohjeella vai voisinko varmuuden vuoksi lisätä taikinaan vaikka 1 tl leivinjauhetta? Vai meneekö se silloin aiakin pieleen, jos laittaa molempia?
Taikinaan tulee piimääkin.
Miksi joihinkin kakkutaikinoihin tulee soodaa ja joihinkin leivinjauhetta? Joihinkin tulee molempia. Mikä logiikka tässä on?
Kommentit (7)
Kyllä sooda kohottaa. Soodaa laitetaan taikinoihin, joissa on jotain hapanta eli esim. piimää.
Jos kakkuun tulee piimääkin, niin se kyllä kohoaa. Sooda vaatii toimiakseen jotakin hapanta.
Olen tehnyt piimäkakkua Marttojen ohjeella ja hyvin kohosi: https://www.martat.fi/reseptit/piimakakku/
Reseptissä ei ole leivinjauhetta. Soodaa ja piimää on.
Taatelikakku, jossa jotain ranskankermaa tai muuta hapanta? Kyllä soodalla kohoaa, kun on muuten oikeat aineet.
Tein tänään banaani-suklaakakkua johon tuli pelkkää soodaa. Onko suklaa hapanta vai miksi se kohosi?
Toisaalta olen nähnyt banaanikakkureseptejä ilman suklaata ja niihinkin tulee pelkkää sodaa. Miten ne voivat kohota? Munia, rasvaa, banaania, vehnäjauhoja. Ei mitään hapanta.
Vierailija kirjoitti:
Tein tänään banaani-suklaakakkua johon tuli pelkkää soodaa. Onko suklaa hapanta vai miksi se kohosi?
Toisaalta olen nähnyt banaanikakkureseptejä ilman suklaata ja niihinkin tulee pelkkää sodaa. Miten ne voivat kohota? Munia, rasvaa, banaania, vehnäjauhoja. Ei mitään hapanta.
Entä mitä makeutusta tuli? Keittokirjassa Makujen maailma sanotaan, että soodan voi yhdistää joko happamaan tai sitten siirappiin tai fariinisokeriin.
Sooda kohottaa kyllä. Älä laita enempää, jos et halua takinan olevan pitkin uunia.