Lempireseptisi lihakastikkeelle? Ov
Kaipaisin jotain erilaista kuin mitä itse yleensä teen eli mustapippurista pitkään haudutettua kastiketta.
Kommentit (9)
Käristystä, olut nesteeksi.
Pitkä haudutus, hyvää.
Ruskeaan kastikkeeseen sinappia, ketsuppia ja timjamia.
Chili con carne tai Burgurdinpata naudan keittolihasta
Vierailija kirjoitti:
Chili con carne tai Burgurdinpata naudan keittolihasta
Kysyttiin kastikeohjetta. Onko sulla vaikeuksia luetun ymmärtämisessä?
Mitä on lihakastike? Vai haluanko edes tietää?
Paras kastike tulee, kun ruskistaa voissa paistin kuumalla pannulla, sormisuolaa ja rouhii myllystä mustapippuria lopuksi paistin päälle. Hetken aikaa pidä pannulla mutta älä kärvennä pippureita, vain lämmiät jotta ”pippuri herää eloon” pannulla. Laita paisti uunipussiin johon olet pilkkonut yhden sipulin.
Ota talteen myös paistinpannulla oleva neste: lisää ruskistettuun voihin vettä ja kuumenna liemi kunnes se kiehuu, kaada liemi paistopussiin jossa on sipuli ja paisti.
Paista paisti uunissa haluttuun kypsyysasteeseen.
Kun paisti on valmis, anna sen vetäytyä rauhassa pussissa n 1/2-1 tunti huoneenlämmössä riippuen paistin koosta . Älä ota tätä ennen lihalämpömittaria pois, vasta kun paisti on vetäytynyt ja hieman jäähtynyt.
Kun paisti on vetäytynyt, ota liemi talteen; siivilöi liemi (voit tarjoilla sipulit erikseen paistin kanssa) ja lämmitä liemi kasarissa. Lisää liemeen hunaja Dinon sinappia n 2-4 teelusikallista ja kuohukermaa n 2-4 dl riippuen liemen määrästä. Kiehauta kasaan hiljaksiin, n 1/2 tuntia maistele välillä kastiketta, lisää kermaa tai dijonsinappia tarvittaessa. Huomioithan, että sinapista pitää kiehauttaa etikka pois; maistele kastiketta vasta kun sinapin etikka on ehtinyt haihtua.
Mun mielestä ehkä helpoin lihakastike tulee uunissa. Naudansuikaleita ruskistetaan ja siirretään uunipataan, tehdään ruskean kastikkeen tekele miten kukakin sen tykkää tehdä (kannattaa tehdä aika vetinen) ja kipataan se lihojen päälle uunipataan, kansi päälle. Koko komeus uuniin ja annetaan muhia siellä pari tuntia. Tää on yleensä nimeltään palapaisti, mutta kyllä se ihan lihakastiketta on kun sen uunista ottaa ja laittaa perunoiden päälle. Mulla tossa kastikkeessa on yleensä mausteena sipulia, mustapippuria rouheena, maustepippureita kokonaisina, laakerinlehti, tomaattipyrettä, jotain kuivaa yrttiä esim oreganoa tai provencen yrttisekoitusta, ehkä lipstikkaa ja tietysti suolaa.
Ainakin sipulia, porkkanaa, mukulaselleriä, mustapippuria ja suolaa, mausteita jotka riippuu mm. lihasta. Joskus samasta ideasta tomaattimurskapohjainen versio. Joka tapauksessa pitkä haudutus.
Nämä myös hyvin perinteisiä, mutta miten olisi punaviinikastike, kermainen sienikastike tai sitten konjakkiviherpippurikastike.