Nuoleeko kukaan muu multaisia perunoita tai porkkanoita ennen ruoanlaittoa?
Itse olen alkanut näin tekemään. Elämme nykyisin liian kliinisesti.
Uskon näin suoliston pysyvän terveenä.
Kommentit (22)
En, mutta keitän suomalaiset kaupan perunat pesemättä ja syön ne kuorineen. Multaporkkanoista pesen vain isoimmat mullat pois ennen syömistä.
Tiedostan riskit, mutta mikäpä elämässä olisi täysin turvallista? Uskon että hyödyt on tässä tapauksessa haittoja suuremmat.
Niin sitä pitää, just tänään otsikoissa: porkkanoissa ruokamyrkytysvaara
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005606637.html
Hyvin varmaan joo pysyy terveenä. Tai ehkä ap on jutun inspiroima trolli.
Pesen multaporkkanat hyvin, mutta syön ne kuorimatta ja saan varmasti bakteereita ja likaa niiden mukana. Samoin kuin monien muidenkin kasvisten kohdalla. Ja muidenkin ruokien, koska en yleensä pese käsiä ennen syömistä, en silloinkaan kun tautiepidemiat jyllää ja kosken käsillä ruokaan.
Mikä ihmeen bakteerikammo nykyään on vallalla? Pitäisikö kaikki ruoka ja ruokailuvälineet muka steriloida ennen syömistä? Miten luulette että ihmiset pysyi hengissä ennen kuin hygieniahysteria keksittiin?
Lapsena otettiin porkkanoita suoraan omasta kasvimaasta ja pyyhittiin mullat nurmikkoon.
Hengissä edelleen.
Kyllä mä kuitenkin kaupan porkkanat aina pesen ja kuorin, kun niistä en tiedä missä ovat pyörineet.
Minä syön viinirypäleet pesemättä ja omenat myös ei jaksa. Salaatin pesen ja hinkkaan porkkanat multavapaiksi vedellä. Otan mieluusti myös multapeeunoita en pestyjä puoliso syö kuorineen pottaatit minä en mutta joskus kun perunoita olen kuorinut syön raakaa perunaa. En muuten.
Itse olen pysynyt terveenä koska silloin tällöin käyn nuolemassa Itäkeskuksessa vessojen ovenkahvoja :)
Halu syödä multaa voi olla oire anemiasta. Kannattaa käydä testauttamassa.
Tosiaan lapsena revittiin porkkanat muotoineen ja käsillä putsattiin mullat pois. Ei oo allergioita ja muutenkin saanut olla suht terveenä.
Vierailija kirjoitti:
Halu syödä multaa voi olla oire anemiasta. Kannattaa käydä testauttamassa.
Tai kahjoudesta.
Vierailija kirjoitti:
Miten luulette että ihmiset pysyi hengissä ennen kuin hygieniahysteria keksittiin?
Huonommin?
Ostan multaporkkanat luomuna. En pese niitä vaan pyyhin enimmät mullat pois ja syön loput. En ole koskaan saanut ruokamyrkytystä enkä ole sairastanut edrs flunssaa moneen vuoteen.
Vierailija kirjoitti:
Niin sitä pitää, just tänään otsikoissa: porkkanoissa ruokamyrkytysvaara
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005606637.html
Hyvin varmaan joo pysyy terveenä. Tai ehkä ap on jutun inspiroima trolli.
Olen syönyt kuorimattomia porkkanoita päivittäin kohta 10 vuotta, eikä ole mitään tullut. Pesen toki juuresharjalla ennen syömistä. Juuresharja on tosin ihan paskaisen musta, varmaan 10 vuotta vanha kohta sekin. :D
Syön huonosti pestyjä multaporkkanoita kuorineen joka päivä. Liian puhdas ruoka aiheuttaa mm. elinikäisiä suolistosairauksia, jotka rajoittaa elämää merkittävästi: https://www.uusimaa.fi/artikkeli/519982-nuoret-kaupunkilaiset-sairastuv…
Hygieniahörhöt menee ojasta allikkoon, kun ne sairastuu ruokamyrkytysten sijaan vakaviin autoimmuunisairauksiin.
Vierailija kirjoitti:
Pesen multaporkkanat hyvin, mutta syön ne kuorimatta ja saan varmasti bakteereita ja likaa niiden mukana. Samoin kuin monien muidenkin kasvisten kohdalla. Ja muidenkin ruokien, koska en yleensä pese käsiä ennen syömistä, en silloinkaan kun tautiepidemiat jyllää ja kosken käsillä ruokaan.
Mikä ihmeen bakteerikammo nykyään on vallalla? Pitäisikö kaikki ruoka ja ruokailuvälineet muka steriloida ennen syömistä? Miten luulette että ihmiset pysyi hengissä ennen kuin hygieniahysteria keksittiin?
Nyt kun olet päässyt kysymisessä hyvään vauhtiin, kysypä itseltäsi onko entisaikojen maasta nostettujen porkkanoiden ja nykyajan kuukausikaupalla varastoitujen porkkanoiden välillä mitään eroa? Pieni vinkki: toisin kuin monet muut bakteerit, yersinia lisääntyy varastolämpötiloissa.
Jos et vieläkään tajunnut, kysy niin väännän rautalangasta.
Kuorissa on suurin osa vitamiineista ja muista terveellisistä aineista, joten en todellakaan kuori mitään länsimaissa kasvanutta mitä ei ole pakko. Kohtuus kaikessa, myös bakteereissa ja liassa. Olen syönyt koko ikäni ulkomaalaiset pakastemarjatkin kuumentamatta, enkä ole sairasrunut ruokamyrkytykseen kertaakaan elämäni aikana ja olen pysynyt muutenkin poikkeuksellisen terveenä. Johtuisikohan se siitä, että jatkuva monipuolinen bakteerialtistus pitää elimistön omat puolustusjärjestelmät kunnossa?
Olen köyhä eikä mulla ole varaa multakasviksiin kuin harvoin. Mutta kaupassa käydessäni mulla on tapana kouria multaporkkanoita ja -perunoita ja käydä välillä jossain hiljaisessa hyllyvälissä nuolemassa sormiani. Näin siis talvella kun maa on jäässä. Odotan jo kovasti sitä kun maa sulaa ja sormet saa helposti iskettyä maaperään.
Venäläinen tapa. Ei sovi suomalaisille. Vain kaalirotat nuolevat multaa. Niitä ei haittaa jos kuolevat tauteihin. Tauditkin on niille parempi vaihtoehto kuin Ukrainaan joutuminen.
Jatkahan vain, takaa pitkän ja terveen elämän. Parit yersiniat toki hoitaa sivumennen.