Onko kukaan tehnyt itse voita?
Onnistuuko niin, että laittaa kermaan suolaa ja vatkaa voiksi? Säilyykö se ja maistuuko oikealta voilta?
Kommentit (5)
Kerran tein vahingossa. Alkuperäinen tavoite oli kermavaahto.
Vierailija kirjoitti:
Suola lisätään lopuksi, jos sitä ylipäätään haluaa laittaa. Kermaa vatkataan niin kauan, että hera irtoaa siitä. Lopuksi voi pestään kylmällä vedellä ja suolataan. Säilyy puhtaaseen rasiaan pakattuna jonkun aikaa, ei niin hyvin kuin teollinen. Vatkaamiseen menee noin vartti.
Kiitos :) Täytyy kokeilla.
Hera kannattaa ottaa talteen, se on sellaista sameaa lientä. Sen voi käyttää sämpylätaikinaan. Ja se peseminen tarkoittaa sitä, että voimassa kaavitaan siivilään ja sen päälle lasketaan kylmää vettä ja sitä puristellaan käsin. Loputkin hera irtoaa. Sitten voita painellaan paperilla ja se pakataan rasiaan tai muotoillaan pötköksi voipaperiin. Voin voi maustaa yrtein, mutta se säilyy vähemmän aikaa kuin "puhdas voi".
En itse, mutta äitini teki useinkin. Separaattorilla erotti kurrin kermasta ja sitten vatkasi kerman voiksi. Oli todella hyvää, voimakassuolaista voita.
Suola lisätään lopuksi, jos sitä ylipäätään haluaa laittaa. Kermaa vatkataan niin kauan, että hera irtoaa siitä. Lopuksi voi pestään kylmällä vedellä ja suolataan. Säilyy puhtaaseen rasiaan pakattuna jonkun aikaa, ei niin hyvin kuin teollinen. Vatkaamiseen menee noin vartti.