Mistä rosollin nimi juontuu?
Onko se jotain rosoista sal(l)aattia?
.
.
T: Vielä Viikko Joulua
Kommentit (3)
Sana rosolli tulee venäjän sanasta 'rassol' (рассо́л), joka merkitsee alkuaan suola- tai säilöntälientä. Sitä ei tiedetä, miten sana on siirtynyt ruokalajin nimeksi. Venäjäksi rosolli eli sillisalaatti on 'vinegret', joka puolestaan tarkoittaa ranskaksi öljy-viinietikka-salaattikastiketta (ransk. vinaigrette). Rosolli tunnetaan suunnilleen samanlaisena koko Pohjois-Euroopassa Hollannista Venäjälle.[2]
Rosolli on perinteisesti tehty lähinnä Länsi-Suomessa (punane) sallatti -nimisenä pito- ja juhlaruokana, rosolliksi sitä kutsutaan Pohjois-Pohjanmaalla, Keski- ja Itä-Suomessa sekä Lapissa. Keski- ja Etelä-Pohjanmaalla rosollia kutsutaan sinsalla -nimellä, joka lienee muunnos ruotsin kielen sanasta sillsallad.[2]
Lähde Wikipedia
Röd sallad, punaista sallattia