Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

AV-mammojen sivistämisketju

Vierailija
25.09.2017 |

Tiesittekö että wienertaikinan juuret ajoittuvat 1800-luvun puoliväliin? Tarinoiden mukaan lehtevä leivonnainen syntyi, kun itävaltalainen leipuri laittoi vahingossa hiivaa voitaikinaan.
Tämän vahingon merkitystä ei heti oivallettu, vaan taikinasta tehtyjen leivonnaisten nimeksi tuli Plundergebäck, joka voitaisiin kai suoraan kääntää roskaleivonnaiseksi.
Wieneriksi leivonnaisen nimi vakiintui kun tuote levisi muualle Eurooppaan wieniläisten leipurinkisällien välityksellä.
Nimi jäi pysyväksi ja ihastutti varsinkin taskalaiset. Meilläkin viineriä kutsutaan usein juuri taskalaiseksi wieneriksi.
Wienissä tätä suussasulavaa leivonnaista kutsutaan ehkä juuri tästä syystä kööpenhaminalaiseksi. Tanskassa wienertaikina on jalostunut edelleen kevyemmäksi ja lehtevämmäksi, niin että sen vertaista saa hakea. Täytteenä on usein vaniljatäyte, Tanskassa joskus myös pähkinää.

Lähde: Liisa Rasimus, AL

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla