Vierailija

En nimittäin tunnista sitä kiusaamistarinan nykyistä arkkityyppiä omilta kouluajoilta. En muista yhtä ainutta psykopaattista koulukaveria tai jengiä, joka olisi ottanut satunnaisen koululaisen uhrikseen ja pahoinpidellyt psyykkisesti ja fyysisesti avutonta uhriaan. En myöskään muista yhtään urheaa kiusattujen puolustajaa, vaikka kaikki aikuiset sellaisia väittävätkin olleensa.

Kiusaamista muistan kyllä, todella pahaakin. Muistan sen, jota kaikki välttelivät, osa haukkui ja joku varmasti löikin. Juuri sen, jonka käytös oli niin erikoista, että kukaan lapsista ei tiennyt tai osannut hänen kanssaan olla ja siksi ajautui kaikkien kiusaamaksi.

Muistan sen, joka oli aina nyrkit pystyssä todellisesta tai kuvitellusta poikkipuolisesta katseesta tai sanasta. Toiset saivat hänen raivareistaan huvia, toiset pelkäsivät, hänet sitten leimattiin kiusaajaksi.

Muistan sen, joka aina halusi pomottaa muita ja jos muut eivät halunneet leikkiä hänen leikkiään hänen säännöillään juoksi opettajille kertomaan kiusaajista. Äitikin kävi koululla puhumassa, kuinka väärin lapsensa kiusaaminen oli.

Muistan muutamia kahdenvälisiä suhteita, joissa otettiin rajusti yhteen joko sanoin tai nyrkein ja kumpi sitten milloinkin jäi häviölle todella tunsi sen nahoissaan.

Muistan kaveriporukoiden pikkusieluisia valtapelejä, joissa ottavana osapuolena ja syrjittynä oli milloin kukakin, samoin toisaalta siellä kiusaajan roolissa.

Yhtään "kiusattiin, kun muut oli kateellisia", tai "kiusattiin, kun ei ollut 501:siä" en sen sijaan muista. Kaikenlainen kiusaaminen on väärin ja vahingollista, mutta hieman pelkään, että kiusaamista vastaan taistellessa taistellaan olkinukkeja vastaan ja se lasten ihmissuhteiden monimutkaisuus ei pääse näkyville, jolloin ongelmiinkaan ei tehokkaasti voi puuttua.

  • ylös 4
  • alas 1

Kommentit (5)

Vierailija

Kiusaaminen on siirtynyt myös vapaa-ajalle somen myötä. Kiusaajista ei pääse eroon viikonloppuisin ja lomilla.

Vierailija

Kyllä on muuttunut, mutta pahemmaksi kuin sinä luulet. Ennen kiusattua ei kuvattu nettiin miljoonien naurettavaksi. Nyt tehdään kaiken mainitsemasi lisäksi myös näin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Jep, some on varmasti pahentanut tilannetta ainakin joidenkin kohdalla.  Toisaalta antaa myös mahdollisuuden ihmissuhteiden luomiseen verkon kautta samanmielisten kanssa puhtaalta pöydältä vaikka kuinka monta kertaa. Ennen oli vaikeaa, tai pienemmillä paikkakunnilla mahdotonta, päästä kokeilemaan tutustumista ja ystävystymistä ilman sitä koulukiusaamisen painolastia. Kyllä naapurikoulussa tiedettiin, kuka oli ihan "pälli."  Tietysti ei siinä kohtaa, kun oma kuva tai video on ylilaudalla pilkattavana, voi tuntua, että sen näkee koko Suomi, mikä tietysti on kauheaa.

ap

Vierailija

Fyysinen pahoinpitely vähentynyt ja lieventynyt todella paljon. Tilalle on sitten tullut somessa irvailu vapaa-aikana.

Kouluilla ei ole mitään valtuuksia puuttua somekiusaamiseen koulumatkoilla ja kotona. Siihen on valtuudet vain poliisilla.

Vierailija

Itse ex-koulukiusattuna olen siitä oikeastaan onnellinen, ettei tarvitse olla teini näin 2010-luvulla, vaan v.2005-08, jolloin koko elämä ei ollut ihan nykyiseen malliin kokonaan keskittynyt someen, kännyköiden kameroilla sai tallennettua ainoastaan huonolaatuista pikselimössöä, ja jakelukanavat internetissä ei olleet ihan niin laajalle yleisölle avautuvia kuin nykyään.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla