APUA! Miten sulattaa sokeri voihin?
Yritän tehdä Daimeja, homma kaatuu jo eka vaiheessa siihen etten onnistu sulattamaan sokeria voihin. Miten se tapahtuu? Ohjeessa siis 2rkl voita ja 1dl sokeria. Joko seoksesta tulee kiinteä möntti tai sokeria ei vaan sula ja näkee, että kattilassa on erillään sokeri voista. Kiitos etukäteen, jos joku vois neuvoa. Daimia tekisi kovasti mieli! PS. Pitääkö levyn olla kovalla vai pienellä lämmöllä?
Kommentit (6)
Käyttäjä2079 kirjoitti:
En tunne reseptiä, mutta kokkaajan vaisto sanoo, että sokeri ja voi vatkataan vaaleaksi vaahdoksi lämmittämättä. Sen voi tehdä joko käsin puukauhalla tai sähkövatkaimella. Vatkaamisen voimasta sokeri "sulaa" voihin, eikä sen rakenne enää tunnu eikä näy. Sama proseduuri tehdään kun valmistetaan murotaikinaa yms.
2 rkl sulatettua voita ja desi sokeria: siinä on sellainen aineiden määrällinen epäsuhta, että kuuma voisula jäähtyy kun lisäät sokerin eikä sokeri sula voin sekaan.
Siis ilmaisin itseäni vähän huonosti, tarkoitus on kattilassa sulattaa voi ja siihen sekoittaa sokeria. Siinä joko voi jää erilleen tai koko systeemi menee yhdeksi mössöksi. Tarkoitus olisi olla tasaista voisulan tapaista litkua, johon sekoittaa muut aineet.
Ottaa päähän1111 kirjoitti:
Siis ilmaisin itseäni vähän huonosti, tarkoitus on kattilassa sulattaa voi ja siihen sekoittaa sokeria. Siinä joko voi jää erilleen tai koko systeemi menee yhdeksi mössöksi. Tarkoitus olisi olla tasaista voisulan tapaista litkua, johon sekoittaa muut aineet.
Ok. Toimisin näin:
sulattaisin voin kaikessa rauhassa kattilassa ja antaisin sen kiehahtaa. Lisäisin sokerin kahdessa tai useammassa erässä koko ajan sekoittaen. Kattila siis edelleen levyllä, vääntäisin ehkä levyä vähän pienemmälle. Kun eka erä sokeria olisi sulanut voihin, kuumaa nestettä olisi kattilassa enemmän ja loppu sokeri sulautuisi siihen vaivatta.
Ja onhan sinulla oikeaa voita tai oivariinia, ei mitään Keijua tai margariinia? Jos reseptissä lukee voi, niin käyttäisin voita, koska erilaiset rasvat reagoivat kuumentamiseen eri tavalla.
Minäkin ajattelin vähän hätäisesti ekaksi, mutta kun en tiedä muuta kuin että Dajm on Maraboun karkki (mä olen n i i n huono kaikissa makeissa, mutta tiedän siis kokkaamisesta). Toivottavasti onnistut! :)
1
Ei. Sokeri ei sinällään liukene rasvaan, ovat kemiallisesti niin eri aineita. Tässä on kyse eräänlaisen kinuskin tekemisestä.
Oletko koskaan liimannut piparitaloja sulatetulla sokerilla? Sokeri pitää saada tämmöiseen muotoon, ruskeaksi, läpinäkyväksi nesteeksi. Tämä vaatii aika paljon korkeamman lämpötilan kuin voin sulatus, minkä voi tehdä vaikka käsiensä välissä. Et voi ajatella tekeväsi siis niin että sula rasva on neste johon sokeri liukenisi pienellä sekoittelulla.
Minä tekisin tämän paistinpannulla. Laita suht paljon lämpöä, 4-5. Tämä vie silti jonkin verran aikaa. Kun jotain alkaa tapahtua, sekoittele esim. puulastalla herkeämättä koko ajan, mössö kärähtää helposti. Mutta tuloksena pitäisi olla ruskea, kupliva töhnä. Sileä ja kiiltävä niinkuin..no, Daim.
Toinen vaihtoehto koittaa voisi olla se, että sulatat ensin sokerin. Siihen alat lisätä sitten pienissä erissä sekoittaen voita.
Sulata paistinpannulla voi ja lisää siihen sokeri (ja ripaus suolaa), sekä tilkka(vain tilkka) maitoa/ kermaa, jos kuuluu reseptiisi. Sekoita kunnolla siten, että voi kutakuinkin imeytyy sokeriin. Tämän jälkeen ala voimakkaammin kuumentamaan. Kun sokeri alkaa sulamaan vältä liikaa sekoittamista, mutta kuitenkin kääntele tuotosta koko ajan(Liika sekoittaminen saa toffeen muuttumaan pehmeän kiteisen rakeiseksi (kuten esim omar tai alku-karkit)). Odota että väri tummuu lähes daimin värisävyä vastaavaksi ja kaada jäähtymään. Tällä tavalla saat kovaa lohkeavaa daimimaista tffeeta.
En tunne reseptiä, mutta kokkaajan vaisto sanoo, että sokeri ja voi vatkataan vaaleaksi vaahdoksi lämmittämättä. Sen voi tehdä joko käsin puukauhalla tai sähkövatkaimella. Vatkaamisen voimasta sokeri "sulaa" voihin, eikä sen rakenne enää tunnu eikä näy. Sama proseduuri tehdään kun valmistetaan murotaikinaa yms.
2 rkl sulatettua voita ja desi sokeria: siinä on sellainen aineiden määrällinen epäsuhta, että kuuma voisula jäähtyy kun lisäät sokerin eikä sokeri sula voin sekaan.