Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Kotitekoiset yrttiteet, luonnostako vain tuoreeltaan poimimaan?

Vierailija
03.07.2017 |

Selittäkää dorkalle te jotka teette itse omat yrttiteenne. Esim. voikukkateessä, ihanko vain metsästä nappaan kukan ja laitan sellaisenaan ilman vartta kuumaan veteen? En tee sille mitään muuta kuin ehkä pesen?

Kommentit (9)

Vierailija
1/9 |
03.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jotkut kuivattavat, mutta kaippa ne käy tuoreenakin.

Sinkkumies

Vierailija
2/9 |
03.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Hyvän juoman teen hakemalla kaupasta tuoreita mintunlehtiä ruukussa (luomua)*, riipimällä lehtiä kuppiin ja  kaatamalla kuumaa vettä päälle. Annetaan hautua jonkun aikaa ja lehdet pois, todella hyvää!

*ei ole paikkaa missä itse kasvattaa minttua tai mitään muutakaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/9 |
03.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Puhalla ötökät pois. Talvea varten voi kuivata.

Vierailija
4/9 |
03.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Muista varmistaa, että keräät varmasti oikeaa kasvia. Esim. koiranputki on syötävää, mutta sen kanssa miltei identtiset hukanputki ja myrkkykatko ovat erittäin myrkyllisiä. Sama sääntö siis kuin sienien kanssa: kerää vain varmasti (oikein) tunnistamiasi kasveja!

Vierailija
5/9 |
03.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kannattaa tosiaan olla tarkkana, mitä sinne kuppiinsa keräilee:)

Vierailija
6/9 |
03.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Juu eli samaa sanon kuin muutkin, eli katso tarkkaan mitä keräät, ja jos et saa 100% varmuutta sille mitä olet poimimassa, niin jätä ottamatta.

Sitten kannattaa myös katsoa mistä niitä kasveja poimii: Tienvarret on ehdoton no-no, koska tien vieressä kasvavat kasvit keräävät itseensä kaikkea haitallista. Samaten ei mistään jätevesien valuma-alueiden läheltä (eli ei esim. kaatopaikkojen lähialueilta) tai minkäänlaisen fasiliteetin/tehtaan lähipiiristä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/9 |
03.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Juu eli samaa sanon kuin muutkin, eli katso tarkkaan mitä keräät, ja jos et saa 100% varmuutta sille mitä olet poimimassa, niin jätä ottamatta.

Sitten kannattaa myös katsoa mistä niitä kasveja poimii: Tienvarret on ehdoton no-no, koska tien vieressä kasvavat kasvit keräävät itseensä kaikkea haitallista. Samaten ei mistään jätevesien valuma-alueiden läheltä (eli ei esim. kaatopaikkojen lähialueilta) tai minkäänlaisen fasiliteetin/tehtaan lähipiiristä.

Tästäpä muuten tuli mieleeni: monessa paikassa pellot ovat ihan teiden vieressä. Esimerkiksi Kangasalla vt12 eli Lahdentien varrella on pelto, jolla kyltin mukaan kasvaa Elovenan kauraa. Pelto on tosiaan ihan vilkkaan tien vieressä, vain oja on tien ja pellon välissä. Mietin, että miten tällainen on sallittua. Ja eipä kyllä enää tee mieli ostaa Elovenan kauraa.

Vierailija
8/9 |
03.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ennen vanhaan tienvarsille tuli paljon lyijyä bensasta, siksi lapsia varoitettiin poimimasta marjoja yms. tien vierestä. Kun 1990-luvun alussa siirryttiin lyijyttömään bensaan niin ehkäpä autojen päästöjen ympäristövaikutus on pienentynyt.

Itse varoisin kuitenkin tienvieruksen kasveja siitä syystä että ne ovat koirien valtakuntaa.

Ukki neuvoi minulle kuinka sodan aikana tehtiin teetä (kun ei ollut maahantuontia): kerättiin vadelman lehtiä, kuivatettiin uunissa, hierottin jauhoksi ja tehtiin juoma irtoteen tapaan.

Se, että teenä käytettävät yritit kuivatetaan auttaa niitä säilymään pitkään. Tuoreista yrteistä voi tehdä teen vain kasvukauden aikana, silloinkin parhaat lehdet ja muut pitää kerätä alkukesästä.

Vadelmanlehtiteehän on erittäin sopiva "mammapalstatee", koska se helpottaa raskauden vaivoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/9 |
03.07.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Maku on erilainen aivan tuoreessa kuin kuivatussa,  mutta kumpikin käy.

Enemmän oikeaa teetä muistuttavaa ja aromikkaampaa saa hiostamalla eli fermentoimalla lehdet. Laita tiiviisti purkkiin vähän nahistuneita lehtiä ja pidä lämpimässä paikassa, kunnes ruskistuvat. Tällä tavalla saat vadelman, pihlajan, mesiangervon ja hillan lehdistä todella maistuvaa "teetä". Entisaikaan hiostamalla maitohorsman lehtiä tehtiin väärennettyä teetä, joka tunnettiin Venäjällä ivantsajna.

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yhdeksän yhdeksän seitsemän