Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Millä tavalla nitraatit haitallisia?

27.03.2006 |

Meidän poika söisi mielellään pelkkää lihaa (kalaa, ja broileria eikä perunaa). Mummilassa annetaan " paljon" kinkkua ja makkaraakin. Itse en oikein siitä tykkää. Olen jostain kuullut että juuri nämä kinkut ja makkarat sisältävät paljon nitraatteja. Mutta millä tavalla ne ovat haitallisia.



Osaisiko joku antaa pikavalistuksen...



Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
28.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tosin en ole varma onko sen valmistus lopetettu, sillä omasta S-Marketistamme sitä ei enää löydy, enkä Citymarketistakaan ole löytänyt.

Vierailija
2/16 |
29.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

ruoasta joskus tosiaan vouhotaan liikaa, allekirjoitan ehdottomasti :), mutta muistettava on järjen nimessä, että lapsi on kevyt painoltaan ja lisäaineiden määrä elimistössä on tietenkin moninkertainen aikuisen painoon verrattuna. nitriitti on karsinogeeninen = syöpää aiheuttava ja ei siitä pääse yli eikä ympäri. vouhotus pois ja maalaisjärki peliin, olen toki samaa mieltä kun edellinen kirjoittaja ja meilläkin syödään hyvällä omalla tunnolla kinkkuja ja makkaroita, en mä sitä. mutta " ennenvanhaan" ei tosiaankaan eletty pidempään (niinkun joku tuossa edellä kirjoitti) ja " ennenvanhaan" sairastettiin ehdottomasti paljon enemmän kun nykyään :). nykyruoassa on taas paljon enempi lisäaineita kun ennen ja kyllä painoltaan köykäisen lapsen kanssa tulisi kyllä olla tarkkana kuinka paljon lisäaineita lapsi saa. en kai itsekään menisi mummoa neuvomaan, antaisin mummon hemmotella mutta ei myöskään pidä asioihin suhtautua liian kevytkenkäisesti. ei kaikki huolehtiminen ole liikaa hysteriaa. tätä mieltä täällä :).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
29.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

...rosvopaisti on yleensä nitriititöntä, samoin kun naudan paahtopaistikin. siis valmistajasta riippumatta. naudan " suolaliha" on teollisuudessa se nitriitillinen naudan paisti. edelleenkin, nitriitin näkee väristä kun sen yksi funktio lihateollisuudessa on säilyttää punainen väri. kaupat tilaa näitä nihkeästi kun säilyminen on huonompaa. valikoimissa yleensä viikonloppuisin ja aika usein kaupat paahtaa paahtopaistinsa itse jos niillä siihen mahdollisuus(saavat pienemmän erän kerralla niin hävikki ei ole niin iso).



maidon jatkokäsittely on paljon tutkittu juttu. luomumaito on vähemmän käsiteltyä (sitä ei ole homogenoitu, vaan on kuitenkin pastöroitu). jollekulle sopii " tavallista" maitoa paremmin. kannattaa kokeilla.



mukavee kevään alkua,

syökää ja juokaa hyvin ;)

Vierailija
4/16 |
29.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Mielestäni on tärkeää, että vanhemmat tietävät vastuunsa lapsen terveellisestä syömisestä. Jos ei vanhemmat niin kuka sitten. On typerää mennä jenkkien linjalle, että vastuu vaikka paljon kaloreita sisältävästä valmisruuasta olisi jotenkin valmistajalla, eikä sillä, joka sitä syö (tai tarjoaa lapsilleen).

Ja kyllä isovanhempia voi pyytää noudattamaan samoja linjoja ruuan suhteen, kunhan pysyy vaatimukset kohtuullisina.

Satuitteko katsomaan eilen (tiistaina) brittien Super Nanny-ohjelmaa (lapsityrannit nimeltään?), siinä oli oikein ääriesimerkki lasten ruokailusta.



ps. Tuolla " luomuperheet" palstalla keskustellaan paljonkin ruuasta ja viimeksi mm. maidosta. Jutut menevät joskus oman luokitukseni mukaan vouhotuksen puolelle, mutta kehoitan silti lukemaan myös sieltä.

Vierailija
5/16 |
27.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

esim:



" Nitraatit

Useat ruoat sisältävät nitraatteja säilöntäaineina - esimerkiksi pekoni ja hotdogit. Nitraatit ovat harmittomia, mutta ne voivat muuttua nitriiteiksi, jotka voivat muodostaa nitrosamiineja. Nitrosamiinit ovat voimakkaita syöpää aiheuttavia kemikaaleja. Jos mahdollista, pyri löytämään nitraatittomia säilöttyjä lihoja. Kun syöt ruokia, jotka sisältävät nitraatteja, juo lasi appelsiinimehua samalla kertaa. C-vitamiinin tiedetään estävän nitrosamiinien muodostumista vatsassasi."



ja



" Lapsille nitriitti on kriittinen lisäaine



- Lisäaineiden saanti ei ole suomalaisella aikuisväestöllä kansanterveydellinen ongelma, totesi erikoistutkija Pirjo-Liisa Penttilä.



Riskirajan ylittäviä on väestössämme hyvin pieni määrä. Nämä ovat tyypillisesti henkilöitä, joilla yhden tuotteen runsas päivittäinen käyttö on hyvin runsasta.



Penttilän mukaan saannin kannalta ongelmallisiksi lisäaineiksi voidaan lukea nitriitti ja bentsoehappo, joiden saantia pitäisi vähentää etenkin pienillä lapsilla.



- Kaiken kaikkiaan tilanne näyttää lasten kohdalla hyvältä, mutta nitriitti on kriittinen lisäaine ainakin 2-3-vuotiailla, pohti Penttilä.



Tämän ikäiset lapset aloittelevat makkaran syönnin ja se on ylivoimaisesti suurin nitriitin lähde lapsilla. Selvityksen mukaan makkaran suurkuluttajat voivat saada nitriittiä yli ADI-arvon, joka kuvaa lisäaineen sallittua päivittäistä saantia.



- Käytännössä lapsilla ei ole mitään välitöntä riskiä nitriitin saannissa, mutta ehkä heidän ruokailutottumuksiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota, huomautti Penttilä."



http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/18.helmikuu/lisa0700.h…

Vierailija
6/16 |
27.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Tarviikin käydä vähän tutkimassa lisää jotta on jotain millä perustella sen että mummolassa yritän kieltää liiallisen makkaran antamisen pojallemme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
27.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Nitraattiahan sisältävät runsaasti mm.lanttu,nauris,punajuuri ja pinaatti ja sen vuoksi niitä ei suositella alle yhden vuoden ikäisille.En ole varma miksi ne ovat haitallisia,mutta esim.suola on kielletty siksi,että se rasittaa lapsen munuaisia ja aineenvaihduntaa.Makkaroita tai muita lihavalmisteita,eineksiä,kalavalmisteita yms. ei suositella alle vuoden ikäisille niiden sisältämän suolan ja muiden lisäaineiden vuoksi.Mutta tuore tai pakastettu liha,kala, tai kanahan käy alle vuoden ikäisellekkin.Vaikka vuoden iässähän lapselle saa antaa samaa ruokaa kuin muullekkin perheelle(vähä suolaisena tietysti),niin makkaroita yms. kannattaa antaa vain rajoitetusti juuri niiden sisältämän suolan vuoksi.

Vierailija
8/16 |
27.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ainakin Vataja tekee täysin lisäaineettomia (ja maidottomia ja soijattomia etc.) makkaroita ja nakkeja. Olisikohan kuullut joskus huhun että Pirkallakin olisi? Kinkkua en ole vielä mistään löytänyt, ainoastaan jonkun rosvopaistin. Kannattaa katsoa löytyykö tuoteselosteesta koodia E250 = nitraatti.



Olen itse käyttänyt noita Vatajan nakkeja ja makkaroita tyytyväisenä, käyvät koko perheelle ja maistuvat hyvältä ;-) Ainakin meidän tytön suurta herkkua on nakkikeitto ja -kastike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
27.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Löytyy ainakin Prismoista...

Leikkeleitä en ole vielä löytänyt missä ei tuota nitriittiä (E250) olisi, onko kellään tiedossa löytyykö tästä maasta sellaisia??

Vierailija
10/16 |
28.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Heippa! Lihatuotteisiin lisätään nitriittiä säilyvyyden parantamiseksi sekä niille tyypillisen punaisen värin ylläpitämiseksi. Ilman nitriittiä esim kinkku on väriltään harmaa ja juuri tästä on kyse esim perinteisessä harmaasuolatussa joulukinkussa (säilyy huonommin, ei kestä uudelleen lämmitystä punaisen veroisesti). Markkinoilla on nitriitittömiäkin makkaroita ja niihin on aikaansaatu väri jollain väriaineella. Myös bratwurstit ovat tyypillisesti harmaita ja ilman nitriittiä valmistettu.



Nitriitti on oikein käytettynä varsin turvallinen ja mukava säilöntä aine ja suojaa tehokkaasti varsinkin kinkkiseltä Clostridium botulinum -bakteerilta (aih. erittäin pahan ruokamyrkytyksen). Nitriitin avulla on saatu tuotteita säilymään paljon aikaisempaa pidempään ja " maalaisjärjellä" makkara- ja muita lihatuotteitatuotteita käytettynä nitriitti on varsin " jees" ja hyvä suoja. Nitriitin päivittääinen saantisuositus (ADI arvo) on kymmenkiloisella lapsella yksi nakki (20kg lapsella kaksi nakkia, jne). Toki voit antaa nakkeja muutaman päivässä, mutta pidä sitten pari nakitonta päivää. Eikä näitä nyt sen kummemmin tarvii laskea, kunhan päivittäinen ruokavalio ei koostu pelkästä makkarasta.



Nitraatin ja nitriitin ero on kemiallisessa rakenteessa ja nitraatteja sisältävät tuotteet voivat tosiaan muuttua nitriiteiksi elimistössä. Esim jonkun aiemmassa viestissä mainitsemissa juureksissa on tosiaan paljon nitraatteja (luonnostaan) ja ne voivat muuttua (ja muuttuvat) elimistössä nitriiteiksi -> nitrosamineeiksi jne. Mutta järki käteen ja kohtuus mukaan ruoanlaittoon. Mutta tää on syy siihen miksi esim lanttua ei suositella annettavaksi alle yksivuotiaalle. Kohtuus kaikessa, kesällä grillimakkaraa, jouluna lanttulaatikkoa ja pitkin vuotta nakkikeittoa hyvällä omalla tunnolla :).



Terkuin,

Annibelle



Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/16 |
28.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

niin ja leikkeileitä ei varmaan ole siksi kun ne säilyvät viipaletuotteina esim nakkia / lenkkiä huomattavasti huonommin. valmistajat eivät kaiketi halua ottaa riskiä ruokamyrkytyksistä kun sellaisen todennäköisyys kyllä lisääntyy kun nitriitti jätetään makkarasta pois. ei sitä huvikseen sinne makkaroihin laitella :) ja kyllä nitriitin haittavaikutukset on tietenkin teollisuudenkin tiedossa. edes luomusäädökset eivät vaadi nitriitin poisjättämistä (fosfaatin muistaakseni kylläkin) mikä on varmaan ihan fiksua. itse söisin mielummin " turvallista" , nitriitillistä makkaraa ja sitten sitä mielummin vähemmän. kaikkia ruokamyrkytysbakteerejakaan kun ei haista / maista vaan ne ovat aika salakavalia. en tietenkään halua terrorisoida tässä vatajan makkaroiden menekkiä ;), mutta korostaisin vain, ettei kohtuukäytössä nitriitistä ole mitään haittaakaan. kivaa kirjoitella näin hoitovapaalla asiaa, olen mikrobiologi koulutukseltani.

Vierailija
12/16 |
28.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Koska kukaan ei tainnut vielä mainita, miksi nitriitti on haitallista (lapsen) elimistölle, niin vastaus siihen on, että suuret määrät vaikeuttavat hapen kulkua elimistössä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
28.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

anna mummin antaa pojalle vaan makkaraa mitä se nyt haittaa jos mummi tahtoo vähän lelliä pojua.kotona sitten voi syödä muuta.mua sitten ärsyttää että nykyään vouhotetaan niin hirveesti noista ruuista!!!!!mietippä hetki mitä elämä oli ennen vanhaan?sillon syötiin lihaa,makkaraa jne jopa hännänhuipuksi juotiin aitoa lehmänmaitoa(rasvasta) ja ihmiset eli pitempään.pahin on valmis ruoat ja maidot jotka on käsitelty moneen kertaan,joten nakit ja makkarat ei tod ole pahasta ellei niitä nyt syö joka aterialla

Vierailija
14/16 |
28.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ennen vanhaan lihoissa ja makkaroissa ei ollut niitä lisäaineita. Makkaroissa on todellakin muuta kuin lihaa :) Varmaan pahimpia valmisruokia lisäainemäärien suhteen. Paitsi jos nyt mummi tekee makkarat itse...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/16 |
28.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

javax:


sillon syötiin lihaa,makkaraa jne jopa hännänhuipuksi juotiin aitoa lehmänmaitoa(rasvasta) ja ihmiset eli pitempään.

Ihmiset ei todella eläneet ennen pidempään, vaan elinikä kasvaa koko ajan. 50 vuotta sitten keskimääräinen elinikä oli 10 vuotta vähemmän kuin nyt. Ja kuten joku muukin totesi: ennen ei ollut niitä lisäaineita, eli makkara oli siinä mielessä " turvallista" . Toki oli sitten ongelmia säilyvyyden kanssa.

Vierailija
16/16 |
28.03.2006 |
Näytä aiemmat lainaukset

On hyvä kuulla eri mielipiteitä joista sitten voi muokata omansa.



En minä mikään ruokavouhottaja ole :) Haluaisin vaan tarjota " puhdasta" ruokaa kotona. Eli kun näistä kaikenlaisista lisäaineista ei tiedetä vielä kaikkea... Ja luulisin että tuo " rasvainen" lehmästä suoraa tullut maito on ollut terveellisempää eräillä tavoilla kun pastoroitu maito. Jos miettii esim. laktoosiongelmia tänään. Ruotsissahan esim. maito taidetaan jatkokäsitellä toisella tapaa ja siellä laktoosiongelma on ihan eri. Mutta jotainhan sillä pastotoimisellakin ilmeisesti saavutetaan kun siitä pidetään kiinni.



No mutta nämä on niitä asioita joihin vaikuttavat niin monet tekijät että tällä alalla kouluttamattoman on turha sanoa että näin on.



Minua vaan vähän ärsyttää tuo kun lapselle opetetaan että herkkua on " kaikki se mikä ei ole terveellistä" . Minun mielestä herkkua voi olla hedelmät ja leipä jne jne... Eli ei se haittaa vaikka annetaan " herkkuja" mutta se lapselle asenteen opettaminen herkuista ärsyttää...