Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Apua FODMAP-ruokavalion kanssa !

Vierailija
10.04.2017 |

Eli vatsavaivojeni on todettu johtuvan ärtyneestä suolesta. Lääkäri määräsi FODMAP-ruokavaliolle. Mietin että kun kerran vehnä, ruis ja ohra pitää jättää pois, käykö silloin gluteeniton jauhoseos joka on tehty vehnätärkkelyksestä? Kuinka orjallisesti olette omaa ruokavaliotanne noudattaneet, haittaako esim. pieni määrä sipulia/laktoosia silloin tällöin? Vaikka nyt sitten maitosuklaa jne.
Kiitos neuvoista !

Kommentit (7)

Vierailija
1/7 |
10.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Yleensä kun on vaikka pari kolme kuukautta pitänyt sitä ns. eliminaatiodieettiä eli kaikki yleisimmät oireiden aiheuttajat pudottanut ruokavaliosta niin se suolistokin alkaa rauhoittua ja sillon tällön kyllä saattaa kestää pieniä määriä myös niitä "kiellettyjä" ruokia. Testaamallahan se sitten selviää, että mitä ruokia sun vatsa kestää ja missä määrin. Itselle kyllä vehnä ja ruis on sellaiset, että pienistäkin määristä tulee oireet, mutta esim. omenaa ja sipulia pystyn kohtuullisia määriä syömään.

Tuo gluteeniton jauho saattaa sopia tai sitten ei, testaamalla vaan selviää sekin. Paljon tsemppiä uuden ruokavalion kanssa elämiseen, varsinkin alkuun saattaa tuntua haastavalta ja siltä ettei mitään saisi syödä, mutta kun olo paranee (toivottavasti saat avun fodmapista) niin sitä tekee ihan mielellään pieniä uhrauksia ruokavaliossa ja ajan mittaan ei tarvi enää edes sen kummemmin miettiä ruokavaliotaan, kun tulee jo niin selkäytimestä, että mitä voi syödä.

Vierailija
2/7 |
10.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos, totuttelua tässä on vielä kun asia on niin uusi. Joka päivä huomaa pinnistelyistä huolimatta syöneensä JOTAIN ns. kiellettyä...  Tuo gluteeniton jauho tuli mieleen kun aloin leipomaan. 

T.Ap

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/7 |
10.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Itsehän sinä päätät, mitä suuhusi laitat. Syö sitä millä voit hyvin, älä jonkun valmiin luettelon mukaan.

Vierailija
4/7 |
10.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jättäisin alkuun kaiken vehnän pois. Käytä luontaisesti gluteenittomia jauhoja. Jos ja toivottavasti kun olo paranee, ala kokeilla, mikä sopii sinulle ja mikä ei. Yleensä osan dieetistä pystyy purkamaan. Voi myös olla niin, että "hyvänä hetkenä" vatsa sietää enemmän ja kun tulee "huonot ajat", pitää miettiä tarkemmin, mitä voi syödä.

Vierailija
5/7 |
10.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Lapsellani todettiin ärtynyt suoli -oireyhtymä 6-vuotiaana, syynä ilmeisesti lukuisat antibioottikuurit. Lääkäri sanoi, että kun laktoosi lähinnä aiheutti oireita, se pois ja ylipäänsäkin vain ne ruoka-aineet, joista käytännössä oireita tulee. Myöhemmin on löytynyt vehnä ja päärynä ja jossain määrin myös omena. Mutta en näe mitään syytä hylätä vaikka jotain vesimelonia kokonaan, koska siitä ei ole ikinä tullut oireita.

Vierailija
6/7 |
10.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ongelmahan on usein se, että kun päivän mittään syö monenlaista, vaikkapa vehnää ja vesimelonia ja kahtakymmentä muuta sorttia, ei tiedä tarkkaan, mikä ärsyttää ja mikä ei. Siksi elokuun jätetään kaikki yleisesti ärsyttävät aineet ja katsotaan, paraneeko olo. Kun paranee, voi yksi kerrallaan kokeilla, mikä aiheuttaa ikäviä oireita ja mikä ei.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/7 |
10.04.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Suosittelen muutenkin jättämään valmiit gluteenittomat jauhoseokset kaupan hyllylle. Itse vaan lisäilee eti jauholajeja ja esim. psylliumia. Nuo jauhoseokset ja gluteenittomat tuotteet muutenkin on täynnä lisäaineita. En usko että lisäaineet tekevät vaurioituneella suolelle kovin hyvää. Ja joo tiedän että on myös luonnonmukaisia "lisäaineita", mutta onhan sitä luonnossa tappavia myrkkyjäkin. Puhumattakaan kaikkien lisäaineiden yhteisvaikutuksista, joista ei ole mitään tietoa.