Keliakia Ranskassa
Kuinka hyvin tunnistetaan siellä? Saako hyvin tuotteita? Onko ravintoloissa merkitty? Miten ranskaksi sanotaan gluteeniton? Sans jotain?
Kommentit (23)
Yhtä simppeliä kuin täälläkin. Kunhan välttää viljaa, eineksiä ja puolivalmisteita, ei ole ongelmia.
Vierailija kirjoitti:
Yhtä simppeliä kuin täälläkin. Kunhan välttää viljaa, eineksiä ja puolivalmisteita, ei ole ongelmia.
Tätähän ei kysytty...
Tässä keliakia lausunta https://forvo.com/search/coeliaque/
Voit sanoa je suis coeliaque, tai j'ai la malade coeliaque
Vierailija kirjoitti:
Tässä keliakia lausunta https://forvo.com/search/coeliaque/
Voit sanoa je suis coeliaque, tai j'ai la malade coeliaque
Kiitos!
Meitä lähtee sinne kaksi jollain tapaa ranskan taitoista ja kaksi jotka ei osaa yhtään. Ja maaseudulla ollaan joten hieman jännittää, että miten hyvin saamme asiat ilmaistua.😅
Mun kokemuksen mukaan tunnistetaan hyvin ja ravintoloista löytyy gluteenitonta ruokaa. Tyypillinen ranskalainen ruoka on aika lailla luontaisesti gluteenitonta. Aamiaisella voi olla ongelmia, se kun saattaa olla lähinnä croisantia tai leipää. Gluteenitonta leipää on huonosti hotelleissa saatavilla. Mutta yleensä jotain hedelmää ja jugurttia löytyy. Kahviloista ei löydy gluteenittomia leivonnaisia.
Keliakialiiton sivuilta löytyy osiosta: matkalla eri kielisiä tiedotteita, minkä voi tulostaa mukaan. Turha toivoa, että jossain maalaisravintolassa välttämättä ymmärretään, mitä tarkoittaa gluteeniton. Oui, Oui
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Tässä keliakia lausunta https://forvo.com/search/coeliaque/
Voit sanoa je suis coeliaque, tai j'ai la malade coeliaque
Kiitos!
Meitä lähtee sinne kaksi jollain tapaa ranskan taitoista ja kaksi jotka ei osaa yhtään. Ja maaseudulla ollaan joten hieman jännittää, että miten hyvin saamme asiat ilmaistua.😅
Tuli muuten kirjoitusvirhe, se on "maladie". Netistä löytyy melkein kaikki lausuttuna, jos ei lauseina niin sanat ainakin erikseen.
Löytyykö kaupoista gluteenittomia jauhoja? Vuokraamme talon joten leipominen siis onnistuu kyllä.
Ranskassa kannattaa panostaa kunnon ruokaaan, juustoihin ja viiniin ja kahviin ja nauttia creme brulee ja unohtaa leivät!
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Yhtä simppeliä kuin täälläkin. Kunhan välttää viljaa, eineksiä ja puolivalmisteita, ei ole ongelmia.
Tätähän ei kysytty...
Koska se on liian ilmiselvä ja helppo ratkaisu.. jep.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Yhtä simppeliä kuin täälläkin. Kunhan välttää viljaa, eineksiä ja puolivalmisteita, ei ole ongelmia.
Tätähän ei kysytty...
Koska se on liian ilmiselvä ja helppo ratkaisu.. jep.
Koska se ei vastaa ollenkaan kysymyksiin eikä auta mitään. Kyllä se keliaakikko tietää mikä se keliakia on.
Sans gluten lukee kaupan gluteenittomissa tuotteissa. Pariisissa ainakin oli paljon gluteenittomia ravintoloita/kahviloita, joista muutama täysin gluteenittomia. Eräässä paikassa tosin altistuin gluteenille ja oireilin aika rajusti.
Kaupoissa oli hyvä valikoima kuivatuotteita: erilaisia riisikakkuja, keksejä, suolaisia riisikeksejä sekä jotain näkkärin tapaisia. Joissakin kaupoissa oli ihan tuoreita leipiä ja esimerkiksi muffineja. Gluteenittomat tuotteet olivat usein terveyshyllyillä.
Eikä kyllä mielestäni ollut yhtä simppeliä kuin Suomessa. Osa ei tiedä lainkaan mitä gluteeni on, ei vaikka näyttäisi kielikäännöksen. Gluteenittomuus on enemmänkin sellainen muotijuttu, jota halutaan noudattaa kuten esimerkiksi vegaanisten ja luomutuotteiden kohdalla. Silloin kun kyse on enemmän tuollaisesta pinnallisesta gluteenittomuudesta, joka ei johdu keliakian hoidosta, on kontaminaatioriski suurempi.
Kiinassa kukaan ei tiennyt mitä on gluteeniton. Eikä edes viljaton. Sanoin aina että vehnätön jolloin lamppu syttyi. Sitten aina selostivat mitä ruoassa on.
Ranskassa lähinnä mietityttää kun ovat usein aika joustamattomia ja suorastaan ylimielisiä..
Isoissa kaupungeissa löytyy hyvin, onhan gluteenittomuus ollut ainakin kuntoilija- ja urheilijapiireissä vähän trendikin tennistähti Novak Djokovicin kirjoitettua kirjan jonka mukaan hänen fyysinen suorituskykynsä lähti aivan uuteen nousuun kun jätti gluteenit pois vaikkei ole keliaakikko.
Maaseudulla sen sijaan ei välttämättä oikein ymmärretä aina näitä erikoisruokavalioita ja sitä kuinka tarkkaa oikeasti se on. Sellaiseenkin on törmätty että kuvitellaan että keliaakikko voi kyllä syödä vähän tavanomaista viljaa, mutta että keliakia tarkoittaa ettei nyt voi leipiä syödä. Leivitys esim. pihvissä sen sijaan on monen mielestä ok ja on vaikea tajuta että niin pieni määrä haittaa.
Tosi huonosti ymmärretään. Ranskalainen ystäväni, joka asui kymmenen vuotta Suomessa, sanoi että Ranskassa ei todellakaan tajuta keliakiaa. Voivat nyökytellä ja sanoa että joojoo mutta tosiasiassa siellä ei välitetä. Jos haluat varmistua että tuote on tosiaan gluteeniton niin etsi jotain saksalaista valmispakattua gluteenitonta tuontituotetta. Se leipomon "tänään leivottu" saattaa olla kaukana gluteenittomasta.
Näinköhän me roudataan ne gluteenittomat Suomesta... kylässä on ihan lihakauppa erikseen eli sieltä luulisi saavan ns puhdasta lihaa. Ja vihannekset on vissiin torilla.
Tosiaan ihan kylä on se mihin mennään ja lähistöllä on pikkukaupunkeja.
Miten sanotaan ranskaksi: - En voi syödä voisarvia ja Ranska on paska maa.
Älä usko paikallisiin, nee myy sulle vaikka voisarven gluteenittomana kunhan saa rahat. Gluteenittomia leipiä löytyy isoimmista marketeista. Helpoimmin pääsee jos ostat omat hedelmät paikan päällä ja tuot omat myslit, kilon pussin luulisi riittävän parille noin viikoksi.
sans gluten