Aikamoista pelleilyä allergioilla
Ostin gluteenitonta pullaa mutta myyjä myi ilmeisesti tavallista koska oksentelin ja ripuloin koko illan ja yön. Eräs kahvila tekee tavallisia ja gluteenittomia vohveleita samalla raudalla. Miksi ihmiset eivät ota allergioita vakavasti?
Kommentit (9)
Onpa amatöörimäistä, noi asiat on päivänselviä. Hesessä ne paistaa sämpylän pussissa, ettei varmasti tartu gluteenia. Tekisin reklamaation kyseisiin puljuihin, ehkä perehdytys ei ole mennyt perille ja asia saataisiin hoidettua
Ne eivät ymmärrä että pienikin määrä voi aiheuttaa kamalat oireet. Jos on kovin herkkä, niin pitää olla omat pullat mukana tai ostaa vain niitä samoja tylsiä yksittäispakattuja turvallisten tuottajien tekemiä leivonnaisia. Kaikilla elintarvikkeiden kanssa tekemisissä olevilla ei ole riittäävää tietoa ja/tai koulutusta näiden asioiden suhteen. Kahvilassa saattaa olla myyjänä ensimmäistä pestiään tekevä, kassatyötekijäksi palkattu nuori, jolla ei välttämättä ole mitään kunnollista käsitystä myytävistä tuotteista tai elintarvikkeiden käsittelystä. Valitettavasti. Aina kannattaa antaa (asiallista) palautetta. Oksentelu ja ripulointi voi johtua myös nyt vellovasta noroviruksesta, jonka on toki voinut saada mukaansa sieltä samasta kahvilasta esim. ovenkahvasta tai maitokannun hantaakista.
Tämä on ärsyttävää.
Meillä on maitoallerginen lapsi, ja aina täytyy tarkistaa ettei tuotteessa vain ole lainkaan maitoa, ei mitään maidon ainesosia. Usein tarjotaan laktoositonta kun pyytää maidotonta.
Pahimmat vielä alkavat inttämään "tämä on laktoositonta, kyllä tämä käy".
Ei käy jos sisältää laktoositonta maitoa.
Ei käy jos sisältää maitoproteeinia.
Ei käy jos sisältää maitojauhetta.
Ei käy jos sisältää voita.
Ei käy jos sisältää kermaa.
Ei käy vaikka olisi vain ihan vähän maitoa.
Onneksi on niitäkin paikkoja joissa mennään kysymään kokilta onko täysin maidotonta tarjolla, tai käydään tarkistamassa tuoteseloste.
Joissakin paikoissa tarjoutuvat tekemään allergiselle sopivan syömisen listan ulkopuolelta.
Ja kaikki tämä ylihygienisten vanhempien takia.
Allergiat loppuu itärajalle.
Ongelmana on varmaan se, että m,onet alan ammattilaisetkin sekouilkevat sen kanssa mikä ero on keliakialla/ärtyvän suolen oireyhtymällä/vehnäallergialla. Todellakin kannattaa antaa palautetta että gluteenittoman pitää olla oikeasti kokonaan gluteeniton!
Itselläni on ärtyvän suolen oireyhtymä ja laktoosi-intoleranssi ja myönnän että varmasti oma sairauteni aiheuttaa hämmennystä, sillä FODMAP hiilihydraatteja välttelevä ruokavalio on tarkka, mutta ei ehdoton. Eli siis välttelen hyvin monia ruoka-aineita, mutta pieniä määriä voin monista niistä syödä. Pala omenaa tai pieni määrä vehnää ei minua haittaa, mutta kokonainen omena ja kokonainen leipäpala saakin aikaan suuret vatsakivut ja ripulin. Samoin maitoa voi saada pieniä määriä esim leivän seassa, mutta maitoa suuria määriä sisältävä ruoka onkin jo ongelmallista.
Vierailija kirjoitti:
Ja kaikki tämä ylihygienisten vanhempien takia.
Allergiat loppuu itärajalle.
Ootko huomannut, että itärajan takana myös ihmisten terveys on heikompi ja ihmiset kuolevat nuorempina? Veikkaan että siellä aika moni kärsii erilaisista oireista allergioiden ja ruoka-aineyliherkkyyksien vuoksi ihan yhtä lailla, mutta ei vain koskaan saa lääkäriltä diagnoosia asiasta.
Vierailija kirjoitti:
Ja kaikki tämä ylihygienisten vanhempien takia.
Allergiat loppuu itärajalle.
Keliakia EI ole allergia. Ei muuten ole ärtyvän suolen oireyhtymäkään. Luepa aiheesta lisää ennen kuin alat heittelemään ala-arvoisia kommentteja.
Ainoa syy syödä gluteenittomia tuotteita on lääkärin tutkimusten jälkeen tekemä diagnoosi keliakiasta. Jos taas kärppä lentää kovin usein ja ripuli on vieraissa kovin usein, kannattaa turkituttaa mistä on kyse.
Ei ymmärretä kuinka vakavan asian kanssa ollaan tekemisissä.