Kuinka kauan avattu punaviini säilyy juontikelpoisena?
En yleensä punkkua juo, mutta sain lahjaksi ja viikonloppuna kaverin kanssa otettiin lasilliset. Puolisen pulloa sitä vielä olisi. Laitoin sen kylmään melkein samoin tein. Korkkikortin painoin niin kiinni, kun vain pystyi.
Kaveri meinas, että ei sitä enää voi juoda. Viemäriin.
Säilyykö kylmässä viikonpäivät? Olen aivan noviisi viiniasioissa.
Kommentit (17)
Muutaman päivän säilyy. Viikko on jo liikaa.
Vierailija kirjoitti:
Muutaman päivän säilyy. Viikko on jo liikaa.
Onko kyse siitä, että maku muuttuu vai siitä voi saada taudin?
Mitä se etikoituminen tarkoittaa? Voiko silloin edes ruuanlaitossa käyttää?
Säilyy muutaman päivän. Jos ei tule juotua, niin pakasta vaikka jääpalapusseihin tai pieniin rasioihin, saat hyvän kastikepohjan!
Tyhjiökirjoitettuna jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa säilyy muutaman päivän kauemmin siedettävän makuisena. Mutta viikko on kyllä maksimi aika tällöinkin. Käytä loppu ruuanlaittoon.
Vierailija kirjoitti:
Tyhjiökirjoitettuna jääkaapissa tai muussa viileässä paikassa säilyy muutaman päivän kauemmin siedettävän makuisena. Mutta viikko on kyllä maksimi aika tällöinkin. Käytä loppu ruuanlaittoon.
Tyhjiökorkitettuna. (Kele. Taas joku päivitys vääntänyt sanojen muuttelun takaisin päälle)
Ei se epäterveelliseksi muutu, alkoholi muuttuu vain erilaisia. Voi sen juoda vaikka etikka.
Kuulemma säilyy paremmin jos kaataa pienempään pulloon, vähemmän hapettumispinta-alaa. Siitä tyhjiöpumpusta ei ole mitään tapua.
Viikon verran säilyy. Itse juon joka päivä lasin ruoan kanssa, ja sinkku kun olen, niin viikon verran se pullo kestää. Ihan ok on vielä sunnuntainakin jos olen maanantaina avannut. Pidän pulloa jääkaapissa avaamisen jälkeen, viinipullonsulkijalla suljettuna.
Viikossa se hapettuu etikaksi. Juo nopsaan pois.
Vierailija kirjoitti:
Kuulemma säilyy paremmin jos kaataa pienempään pulloon, vähemmän hapettumispinta-alaa. Siitä tyhjiöpumpusta ei ole mitään tapua.
Vähemmän happea siinä on hapettamassa viiniä kun ilma pumpataan vähiin. Sama vaikutus kun sun pullonvaihtotempulla. Vaikka pullosta toiseen lorottelu kyllä hapettaa viinin, joten voi olla huonompi tuo sun konsti.
Kuukausikin pidetty, käytin ruoanlaittoon. Kuivakaapissa, ei muuttunut miksikään.
Joku viini säilyy kauemmin, toinen pilaantuu paljon nopeammin. Johtuneeko ero lisäaineista?
Vierailija kirjoitti:
En yleensä punkkua juo, mutta sain lahjaksi ja viikonloppuna kaverin kanssa otettiin lasilliset. Puolisen pulloa sitä vielä olisi. Laitoin sen kylmään melkein samoin tein. Korkkikortin painoin niin kiinni, kun vain pystyi.
Kaveri meinas, että ei sitä enää voi juoda. Viemäriin.
Säilyykö kylmässä viikonpäivät? Olen aivan noviisi viiniasioissa.
Usein viini on avaamista seuraavana päivänä jopa parempaa kun on vähän ottanut happea itseensä. Kyllä se viikon säilyy. Ei missään tapauksessa viemäriin, jos juominen arvelluttaa, niin kannattaa käyttää ruokaan. Jos on vähän hitaanlainen juoja, niin kannattaa ostaa hanapakkauksia, ne säilyy avattuna 2-8 viikkoa.
Miksi punkku kylmään? Sitä ei peruspulliainen huomaa vaikka olisi viikon pöydällä.
Vierailija kirjoitti:
Joku viini säilyy kauemmin, toinen pilaantuu paljon nopeammin. Johtuneeko ero lisäaineista?
Ihan lukion kemian opintojen perusteella arvelisin, että kaikki viini vaihtaa makuaan jos sitä säilytetään kosketuksissa ilman kanssa. Hapen kanssa reagoidessaan alkoholi muuttuu pikkuhiljaa etikaksi, siitä se makuero. Tyhjiöpumppaus auttaa.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Muutaman päivän säilyy. Viikko on jo liikaa.
Onko kyse siitä, että maku muuttuu vai siitä voi saada taudin?
Mitä se etikoituminen tarkoittaa? Voiko silloin edes ruuanlaitossa käyttää?
Vaikka se alkaa maistua etikalta, niin ei se silti vaarallista ole ja ruuan laittoon varsinkin käy vielä hienosti.
Jossain viinijutussa olivat maistelleet 12 vuotta sitten avattua valkoviinipulloa ja oli kuulema ihan juomakelpoisen makuista.
Kyllä mä välillä juon 'viikon vanhaa' viiniä, jos vaikka lauantaina avannut ja jäänyt puolisen pulloo niin ihan normaalisti laitan korkin kiinni ja heitän jääkaappiin, litkin sitten seuraavana viikonloppuna pois. En ole huomannut mitään makueroja, mutta en olekkaan mikään viininero.
Säilyyhän se juomakelpoisena, maku voi olla vähän muuttunut. Riippuu millainen hifistelijä haluat olla.