Tapahtumat

Kun kirjaudut sisään näet tässä ilmoitukset sinua kiinnostavista asioista.

Kirjaudu sisään

Valmistin omaa olutta ja maistelin ensikertaa. Mistä johtuu hiivan maku?

olut ongelma
11.01.2017 |

Pullotus vaiheessa lapposin oluen toiseen sankoon jossa oli sokerilientä pullokäymistä varten joten hiivaa jäi melkoisesti alkuperäiseen käymisastiaan eli hiivaa ei olisi pitänyt päästä mukaan paljoa.
Pullossa on normaali millin paksuinen kerros hiivaa jota en kaatanut lasiin.
Silti olut maistuu lievästi hiivalle???
Tietääkö kukaan ratkaisua.

Kommentit (16)

Vierailija
1/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Anna tekeytyä kauemmin. 

Vierailija
2/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Katso aamulla kieltäs ja kauhistu. Siinä kasvaa sammalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
3/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kypsyttämällä muutaman viikon tasaläpöisessä viileässä tai kylmässä hiivan maku vähenee, mutta ei suodattamatta koskaan katoa kokonaan, koska hiivan maku kuuluu siihen tuotteeseen.

Esimerkiksi aidot shamppanjat maistuu myös aina hiukan hiivalle.

Vierailija
4/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Kiitos.

Jos joku haluaa heittää vielä lisävinkkejä niin tein perus pale alea. Käymislämpötila oli 20c ja kolme viikkoa saavissa.

Vierailija
5/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Omat oluet maistuu aina hiivalle. Siksi suosittelen ostamaan bulkkilaakeria lidlstä.

Vierailija
6/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Sokerikilju maistuu aina hiivalle, ei siitä mihinkään pääse.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
7/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Pääkäymisen jälkeen (3-7pvä) voit lapota oluen toiseen astiaan, jättäen paksun hiivakakun vanhaan astiaan. Kypsyttele siinä sitten vielä pari viikkoa.

Itselläni on hiivan makuiset oluet tullut aikoinaan kun olen laittanut kuivahiivan suoraan vierteeseen ilman kostutusta tai startteria.

Kun olen käyttänyt esim wyeastin tai white labsin nestemäisiä hiivoja, niin on oluesta tullut erittäin puhtaan makuisia.

Paras tulos tulee mielestäni kun tekee hiiva startterin.

Vierailija
8/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Ei pidä verrata kaupan peruslagereihin. Ne on äärisuodatettuja liruja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
9/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Anna käydä kunnolla loppuun ja kirkasta eli lappoa kahdesti.

Vierailija
10/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Jälkikäytitkö? Jos et, niin voit toivottaa pieruille tervetuloa!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
11/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Pääkäymisen jälkeen (3-7pvä) voit lapota oluen toiseen astiaan, jättäen paksun hiivakakun vanhaan astiaan. Kypsyttele siinä sitten vielä pari viikkoa.

Itselläni on hiivan makuiset oluet tullut aikoinaan kun olen laittanut kuivahiivan suoraan vierteeseen ilman kostutusta tai startteria.

Kun olen käyttänyt esim wyeastin tai white labsin nestemäisiä hiivoja, niin on oluesta tullut erittäin puhtaan makuisia.

Paras tulos tulee mielestäni kun tekee hiiva startterin.

Eli liian korkea käymislämpötila ei aiheuta hiivan makua?

Vierailija
12/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Vierailija kirjoitti:

Eli liian korkea käymislämpötila ei aiheuta hiivan makua?

Kyllä sekin voi sitä aiheuttaa. Jos huoneenlämpö on 20 astetta, niin käymisastian sisällä se on joitain asteita enemmän. Tämä alkaa jo useimpien hiivojen kanssa tuottaa epätoivottuja sivumakuja. Käymislämpötilaa pitäisi siis saada alemmaksi jotenkin. Tähän löytyy paljon ohjeita netistä. Itse yritän pitää tyypillistä alehiivaolutta siinä 17-18 asteen kieppeillä.

Et kertonut mitä hiivaa käytät, mutta aloittelijoille suosittelen Safale US-05:ta. (Jos käytössä oli jokin kilju- tai leivontahiiva, niin vastaus hiivaiseen makuun on siinä.) 

Kuten tuossa muut jo mainitsivatkin, niin toinen käymisastia on tosi hyvä. Itselläni on tyypillisesti olut 2 viikkoa ekassa astiassa, 2 viikkoa tokassa, ja VÄHINTÄÄN 3 viikkoa pullossa ennen kuin maistelen. Et kertonut miten kauan annoit oluen pullokäydä? Tuossa ajassa maku voi muuttua paljonkin.

Odottelu on juuri kotiolutpuuhien piinaavin osuus.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
13/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Olut maistuu hiivalle. Sehän on hiivalitkua. Siksi en sitä koskaan juo.

Viini taas on pilalle käynyttä mehua, siksi en juo sitäkään.

Vierailija
14/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Oletko koskaan maistanut (itsevatkattua) munalikööriä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija
15/16 |
11.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Käytä pidempään

Vierailija
16/16 |
12.01.2017 |
Näytä aiemmat lainaukset

Taisi tulla kiljua "kokkailusta"

Kirjoita seuraavat numerot peräkkäin: yksi yhdeksän neljä