Gluteiiniton ruokavalio, herkut
Lasten synttäreille on tulossa vieras, jolla on keliakia. Mitä voisi tarjota? Ajattelin jäätelöä, sopiiko se? Voiko antaa strösseleitä, kinuski-/suklaakastiketta ym? Mitäs muuta? Keksejä?
Kommentit (14)
Almondylla on tosi hyviä kakkuja, pakaste.
Kakusta saa helposti gluteenittoman käyttämällä perunajauhoja (muista myös, että tavalliset korppujauhot EIVÄT käy!). Ohjeita on netti täynnä.
Jos vaan pystyt mieluusti valitse kaikki tarjottavat niin ettei ole gluteenia, ettet joudu yhdelle lapselle sanomaan, että sä et sit saa syödä tota, tota ja tota.
Meillä on ollut: kinuskipopcorneja ja tavallisia popcorneja, marenkeja, vaahtokarkkia, hedelmiä (vesimelonia, viinirypäleitä yms ) ja täytekakku, joka tehty gluteenittomista jauhoista.
Vierailija kirjoitti:
Kakusta saa helposti gluteenittoman käyttämällä perunajauhoja (muista myös, että tavalliset korppujauhot EIVÄT käy!). Ohjeita on netti täynnä.
Jos keliakia ja gluteeniton leivonta ovat ennestään tuntemattomia, niin turvallisinta on että ostaa valmiina.
Paljon on sudenkuoppia, joita ei tule edes ajatelleeksi (leviterasia, leikkulauta, pölisevä vehnäjauho yms.).
Pienikin kontaminaatio aiheuttaa altistuksen ja pahimmillaan vieras saa tästä todella tuskalliset seuraukset.
Kaikki strösselit eivät käy, eivät myöskään kastikkeet. Tarkista tuoteselosteet, vaikka kuinka löytäisit listoista sopivat tuotteet.
Jäätelöbaari on muuten hyvä vaihtoehto. Itse ei kannata ruveta leipomaan, koska pienikin jauhohiukkanen, joka leijuu sieltä pöydältä leivonnaiseen tuhoaa keliaakikon suolinukkaa. harvassa kodissa saa niin muista viljoista vapaata vyöhykettä, jos ei ole siihen perehtynyt.
Tuossa vinkkejä tarjoilusta:
https://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/kun_keliaakikko_…
Tästä saa vinkkejä, mitkä ovat gluteenittomia:
http://urjalanmakeistukku.fi/61-gluteenittomat-makeiset
http://www.keliakianuoret.fi/nuoret/mina_ja_keliakia/mita_voin_syoda/ka…
http://www.fazer.fi/haku/?q=gluteeniton
https://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/gluteenittomia_t…
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kakusta saa helposti gluteenittoman käyttämällä perunajauhoja (muista myös, että tavalliset korppujauhot EIVÄT käy!). Ohjeita on netti täynnä.
Jos keliakia ja gluteeniton leivonta ovat ennestään tuntemattomia, niin turvallisinta on että ostaa valmiina.
Paljon on sudenkuoppia, joita ei tule edes ajatelleeksi (leviterasia, leikkulauta, pölisevä vehnäjauho yms.).
Pienikin kontaminaatio aiheuttaa altistuksen ja pahimmillaan vieras saa tästä todella tuskalliset seuraukset.
Miksi gluteenitonta kakkua leipoessa esillä olisi leviterasia, leikkuulauta tai vehnäjauhoja?
Ei se leipominen nyt mitään rakettitiedettä ole.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kakusta saa helposti gluteenittoman käyttämällä perunajauhoja (muista myös, että tavalliset korppujauhot EIVÄT käy!). Ohjeita on netti täynnä.
Jos keliakia ja gluteeniton leivonta ovat ennestään tuntemattomia, niin turvallisinta on että ostaa valmiina.
Paljon on sudenkuoppia, joita ei tule edes ajatelleeksi (leviterasia, leikkulauta, pölisevä vehnäjauho yms.).
Pienikin kontaminaatio aiheuttaa altistuksen ja pahimmillaan vieras saa tästä todella tuskalliset seuraukset.
Miksi gluteenitonta kakkua leipoessa esillä olisi leviterasia, leikkuulauta tai vehnäjauhoja?
Ei se leipominen nyt mitään rakettitiedettä ole.
Tyypillisin moka on se, että leivotaan ne gluteenileivokset kätevästi siinä samalla.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kakusta saa helposti gluteenittoman käyttämällä perunajauhoja (muista myös, että tavalliset korppujauhot EIVÄT käy!). Ohjeita on netti täynnä.
Jos keliakia ja gluteeniton leivonta ovat ennestään tuntemattomia, niin turvallisinta on että ostaa valmiina.
Paljon on sudenkuoppia, joita ei tule edes ajatelleeksi (leviterasia, leikkulauta, pölisevä vehnäjauho yms.).
Pienikin kontaminaatio aiheuttaa altistuksen ja pahimmillaan vieras saa tästä todella tuskalliset seuraukset.
Miksi gluteenitonta kakkua leipoessa esillä olisi leviterasia, leikkuulauta tai vehnäjauhoja?
Ei se leipominen nyt mitään rakettitiedettä ole.
Kyllä se vähän rakettitiedettä on, jos gluteenitonta leipoo samassa tilassa missä käsitellään tavis tuotteita.
Mäkään en ymmärrä, miksei kaikki voisi olla samantien gluteenitonta. Tekee vaan puhtailla astioilla ja tarjoilee puhtaalta astialta. Mutta tosiaan ihan oikeastaan mitä vaan voi syöttää, kun katsoo gluteenittomat vaihtoehdot. Täytekakku olisi kyllä superhelppo tehdä gluteenittomasta hienosta jauhoseoksesta tismalleen samoin, kun normikakkukin. Perunajauholla kakusta tulee hajoavampi rakenteeltaan. Suklaa, gluteenittomat hedelmäkarkit, hedelmät, popcornit, gluteenittomat leivokset (kaupassa on näille oma hylly yleensä) jne.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kakusta saa helposti gluteenittoman käyttämällä perunajauhoja (muista myös, että tavalliset korppujauhot EIVÄT käy!). Ohjeita on netti täynnä.
Jos keliakia ja gluteeniton leivonta ovat ennestään tuntemattomia, niin turvallisinta on että ostaa valmiina.
Paljon on sudenkuoppia, joita ei tule edes ajatelleeksi (leviterasia, leikkulauta, pölisevä vehnäjauho yms.).
Pienikin kontaminaatio aiheuttaa altistuksen ja pahimmillaan vieras saa tästä todella tuskalliset seuraukset.
Miksi gluteenitonta kakkua leipoessa esillä olisi leviterasia, leikkuulauta tai vehnäjauhoja?
Ei se leipominen nyt mitään rakettitiedettä ole.Kyllä se vähän rakettitiedettä on, jos gluteenitonta leipoo samassa tilassa missä käsitellään tavis tuotteita.
Kyllä sitä toivoo että kaikki kotikokit leipoo puhtain käsin puhtaassa keittiössä puhtailla astioilla.
Ja jos niin ei ole, pitää luottaa vaan onneen ettei satu omalle kohdalle.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kakusta saa helposti gluteenittoman käyttämällä perunajauhoja (muista myös, että tavalliset korppujauhot EIVÄT käy!). Ohjeita on netti täynnä.
Jos keliakia ja gluteeniton leivonta ovat ennestään tuntemattomia, niin turvallisinta on että ostaa valmiina.
Paljon on sudenkuoppia, joita ei tule edes ajatelleeksi (leviterasia, leikkulauta, pölisevä vehnäjauho yms.).
Pienikin kontaminaatio aiheuttaa altistuksen ja pahimmillaan vieras saa tästä todella tuskalliset seuraukset.
Miksi gluteenitonta kakkua leipoessa esillä olisi leviterasia, leikkuulauta tai vehnäjauhoja?
Ei se leipominen nyt mitään rakettitiedettä ole.Kyllä se vähän rakettitiedettä on, jos gluteenitonta leipoo samassa tilassa missä käsitellään tavis tuotteita.
Kyllä sitä toivoo että kaikki kotikokit leipoo puhtain käsin puhtaassa keittiössä puhtailla astioilla.
Ja jos niin ei ole, pitää luottaa vaan onneen ettei satu omalle kohdalle.
Ei siinä puhtaudesta (tai likaisuudesta) ole kyse.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Kakusta saa helposti gluteenittoman käyttämällä perunajauhoja (muista myös, että tavalliset korppujauhot EIVÄT käy!). Ohjeita on netti täynnä.
Jos keliakia ja gluteeniton leivonta ovat ennestään tuntemattomia, niin turvallisinta on että ostaa valmiina.
Paljon on sudenkuoppia, joita ei tule edes ajatelleeksi (leviterasia, leikkulauta, pölisevä vehnäjauho yms.).
Pienikin kontaminaatio aiheuttaa altistuksen ja pahimmillaan vieras saa tästä todella tuskalliset seuraukset.
Miksi gluteenitonta kakkua leipoessa esillä olisi leviterasia, leikkuulauta tai vehnäjauhoja?
Ei se leipominen nyt mitään rakettitiedettä ole.Kyllä se vähän rakettitiedettä on, jos gluteenitonta leipoo samassa tilassa missä käsitellään tavis tuotteita.
Kyllä sitä toivoo että kaikki kotikokit leipoo puhtain käsin puhtaassa keittiössä puhtailla astioilla.
Ja jos niin ei ole, pitää luottaa vaan onneen ettei satu omalle kohdalle.
Näitä on useita vaarakohtia:
Vaikka leipoisi niistä perunajauhoista, niin voiko olla varma, että perunatärkkelyspurkkiin ei ole missään vaiheessa sekoittunut yhtäkään jauhopölyhiukkasta?
Levite/voi/rasva. Eihän vain ole käytetty ennen veistä, jolla on voideltu tavallista leipää.
kaulin, leivinlauta yms. Eihän vain ole jauhonmurusta?
jne.
Kaikki suklaat eivät todellakaan käy gluteenittomille.
Melkein kaikissa on vehnägluteiinia.
Gluteeniton.
Jätski pääsääntöisesti käy, tarkista pakkausselosteet ettei ole käytetty vehnää (ruista tai ohraa varmaan harvemmin jätskistä edes löytyy..).
Oikeastaan pääsääntönä nimenomaan, että tarkista tuoteselosteet. Keksejä löytyy gluteenittominakin, ihan jopa korvikkeita jaffa-kekseille (taisi olla Pirkalta).