Miksi esimerkiksi sian maitoa ei juoda?
Kommentit (4)
Sika antaa maitoa vain muutaman sekunnin kerrallaan, olisi siis hyvin hankala lypsettävä.
Mutta sitä ihmettelen, miksei suomessa hyödynnetä lampaiden maitoa.
Sika on perinteisesti vähän ongelmallinen karjatalouseläin, koska taudit ja loiset tarttuvat sekasyöjäsiasta helposti ihmiseen, esim. trikiini. Sen takia sika on monessa kulttuurissa eläin, jota ei kannata syödä.
Lehmä on isompi eläin ja tuottaa isolle vasikalleen suuren määrän maitoa pitkän aikaa. Lammas on myös hyvä maidontuottaja, mutta menee umpeen nopeammin ja määrä on vähäisempi.
Hevosen maito olisi varmaankin hyvä vaihtoehto, mutta ehkä hevosen käyttötarkoitus perinteisessä kulttuurissa on panostanut enemmän eläimen vahvuuteen kuin siihen, että se on suuren osan vuodesta lähinnä paikallaan tuottamassa maitoa.
No vuohen maidostahan tehdään juustoa. Mutta todennäköisesti lehmä on valikoitunut maidon tuottajaksi siksi etä mairoa on niin paljon. Tuskin esim. sian, hevosen tmv.. maito olis jotenkin juotavaksi kelpaamatonta mutta lypsäminen vaikeaa ja määrät niin vähäisiä ettei taloudellisesti kannata
Jos se sika on liian vaikea lypsettävä.