Kiinteitä allergiselle, mikä sopii?
Lapsellani, noin 5 kk on atopia. Lisäksi hänellä on allergiaepäily. Täysimetän ja vältän maitoa ja viljaa sekä kaikkia yleisimpiä allergeeneja (esim. tomaatti on paha). Iho tulee edelleen yhtäkkiä ihan punaiseksi ja näppyiseksi, joten en ole vieläkään ilmeisesti tarpeeksi niukalla dieetillä. Olisi tarkoitus lopettaa imetys mahdollisimman pian, alkaa muuten käydä liian niukaksi tämä ruokavalio. Olen antanut pojalle perunaa, porkkanaa ja luumua. Ilmeisesti luumukaan ei sovi, koska iho reagoi senkin nauttimisen jälkeen. Mitä kummaa voin pojalleni syöttää? Millaisia kokemuksia teillä on? Mitkä ruokalajit olisivat hyvin siedettyjä?
Kommentit (3)
Meidän poika on reilun vuoden ja tällä hetkellä sopivia ruokia ovat riisijauho (-RisDiet Kousa), bataatti, possu, hirvi, kesäkurpitsa, vadelma, mustikka, persikka ja hirssi. Tässä listassa olevista suurin osa on juuri niitä, mitkä sopivat suurelle osalle allergisista. Tai ainakin jokin näistä sopii, sillä kaikelle voi olla allerginen. Peruna ja porkkana kuuluvat siihen listaan, joita suurin osa allergisista joutuu välttämään, vaikka näillä normaalisti neuvotaan aloittamaan... Eli suosittelisin minäkin aloittamaan riisijauhopuurolla ja sen jälkeen kokeilemaan esim. mustikkaa. Bataatti on ollut meidän pelastus, poika syö tällä hetkellä yli 2 kg bataattia viikossa, kova syömään kun on :)
Niin, luumu oli tosiaan meille maidon jälkeen pahin ihottuman aiheuttaja, joten ehkä kannattaa jättää sekin pois vähäksi aikaa ja kokeilla sitten jonkin ajan kuluttua uudelleen, jos tarvetta ilmenee.
tähän mennessä (ikää 10 kk) ainoat sopivat ovat olleet riisi (puuro esim. Hollen riisihiutaleista, Muksun riisihiutaleista tai Risentan riisijauhoista), maissi (Bonan maissisose ja puuro Risentan maissijauhoista) ja päärynä (Muksun sataprosenttinen päärynäsose) sekä nyt uutena ilmeisesti keitetty ja pakastettu kesäkurpitsa ja keitetty ja pakastettu bataatti silloin tällöin pieninä määrinä. Ruuan käsitteleminen eli keittäminen ja pakastaminen helpottaa meillä ruuan sopivuutta.
Muita mietoja ovat marjoista mustikka, ruusunmarja ja vadelma, lihoista poro, hedelmistä meloni, viljoista hirssi ja tattari, kotimaisista viljoista parhaiten siedetty on kaura.
Mielestäni riisi on ihan hyvä aloitusruoka, samoin sataprosenttinen päärynäsose (tosin ristireagoi koivun kanssa).