Tein ensimmäistä kertaa elämässäni linssikeiton.
Aivan tajuttoman hyvää! Miksi en oo koskaan ennen tehny, vaikka useasti käyny mielessä!
Kommentit (11)
On kyllä yksi munkin suosikkikeitto. Ja niin helppo.
Teen blogisti Petran ohjeella (Ulkosuomalaisen äidin merkintöjä)
Punainen linssikeitto
2 juomalasillista punaisia linssejä
1 iso sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 porkkana
1 rkl tomaattipyreetä
(puolikas rkl paprikapyreetä)
(turkkilaisia bibereitä, tomaattia)
pippurisekoitusta
timjamia
paprikamaustetta
suolaa
voita
tulista paprikamaustetta ( pul biber, voit korvata chilirouheella)
1. Liota linssejä useita tunteja, huuhtele vielä muutamia kertoja, jotta tärkkelys poistuu. Pilko sipuli, porkkana ja valkosipuli, ei tarvitse pilkkoa tarkaan kovinkaan pieniksi, sillä lopuksi keitto soseutetaan. Kuumenna kattilassa rkl voita tai öljyä, kuullosta sipulit ja porkkana siinä, lisää pyreet ja sekoittele hetki.
2. Lisää tämän jälkeen huuhdotut linssit, noin 5 juomalasillista vettä, mausteet ( paitsi tulinen paprikamauste) ja mahdolliset biberit ja tomaattilohkot. Anna kiehua hiljalleen niin kauan kun linssit ovat kunnolla kypsyneet, tarkkaile että vettä on rittävästi, voit lisätä sitä sen mukaan kuinka paksua haluat keitosta. Kun linssit ovat kypsät, soseuta keitto ja tarjoa kuumana.
3. Turkissa linssikeiton tarjoiluun littyy kaksi olennaista asiaa, sen kanssa tulee aina tarjota pul biber maustetta, jonka voi korvata Suomessa chilirouheella sekä sitruunalohkoja, näitä lisätään suoraan pöydässä omaan keittoon.
Helppo ja nopea turkkilainen punainen linssikeitto syntyy niin, että yllämainitut ainekset heitellään lohkoina kaikki kerralla kattilaan, paras tähän on painekattila, annetaan muhia ja soseutetaan, tarjoillaan samaan tyyliin. Omaa makua miellyttää kuitenkin tuo ylempi versio. Linssikeittoa voi toki tehdä myös aina hieman periaatteella mitä-kaapista-löytyy. Jos haluat linssikeittoon loppusilauksen, laita keiton valmistuttua pannulle rkl voita ja kuumenna, heitä sekaan pul biberiä ( tai chilirouhetta) ja tarjoile suoraan keittolautasien päälle ohuena nauhana.
Vahinko vaan että linsseissä on niitä torjunta-ainejäämiä. kun halutaan saada parempi ja edullisemmalla sato niin kasvi myrkytetään että jyvä tuleentuu.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Roundup
Myös Suomeen tuodaan myrkkylinssejä.
Hyvää ruokahalua.
Niin, mitäs myrkkylinssejä Suomeen tuodaan? Kerro nyt kunnolla äläkä vain ulise foliohattu silmillä.
Punaiset linssit on juuri niitä Kanadalaisia myrkkylinssejä.
Vierailija kirjoitti:
Niin, mitäs myrkkylinssejä Suomeen tuodaan? Kerro nyt kunnolla äläkä vain ulise foliohattu silmillä.
Ota itse selvää. Ei ole minun tehtäväni.
Kiitos reseptistä, kokeiluun menee :-)
http://www.maku.fi/reseptit/linssikeitto
Itse tein tuolla ohjeella. Oikein maukasta tuli. Linssikeiton ohjeita on paljon erilaisia, ei muuta kuin kokeilemaan! Mä ennen ajattelin, etten varmana tee mitään linssikeittoa. Pelkkä nimikin kuulosti ihan omituiselle. Mutta kannatti kokeilla!
AP
Mäki tein, muutamaa tuntia myöhemmin maha oli valtava kipeä ilmapallo. Enpä taida tehdä useemmin. Eikö teillä muilla tule maha kipeäksi linsseistä?
Linssisosekeitot on kans ihania, pottua, sipulia, porkkanaa, kukkakaalia, linssejä maisteita ja kasvislientä.
Tai bataatti-kookosmaitotyyppinen keitto.
Nam. Kevyt herkku vaikka lounaalle, ei tule ähky ja väsy.
niin on :)