Saako 2tyypin diabeetikko syödä sokeria?
Kommentit (20)
Saa mutta tarvitaan ensin insuliinipistos
Ei ole järkevää syödä, mutta ei siihen kuole jos kyse on DB2:sta (joka ei ole vielä insuliinihoitoinen).
Vierailija kirjoitti:
Ei ole järkevää syödä, mutta ei siihen kuole jos kyse on DB2:sta (joka ei ole vielä insuliinihoitoinen).
Huoh. Se on DM2, ei DB2 :D
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei ole järkevää syödä, mutta ei siihen kuole jos kyse on DB2:sta (joka ei ole vielä insuliinihoitoinen).
Huoh. Se on DM2, ei DB2 :D
Jep. Desibeli ei ole diabetes mellitus, mutta kaipa sitä asian tajuaa, vaikka onkin kirjoitusvirhe? Mikäli ei tajua, kannattaa tarkastaa, ettei ole aspergersilmiä.
Vierailija kirjoitti:
Vierailija kirjoitti:
Ei ole järkevää syödä, mutta ei siihen kuole jos kyse on DB2:sta (joka ei ole vielä insuliinihoitoinen).
Huoh. Se on DM2, ei DB2 :D
No huoh itelles! Ja läählääh.
Saa. Sokerittomat keksit on turhia. Niissä on yhtälailla hiilihydraatteja.
Minulla on 2-tyypin diabetes, ja käytän tavallista sokeria siihen mihin se "kuuluu" eli esim. leivonnaisissa. Keinotekoisia ym. makeutusaineita en käytä. Pyrin kuitenkin rajoittamaan sokerin kulutusta eli tietoisesti valitsen meluimmin makeuttamattoman tai vähäsokerisen tuotteen. Kartan erityisesti ylimakeita ruoka-aineita, syön kuitenkin jotakin makeaa joka päivä. Mitähän makeaa olen tänään syönyt? Söin kuivattua ananasta yhden renkaan, ja pienen palan vähärasvaista sitruunakakkua.
Tarkkailen myös rasvan käyttöä, sillä ylenpalttinen rasvan käyttö ei sovi minulle, ja pahimpia ovat syötävät, jossa on paljon rasvaa ja sokeria.
Diabeteksen hoitoon otan pillerin kahdesti päivässä, ja verensokerini on pysynyt hyvällä tasolla.
Eikös nykyisten virallisten ohjeiden mukaan saa syödä mitä vaan kunhan piikittää insuliinia.. "Taudin" nimi ei suotta ole sokeritauti ja haastankin jokaisen, jota diabetes liippaa läheltä, selvittämään että mitä kehossa tapahtuu kun syö sokeria ja jatkokysymyksenä että mitä insuliini tekee. Tuo on ihme kyllä epäselvää todella monelle.
Jorma-- kirjoitti:
Eikös nykyisten virallisten ohjeiden mukaan saa syödä mitä vaan kunhan piikittää insuliinia.. "Taudin" nimi ei suotta ole sokeritauti ja haastankin jokaisen, jota diabetes liippaa läheltä, selvittämään että mitä kehossa tapahtuu kun syö sokeria ja jatkokysymyksenä että mitä insuliini tekee. Tuo on ihme kyllä epäselvää todella monelle.
Hei tää kysymys on trolli... suoraan jostain 60-luvulta, jolloin diabeetikoiden sokeri korvattiin ihan yhtä haitallisilla lisäaineilla :)
Kaverillani on kakkostyypin diabetes. Lääkäri sanoi, että voi syödä sokeria. Tekisi mieli haastaa lääkäri oikeuteen.
Kaverini päätti itse lopettaa sokerin käytön kokonaan. Pikkuhiljaa paranee. Myös vehnä ja muut nopeat hiilarit pois, rasvaa tilalle.
Outoa, että lääkäri käski laihduttaa, sillä muka verenpaine, kolesteroli ja diabetes paranee. Ruokavaliohan on syy ja korjaamalla sen paranee, ja laihtuminen tulee kaupan päälle.
Vierailija kirjoitti:
Kaverillani on kakkostyypin diabetes. Lääkäri sanoi, että voi syödä sokeria. Tekisi mieli haastaa lääkäri oikeuteen.
Kaverini päätti itse lopettaa sokerin käytön kokonaan. Pikkuhiljaa paranee. Myös vehnä ja muut nopeat hiilarit pois, rasvaa tilalle.
Outoa, että lääkäri käski laihduttaa, sillä muka verenpaine, kolesteroli ja diabetes paranee. Ruokavaliohan on syy ja korjaamalla sen paranee, ja laihtuminen tulee kaupan päälle.
Näinhän se virallisesti menee. Jotkut osaa kyllä ajatella myös itse.
Jos syö sokeria, niin kannattaa syödä sitä aterian jälkeen. Aterialla proteiinia, rasvaa ja kuitupitoisia hiilihydraatteja. Jälkiruoaksi voi syödä jotain sellaista makeaa, jossa on rasvaa (ja proteiinia) samassa paketissa (esim. suklaa, jäätelö tms.). Rasvattomia makeisia, kuten irtokarkkeja, en suosittelee ollenkaan, kenellekään.
Totta kai saa syödä sokeria, ei siitä ole haittaa. Rasvaa sen sijaan ei kannata syödä.
Diabetesliiton tiedottajaa lainatakseni "kyllähän nyt ihmisen pitää saada pullaa syödä, siksi on insuliiniä" :)
.... eli piikkiä vaan perseeseen ja lapiollinen mömmöjä suuhun, kyllä se siitä.
Sokeritauti on sinällään harhaanjohtavan nimitys. Se ei tarkoita sitä että ei saisi syödä sokeria. Se tarkoittaa sitä että pitää syödä kohtuudella kaikkea mikä muuttuu elimistössä elimistön käyttämäksi sokeriksi. Vaikka jättää kaiken valkoisen sokerin pois ruokavaliosta, ei se Diabetesta vielä paranna.
velhokanta kirjoitti:
Sokeritauti on sinällään harhaanjohtavan nimitys. Se ei tarkoita sitä että ei saisi syödä sokeria. Se tarkoittaa sitä että pitää syödä kohtuudella kaikkea mikä muuttuu elimistössä elimistön käyttämäksi sokeriksi. Vaikka jättää kaiken valkoisen sokerin pois ruokavaliosta, ei se Diabetesta vielä paranna.
Syöty sokeri on useimmiten disakkaridia eli glukoosia ja fruktoosia (maidossa glukoosia ja galaktoosia jne). Glukoosi on jokaisen elävän olennon energiaa (jota kasvit tuottavat yhteyttämällä). Verensokerin (eli glukoosin) homeostaasi (eli tasapaino) hoituu insuliinilla ja glukagoneilla. Tätä tasapainoa häiritsee erityisesti ne ravinto-aineet, jotka muuttuvat helposti glukoosiksi (ts. entsymaattisesti esimerkiksi sakkaroosin tai vaikka amylaasin avulla). Rasvat ja proteiinit vaativat glukoneogeneesiä toimiakseen ja tämän lisäksi niitä käytetään paljon muuhunkin, kuten hormonituotantoon, uusien solujen tuottamiseen jne. Asia käy erinomaisesti ilmi kytkemällä itsensä jatkuvatoimiseen glukoosi (verensokeri)mittaukseen: kokeile, minkä verran verensokeri (ja myös insuliini) nousee riippuen siitä mitä syöt! Voit havaita, että esimerkiksi täysjyväleipä nostaa ihan samalla tavalla verensokeria (ja aiheuttaa insuliinirampin) kuin valkoinen "raffinioitu" leipä. Onneksi mm. Google kehittelee näitä tekniikoita ja ihmisten kusetus loppuu, kun jokainen voi itse kännykästä nähdä miten elimistö käyttäytyy minkäkin ruoka-aineen suhteessa.
Tietysti saa, mutta makeita suuressa määrin kannattaa vältellä.