Vierailija

Ekaluokkalainen poika on saanut päähänsä, että vihaa kasviksia. On jauhanut samaa alkusyksystä asti. Haukkuu kasviksia, ilmeilee ja kieltäytyy syömästä kasviksia, ronkkii ne pois ruoasta. Oikeasti pitää kasviksista, pelkkä asennevamma ja pelleily on kyseessä.
Meillä on kaksi pienempää lasta ja he meinaavat uskoa isoveljensä jutut. Välillä ruokapöydässä kolme lasta leikkii kuolevansa kirsikkatomaatin läsnäolon vuoksi. Keskimmäinen lapsi (menee syksyllä eskariin) ottaa välillä homman liian vakavasti ja itku kurkussa murehtii, onko kasviksissa jotain haitallista. Ekaluokkalaiselle tämä on hauskaa leikkiä eikä hän ymmärrä tilanteen "vakavuutta". Kun kaikki yhdessä riekkuvat pöydän ympärillä, se vain lisää vettä hänen myllyynsä.
.
Meillä on aika usein snacksina raakoja vihanneksia ja dippiä. Muu perhe syö normaalisti hyvällä ruokahalulla, ekaluokkalaisen ylpeys ei anna myöden. Hän syö salaa kun silmä välttää ja saattaa ottaa kourallisen vihanneksia, dipata kaikkien pään kerralla ja sitten katoaa sohvan taakse syömään aarrettaan.
Ruokapöydässä välillä syö asiallisesti koko ruokaa, sitten minä saatan muuten vain ajatuksissani vilkaista häntä ja yhtäkkiä hän muistaa kasvisleikin ja alkaa uhoamaan, että turha minun on katsoa, en saa häntä kiinni kasvisten syönnistä.
.
Mitä tässä voi tehdä?

Sivut

Kommentit (23)

Vierailija

Ala tarjota pelkkää kasvisruokaa ilman turhia höttöhiilareita. Lapsi joko syö tai kuolee nälkään. (Voit olla varma, miten käy.)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Näytä sille kuvia todella lihavista ihmisistä ja sano, että sinustakin tulee tuollainen jos et syö kasviksia! Pitäisi toimia...

No varmasti ei ole yhtä helppoa kolmea saamaan syömään kuin yhtä, mutta itse aloin  maustamaan enempi keitettyjä kasviksia (parsakaalia, porkkanaa jne jne) niin pikkuhiljaa alkoi uppoamaan paremmin. Kirsikkatomaatteihin en kyllä osaa vinkata mitään. Onnea koitokseen :)

Vierailija

Minäkin pyrkisin jättämään pelleilyn mahdollisuuksien mukaan huomiotta. Kaikkia ruokia kaikille ainakin maisteluannos lautaselle, eikä vatsaa saa täyttää leivällä tms., jos ei syö kunnon ruokaa salaatteineen.

Vierailija

Sanopa että ilman vitamiineja sinulta tippuu hampaat, lähtee hiukset ja kynnet lohkee kun saat anemian. Isompana voit saada syövän. Eiköhän ala taas kasvikset maistumaan.

Vierailija

Et lähde ollenkaan moiseen hömpötyksen mukaan etkä provosoidu. Itse kokeilisin varmaan jotain palkitsemista esim sanoisin että kasviksia ei ole pakko ottaa vaan ne syövät jotka haluavat. Jos joku lapsi ottaa, kiehuisin häntä vuolaasti. Jos ei ota niin jättäisin vain huomiotta.
Pöydässä yököttelyn ja mesoamisen kyllä kieltäisin. Jos pöydässä on jotain mistä joku ei tykkää niin sitä ei tarvi julistaa muille, vaan voi jättää syömättä huomaamattomasti. Joko lautaselle jättäen tai olla kokonaan ottamatta.
Tärkeintä varmaan että temppuilusta ei saa huomiota mutta kehuja saa kun ja jos toimii toivotusti.

Vierailija

Meilla poika 8v paatti ettei syo kanaa tai banaaneja. Ihan yhtakkia. Superarsyttavaa. Laitan kuitenkin normaalista kanaa ja sita syodaan tai ollaan ilman ruokaa jos ei kelpaa. Hedelmia on kuitenkin muita etta sita banaania toki ole pakko syoda. Tosin sita on letuissa ja kakuissa kaikille.

Joku ikajuttu se on. En kiinnita mitaan huomiota hommaan.

Vierailija

Havaintojeni mukaan lapset syövät kasviksia paremmin, kun ne on kaikki selkeästi omina ryhminään. Siis porkkanoita yhdessä astiassa, kurkkua toisessa jne. Jos kasviksia yrittää kätkeä ruokaan pilkkomalla ne pieniksi ja sekoittamalla riisiin tai pastaan, nirso lapsi  löytää ne yhtä varmasti kuin kissa löytää ruokansa seasta matolääkepillerin.

Vierailija

Jos pöydässä ei osaa olla mesoamatta, niin lautanen pois ja lapsi pois keittiöstä. Ruokaa seuraavan kerran sitten kun muukin perhe syö. Pari kertaa voi varoittaa, että näin tapahtuu jos meno jatkuu, ja sitten vaan kylmästi ruoka pois nenän edestä.

Vierailija

Ootko kokeillu ottaa esikoisen mukaan pilkkomaan kasviksia, kun valmistelette noita dippejä? Itsetehty maistuu kumma kyllä paremmalta. Meidän 4 v inhosi vihersalaattia, mutta kun sen sai itse asetella lautaselle renkaaksi ja koristella ananaspaloilla, kyllä kelpasi. Samalla vois "päteä" positiivisella tavalla, eikä pelkästään mollaamalla kasviksia pienempien kuullen.

Vierailija

Pyydät lapsesi kaverit kylään. Teet porkkanalättyjä annat niiden kanssa hilloa, lisäksi noita dippikasviksia. Varmaan syövät ja poikasi näkee että kaveritkin syö kasviksia, joten voivat koko porukka lopettaa tuon nirsoilun.

Vierailija

Lapsi ilmeisesti keksinyt kasviksista pienen valtataistelun? Tuon ikäiselle on normaalia tuommoinen uusi uhmaikä.

Ehkä kannattaa kieltää pöydässä meluaminen ja ruualla pelleily, mutta jättää lapsen kommentit muuten huomiotta.

Ehkä lapsi hakee tuolla pienellä uhmaamisella huomiota? Esim. pikkusisarten liittyminen pelleilyyn mukaan varmaan tuottaa hänelle onnistumisen iloa. :D

Vierailija

Yksi keino on, että tarjoa kaikilla aterioilla ensin jotain kasviksia, ennen kuin varsinainen ruoka tulee pöytään (toimii etenkin jos lapsi on nälkäinen ja lämmin ruoka on suosikkia).

Nyt kun teillä tilanne on tulehtunut, niin itse voisin kokeilla sellaista, että antaisin ensin ihan naurettavan pienen kasvisannoksen, tyyliin yksi kurkkuviipale, yksi porkkanatikku, yksi pieni pala avokadoa, ennen ruokaa. Ja ne pitää syödä, että saa ruoan. Tuo voisi alkaa naurattaa poikaa ja tämä voisi laukaista tilannetta.

Tee kasviksista "hyviä"...no, tämähän on makuasia, mutta monille kylmä salaatti/kurkku/tomaatti ilman kastiketta ei oikein maistu. Sen sijaan esimerkiksi pannulla öljytilkassa paahdetut porkkanatikut ja uunissa paahdettu kukkakaali tai uunissa paahdetut bataattiviipaleet maistuvat paremmin. Varsinkin bataattia on vaikea vastustaa, se on niin makeaa.

+Mä olen aina tehnyt esim. bolognesen niin, että siihen tulee porkkana- ja selleriraastetta ja muihinkin ruokiin laitan kasviksia mukaan, eli sitä kautta niitä tulee syötyä.

Vierailija

Ekasta pelleilystä varoitus, tokasta pois pöydästä ja ruokaa saa taas seuraavaan ruoka-aikaan. Kasvikset sitten syö tai on syömättä, mutta pelleilylle stoppi.

Lisäksi keskustelu ipanoiden kanssa, isoimmalta voi jo urkkia mistä oikeasti kyse (varmaan kaverit koulussa...) ja muistuttaa hyvistä tavoista samoin kuin siitä, että kotona on pienemmilleen esimerkki, eikä hölmöyksiä tarvi pienemmille opettaa. Pienemmät taas mukaan tekemään niiden kasvisten kanssa, ettei isosisaruksen pöljäilyistä jää nirsoiluongelmaa.

Isoimmalle vielä lisäksi joku palkinto/rangaistus toivottavan käytöksen saamiseksi. Esimerkiksi jos kavereiden kanssa keksityt hölmöydet tuodaan kotiin ja opetetaan pienemmille, ei voi olla ko kavereiden kanssa/ toimii tietyn ajan tietyllä tavalla niin tehdään kahdestaan jotain isojen juttua.

Yhtäkaikki, turhalle pelleilylle kerrasta stoppi, eikä mitään huomaamatta jättämisiä, muutoinhan siellä leviää koko pakka käsiin.

-äitix6

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Jos pöydässä ei osaa olla mesoamatta, niin lautanen pois ja lapsi pois keittiöstä. Ruokaa seuraavan kerran sitten kun muukin perhe syö. Pari kertaa voi varoittaa, että näin tapahtuu jos meno jatkuu, ja sitten vaan kylmästi ruoka pois nenän edestä.

Juuri näin! Toimii.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla