Niin ärsyttävää: pullataikina ei kohoa!
Mikä on?
Sekoitin tuorehiivan kädenlämpöiseen maitoon ( ei ollut ainakaan liian kuuma!) ja sen jälkeen muut ainekset.
Nyt on 0,5 h ollut kelmun sekä liinan alla ja taikinakulho lilluu lämpimässä vedessä. Ei ole kohonnut yhtään!
Mikä tässä aina menee mönkään? Teen ohjeiden mukaan, mutta taikina ei kohoa. Raivostuttavaa!
Voiko olla, ettei ole tarpeeksi jauhoja? Luon jostain, ettei saa laittaa liikaa jauhoja, mutta onko nyt liian vähän? Taikina on vähän kostean näköistä, mutta kiinteää..
Kiitos, jos joku auttaa!!
Kommentit (31)
Hiiva voi olla vanhaa tai sitten se lämmin vesi, johon kulhon laitoit on liian kuumaa. Tai sitten sulla on liian viileä vesi, jos ei liian kuuma. Epäilen, että vesi ei ollut tarpeeksi lämmintä. Kädenlämpöinen on yllättävän lämmin, +37 astetta.
Voiko enää mitenkään onnistua pullan vaikka taikina ei kohonnut?
Luulen että maito oli liian viileä. Miten kokeilit lämpötilan?
Laita lavuaariin kuumaa vettä ja taikinakulho sinne veteen. Josko se hiiva heräis lämpösessä henkiin.
Toki voi onnistua vielä, mielestäni tärkeintä on se vaivaaminen. Tulee muuten kovia pullia. Tai tee vaikka siitä piirakka? Ehkä vähän parempi niin jos taikina "kovaa"
Pitäis olla reilusti kädenlämpöinen, olisko +42
Kuinka lämpimässä vedessä se kulho on? Mahdollisia mieleen tulevia ongelmia on lähinnä liian kuuma neste, liian vähän hiivaa tai liikaa jauhoja.
Odota nyt kuitenkin vielä vähän aikaa, sillä etenkin jos neste on ollut haaleaa, taikina voi kohota melko hitaasti. Jos tunnissa ei tapahdu mitään, sitten on varmaan mennyt joku pieleen.
Vierailija kirjoitti:
Laita lavuaariin kuumaa vettä ja taikinakulho sinne veteen. Josko se hiiva heräis lämpösessä henkiin.
Tein tämän jo yli puoli tuntia sitten. Olen niin surkea kun en saa edes pullataikinaa tehtyä :(
Jauhoja ei ole liikaa, ehkäielumminkin liian vähän.
Ap
Meillä ei kohoa koska kämppä on liian kylmä näillä pakkasilla (noin 17 astetta).
Jos taikia ei nouse, leivo kuitenki pullat ja koeta kohottaa niitä lämpimässä liinan alla pitkään, josko kohoaisivat edes hieman. Oliko hiivaa varmasti tarpeeksi? Pullataikinaanhan saa laittaa aika reilusti kuivahiivaa. Itse käytän mieluummin tuorehiivaa, ja reilusti kädenlämpöistä saa olla neste.
Kokeilepa taikinan kohottamista mikrossa! Esilämmitä mikroa noin minuutin verran (älä siis laita mikroa päälle kun taikina on siellä!!!) ja sitten kulho liinalla peitettynä sinne mikroon kohoamaan. Tämä perustuu siihen, että mikro on täysin vedoton tila, kun kansi on kiinni. Mulla tämä on toiminut hyvin ja taikina kohoaa joka kerta!
Kyllä se taikina kohoaa vaikka tekisi kylmään nesteeseen. Silloin vaan vaatii pidemmän kohotusajan.
Liian kyuma taa tappaa hiivan joten älä ainakaan liian kuumaan veteen kippoa laita.
Sinuna leipoisin taikinan nyt pulliksi. Sitten pellillä kohoamaan. Laita muovia päälle!
Minulla ei ole kotona mitään sopivaa muovia (kelmu tarttuu kiinni) joten laita leuvinliinan ja sitten kokooellin kauppakassiin tasi siis sellaiseen muovipussiin. Ja saunaan kohoamaan. Sauna ei siis ole päällä, mutta ainakin meillä siellä on aina hiukan lämpimämpi ilma kuin muualla huoneistossa.
Kurkkasin ja oli alkanut kohoamaan!!! Jeeee!! Oon niin happy
Joo, sulla on varmaan ongelmana se, että maito on liian kylmää. Kädenlämpöinen on huomattavasti alle 37 astetta. Itse olen ratkaissut ongelman mittaamalla maidon lämpötilan aina kuumemittarilla. 😊 Saa aina tarkat lukemat. Taikinakulho tosiaankin kuumaan veteen tiskialtaaseen, jos ei meinaa kohota.
Liian haalea neste ei tuhoa hiivaa, kuten liian kuuma, mutta se aktivoituu paljon hitaammin ja kohoaminen kestää. On myös leivonnaisia, joissa hiiva laitetaan kylmään veteen. En tosin tiedä, miten kylmä maito nesteenä toimii hiivan kanssa, mutta ainakaan se ei tuhoa hiivaa.
Olin liian kärsimätön. Oon niin monesti epäonnistunut toSsa ja odotin pahinta. Nyt, 40min jälkeen, onkin alkanut kohoamaan 😊
Apua, please!