Anafylaktiseen shokkiin kuoleminen ilman allergiaa
Lueskelin tässä yhtä vanhaa blogia, jonka kirjoittaja oli ikävä kyllä menehtynyt Thaimaassa anafylaktiseen shokkiin syötyään kalaa ja katkarapuja. Ajattelin bloggaajan olleen näille pahasti allerginen, mutta aiemmissa postauksissa hän kertoi miten oli syönyt muilla reissuillaan esim. katkarapucurrya ja sushia. Voiko kalalle ja katkaravuille tulla äkkiä tappavan allergiseksi? :/
T. Thaimaahan lähdössä...
Kommentit (5)
Anafylaktinen shokki on koodi yliannostukselle.
Allergiakin voi iskeä milloin vain ekan anafylaksian voi siis saada aikuisena aineelle, jota on aiemmin syönyt. Tämä on kyllä harvinaista.
Anafylaktiseen shokkiin kuolee noin 1 suomalInen joka toinen vuosi. Ei siis kovin tavallista.
Yleensä näissä on kyse hyönteisten pistoista, joita on mahdoton täysin välttää, tai jostain, mitä ei ole ennen tiedetty reaktion aiheuttajaksi, eikä siis ole osattu varoa. Ongelmaa lisää se, että shokki voi ipmeisesti tulla jpa 12h viiveellä. Jos siis miettii jotain bloggaajaa, niin en tiedä miten on todettu se, mikä shokin aiheuttaa. Shokin voi nimittäin todeta aika yksiselitteisesti verikokeesta, mutta shokin aiheuttajaa voi kuolleelta vain arvailla.
Mun isä sai ilmeisesti 5 shokkia, joista neljästä selvisi älyttömällä tuurilla, kun aina oli lähellä joku, joka soitti ambulanssin. Viimeinen vei hengen. Aiheuttajaa ei koskaan saatu selville, vaikka kahden ekan jälkeen varsin tarkkaan tutkittiin.
Kiitos selvennyksistä. Kuulostikin tosi harvinaiselta. Bloggaaja oli ilmeisesti haudattu/tuhkattu Thaimaassa, joten kuolinsyy lienee selvitetty siellä.
- ap
Allergiseksi voi tulla milloin tahansa.