Mammat apua! Kiisselin tekemisestä kysyttävää!
Aijon tehdä riisipuuron kanssa kiisseliä tällä ohjeella
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/35177/Omena-kanelikiisseli/
En oo koskaan ennen tehnyt mitään soppaa enkä kiisseleitä. Ohje on toki helppo, mutta kun tuossa sanotaan että "Sekoita perunajauhot pieneen vesitilkkaan" niin kuinka paljon sitä vettä pitäisi siis olla? Ja onko väliä onko se vesi kylmää vai lämmintä? Ja paakkuuntuuko toi perunajauho sinne, että pitääkö vatkata samalla paljon?
Kommentit (11)
Minkä verran pari ruokalusikallista tarvitsee vettä? vaikka puolidesiä tjsp? Kylmä hanavesi varmaan käy kun tuossa ei käsketä käyttämään kuumaa, sitäpaitsi laitat sen sekoitetun sinne kattilaan kuumenemaan seuraavaksi. Pikkasen pitänee sekoittaa.
Vettä vaikka puoli desiä, kylmää tai haaleaa (ei kuumaa). Perunajauho ei paakkuunnu vedessä, mutta jos annat seoksen seisoa liian kauan, se laskeutuu pohjaan (ja sitten vain sekoitat uudelleen). Kyllä se hyvin sujuu, rohkeasti vain keittelemään!
Kylmään veteen. Esim puolidesiä. Vähän sen takia ettei se vesi laimenna reseptiä. Kuitenkin sen verran vettä, että saat ne jauhot tosi hyvin sekoitettua. Kylmään veteen, koska kuumassa ne jauhot kiisselöityy. Jos jätät jauhoveden seisomaan, jauhot pakkaantuu pohjalle eli siksi sekoita uudestaan ennen kaatamista kuumaan kiisseliin. Kaadat jauhoveden ohuena nauhana ja sekoitat samalla kuumaa kiisseliä.
Lisään vielä, että jauhovesi lisätään ohuenan nauhana sekottaen samalla kiisseliä siksi ettei tulisi klimppejä. Jos jauhoja on liikaa, niin kiisselistä tulee paksua. Liian vähän niin tulee mehukeittoa. Mielummin liian vähän kuin liikaa.
Kun lisäät perunajauhon keittoon, älä käytä vispilää, vaan esim. kauhaa. Vispilällä tulee rakeinen rakenne. Ja jos teet puuron kyytipojaksi kiisselin, älä tee liian tönkköä eli ei liikaa perunajauhoa. Varsinainen kiisseli on lähes hyytelöä ja se syödään esim. kermavaahtonokareiden tai vaniljakastikkeen kera. Puuron kanssa mehukeittoa, siis huomattavasti ohuempaa kuin kiisseli. Tiedän kyllä, että jotkut nimittävät myös mehukeittoa kiisseliksi, mutta kyllä kyseessä on kaksi erilaista keitosta, joten turha kovinkin huudella!
Googleta kiisselinteko-ohjeet.
Katso youtubesta kuinka kiisseli tehdään.
Kiitos neuvoista, eiköhän näillä onnistu :)
AP
Ja kaada katkeamattomana nauhana, ettei klimppiinny. Sitä sekoitetaan hiljalleen, kunnes kiehahtaa. Jos annat kiehua pitkään ja sekoitat hulluna, tulee liisteriä.
Älä lisää perunajauhoa kiehuvaan nesteeseen, ettei kypsy liian nopeasti paakuiksi. Nosta kattila levyltä pois siksi aikaa kun lisäät sen, ja laita sitten takaisin. Perunajauholla suurustettua ei tarvitse keittää vaan vain kiehauttaa sen verran,että kiisseli sakenee.
Älä sitten tule jouluna kyselemään, mikä vikana kun se onkin harmaata. Jääkaapissa säilytettäessä se vähän kärsii, mutta ihan syötävää on kun ottaa huonelämpöön.
Itse laitan kaikki aineet yhtä aikaa kattilaan
ja sekoittelen koko ajan kunnes yhden kerran
pulpahtaa otan kattilan pois liedeltä.
Tulee ihanan pehmeää, eikä veny kuten
toisin tehty kiisseli, kastike, keitto.
Mä oon sekottanut sen kylmään veteen ja vettä on ollut vähän vajaa puolet sellaisesta pienestä Aino Aalto -lasista. Olisko siis vajaan desin verran vettä..? :)
Muistaakseni perunajauhopaketeissakin on jotain ohjeita tai määriä.