OLENKO LUULOSSAIRAS?

Vierailija

Sairasteluni alkoi keväällä 2014. "Sairastuin" suolistosyöpään joka levisi maksaan ja keuhkoihin. Selvisi että oli luulotautia. Sen jälkeen tunsin kaulallani isoja imusolmukkeita. Pelkäsin imusolmukesyöpää. Lääkärit aina sanoivat kokeillessaan kaulaani, että ovat ihan normaaleja. Myöhemmin mulle selvis et itestää ne tuntuu isommilta. No edelleen tuntuvat samanlaisina, mutta en enää pelkää niitä .
Sitten aloin pelätä sydän vikaa ja sain rytmihäiriö kohtauksia ja rintaa puristi. Ekg oli kuitenkin normaali. Sen jälkeen tuli uudelleen imusolmukesyöpä.

Ja nyt aloin pelätä aivokasvainta päätä on särkenyt kohta 2 viikkoa joka päivä.

Särky tuntuu oikealla sivulla ja joskus takaraivossa.

Joka aamu toivon ettei tänää säre päätä niin aina se alkaa kun nousen ylös.
Myös viime kesäni kuulin että vakavat päänsäryt ovat aamuyöstä niin vähän sen jälkeen aloin herätä 4 aikaan yöllä pääkipuihin.

Pelkään nyt että mulla on aivokasvain.

Olen siis 14v. Luin netistä, että lapsilla aivokasvaimen ainut oire voi olla päänsärky.

Mietin, että onko tämä taas tätä samaa pelkoa? Entä jos tällä kerralla onkin oikea syy pelätä?

Olenko luulosairas?

Kommentit (2)

SH

Olet ihan oikeasti sairas, sairauden nimi on hypokondria

Hypokondria

Hypokondria on mielenterveyden häiriö, josta kärsivä luulee tai pelkää perusteetta sairastavansa jotakin vakavaa sairautta. Hypokondriaa kutsutaan puhekielessä myös luulotaudiksi tai luulosairaudeksi. Hypokondria on suunnilleen yhtä yleistä miehillä ja naisilla. Hypokondriaa esiintyy kaiken ikäisillä, mutta useimmiten se puhkeaa nuorella aikuisiällä.

Hypokondria liittyy yleensä johonkin muuhun psyykkiseen sairauteen. Noin kaksi kolmasosaa hypokondrikoista kärsivät myös masennuksesta tai paniikkihäiriöstä. Hypokondria on somatoforminen häiriö ja varsin monesti se esiintyy kliinisen depression lisätautina.

Hypokondrikko ei yleensä kuvittele tai valehtele oireitaan, vaan kokee ne oikeasti. Merkki hypokondriasta on kuitenkin vähäistenkin oireiden jatkuva leimaaminen vakaviksi sairauksiksi. Sitkeä käsitys ja pelko esimerkiksi syövän tai AIDS:in olemassaolosta voi pysyä jopa useiden lääkärintutkimusten jälkeen. Vakavimmillaan hypokondria saattaa olla psykoottistasoista, jolloin potilas on harhaluuloinen eli täysin vakuuttunut omasta vakavasta sairaudestaan. Tavallisesti potilas kuitenkin käsittää pelkonsa osin aiheettomaksi tai liioitelluksi, mutta ei voi sille mitään.[1]

Hypokondriasta kärsivä potilas on jatkuvasti peloissaan ja ahdistunut oireistaan, ja tämä saattaa johtaa masennukseen, joka taas nostaa itsemurhan riskiä. Yleensä potilas osaa nimetä "sairautensa" hyvinkin tarkkaan ja seuraa lähes kaikkia ruumiinsa tapahtumia. Potilas uskoo, että hänen pelkäämänsä sairaus johtaa kuolemaan tai huomattaviin ruumiillisiin vammoihin.[2] Ohimenevä vakavasta sairaudesta kärsimisen pelko ei ole merkki psyykkisestä sairaudesta, mutta kyseessä on hoitoa vaativa tila, kun pelko on erittäin pitkäaikaista ja arkipäivän toimia haittaavaa.

Hypokondriaa voidaan hoitaa psykoterapialla. Joillekin potilaille myös masennuslääkkeistä on apua. Useilla pitkäaikaisesta hypokondriasta kärsivistä henkilöistä on elämässään oireettomia jaksoja.

Vierailija

En osaa sanoa luulosairaudesta, mutta ehdotan, että heti maanantainan menet kouluterveydenhoitajalle.

Epäilyttävän hyvin olet selvillä kaikista termeistä ollaksesi 14 v ;)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat