Mitä eroa on pienen lapsen kasvattamisella ja varhaiskasvattamisella?

Vierailija

Sekö, että kasvattaa voi kuka tahansa, mutta varhaiskasvattamiseen tarvitaan lastentarhanopettaja?

Kommentit (4)

Vierailija

Varhaiskasvatuksen voi käsittää monenlaisena terminä; varhaiskasvatuksella voidaan yleisellä tasolla puhua kenen tahansa alle kouluikäisen kasvatuksesta, koska tuo kasvatus keskittyy varhaislapsuuteen, ja siinä pitää ottaa huomioon tuon iän kehitykselliset haasteet. Tällöin kuka tahansa on varhaiskasvattaja, mutta tämä ei ole termin ns. virallinen merkitys kuitenkaan.

Varhaiskasvatuksella tarkoitetaan  laissa institutionaalisesti suunnitelmallista ja tavoitteellista lapsen kasvatusta, ja sitä voi antaa perhepäivähoitaja, lastenhoitaja ja lastentarhanopettaja, sekä myös oikeastaan päiväkodin johtajakin. Varhaiskasvatuslaissa on kirjattu kuitenkin, että päiväkodeissa varhaiskasvatuksen pedagoginen vastuu on joka ryhmässä lastentarhanopettajalla, jolla on tuohon vastuunkantoon sopiva koulutus. Ryhmät päiväkodissa ovat kuitenkin yli 20 lapsen luokkaa, joten jonkun täytyy olla vastuunkantaja, ja luonnollisesti kun on kyse lapsista, täytyy tuo vastuu kirjata lakiin.

Jos mietitään, miksi kasvatusta voi antaa kuka tahansa ja varhaiskasvatusta vain lastentarhanopettaja, niin kysymys on alunperin väärin sillä moni muukin voi antaa varhaiskasvatusta. Tässä yhteydessä on sama oikeastaan kun sanoisi, että miksi kuka tahansa voi antaa lapselle hoitoa mutta vain päiväkoti voi antaa päiväkodin hoitoa. Termi siis liittyy siihen, että laissa täytyy päiväkodin hoito määritellä erikseen, koska se on kunnan tarjoamaa hoitoa ja erilaista kuin kotihoito luonnollisesti. Sillä vihjata millään tavalla, että vanhempi ei osaisi kasvattaa varhaislapsuuden vaihetta elävää lasta. Jos vihjaittaisiin, niin päiväkoti olisi pakollinen lapsille, kuten esikoulu.

Lto

Vierailija

Varhaiskasvatukseen sisältyy tylyttämistä, kiusaamiseen puuttumattomuutta, jatkuvaa huutoa ja raivoa, väkivallanuhkaa, sadistisia päätöksiä, turhaa jonotuttamista ja jatkuvaa virheiden etsimistä. Terveestä lastenkasvatuksesta nämä puuttuvat. Päiväkodissa ne ovat arkea.

Vierailija

Miksi jo täydellisesti salataan nuorilta vanhemmilta, että todellinen asiantuntija ja AINOA PARAS kasvattaja on äiti lapselleen?    Miksi sekin salataan, että lapsi saa äidin kohdussa sataprosennttisen symbioosin äitiinsä? Lapsi kasvaa äitinsä kohdussa ja kuulee äitinsä puheen, tuntee ja tajuaa paljon ympäristöä, missä äiti liikkuukin. Itse herätin lapseni parhailta päiväuniltaan, kun ruokatunnin jälkeen aloin naputtaa sitä vanhanajan käsikäyttöistä kirjoituskonetta. Sen naputus oli suoraan vatsan korkeudella ja lapsi aloitti vastaansanomisen kovalla potkimisella, jolloin kirjoitus oli lopetettava. Odotus tällöin n. 7 kk.

Jo siis yksistään se, että naiset pakotettiin maalta kaupunkien tehtaisiin, toimistoihin ja muihin mitä ihmeellisimpiin 9-10 tunnin kokoaikatöihin puolivuosisataa sitten, oli  järkyttävä muutos maallemme. Valtavan maan köyhyyden vuoksi otettiin vastasyntyneiden lasten äitienkin selkänahasta maan vaurastuminen. 

Normaaliäitinsä elämää seuranneille ikäpolville, joista varsinkin 40-luvun lopulla syntyneet olivat monet suurperheen esikoisia, oli kodin opetus lastenhoidosta ja äidin osasta selviö. Mutta heidän itse nuorina äiteinä oli lähdettävä esikoisiltaan,  2 kk:n ikäisiltä vauvoiltaan, kokopäivätyöhön duunariksi. Toiset pakenivat Ruotsiin "elintasopakolaisiksi".  Maamme yliopistonaiset nimittivät kulttuurimuutosta tasa-arvoksi naisille, mutta todellisuudessa järjestelmä päästi miehet iltaa viettämään tv:n ääreen tai lähipubiin ylitöiden sijaan. Iloviettopaikkoja ilmestyikin nopeasti kysynnän mukaan. Ei ollut taajamissa sitä ennen, kuin kahviloita.

Nykyiset nuoret vanhemmat ovat kasvaneet siihen hulluun luuloon, että heidän ei  kuulu itse kasvattaa lapsiaan.. Edelleen esteenä on mammuttijärjestelmä, minkä ei annettu kaatua edes -90-luvun lamassa. Tällöin radikaalisuunnan tekemät otsikot kuuluttivat, että ei vauvat ja lapset saa kärsiä VARHAISKASVATUKSEN puutteesta, vaan sen TÄYTYY olla oikeus  jokaiselle lapselle edelleen. Siis, vaikka vanhemmat olisivat kotona.

Järjestelmä säilytettiin hinnalla, millä hyvänsä ja valtiovelka lisääntyi. Oli tuolloinkin jo n. 60 miljardia. Keksintäjärjestelmien rattaiden lonkerot ovat lujat, kun vauhti on saatu täysille. Kukaan ei peräänkuuluttanut enää järjenkäyttöä. Vaikka olisi täysi Hölmöläsadun toteutus meneillään.

Kenellekään ei tullut mieleen, eikä tule  vieläkään, että äidit voisi nyt velvoittaa esikoista odottaessaan käymään lastenhoitokoulutus.  Jokatapauksessa kansamme on jäänyt paitsi luonnollista äidin esimerkkiä lapsensa hoidosta, mikä myös jää ihmisellä tunnemuistiin. Ihmisen luonnollisin ilo ja yhteys perheessä on lapset, näin on ollut maailman sivu ja ympäri maailmaa. Amerikassa jopa äidit itse pitävät kotikoulun lapsilleen ja palkkaavat sitten erikseen muun kodinhoitotyöntekijän kotiinsa. Suomen 5 miljoonainen kansa otti Ruotsin mallin ja asetti naiset kulttuurikeksintönsä koekaniineiksi , mutta perusteellisimmin. Naapurissa usein riitti osa-aikatyö alle kouluikäisten äideille, mutta meillä työaikaLAKI velvoitti kokoaikatyön jo 2 kk:nkin ikäisten äideille.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat