Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Onko muissa maissa niin tarkasti määriteltyjä jouluruokia kuin Suomessa?

Vierailija

Sukulaiset Keski-Euroopassa laittavat mitä tahansa juhlavaa ruokaa ilman mitään pelkästään jouluun liittyviä ruokalajeja. Käsittääkseni siellä ei edes ole mitään erityisiä jouluruokia.

Tiedättekö muiden maiden jouluruuista?

Kommentit (15)

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Haetaanko tässä taas sitä, että muualla on paremmin ja Suomessa ollaan takapajuisia juntteja?

Mitäs muutakaan.

Vierailija

"Tarkasti määriteltyjä jouluruokia"? Tarkoitatko siis, että joku taho määrää mitä ruokia syöt jouluna, vai mitä ihmettä? Saathan syödä vaikka sitten hernekeittoa, ei kukaan sitä "määrittele" sen tarkemmin.

Vierailija

Eihän nuo jouluruuat Suomessakaan ole mitään "tarkasti määriteltyjä", vaan alueellisestikin erot ovat melkoisia. Itse olen Itä-Suomesta, eikä täällä kukaan syö jouluna mitään herneitä tai maksalaatikkoa, ja imelät joululimputkin ovat kovin harvassa. Imellettyä perunalaatikkoa en ole ainakaan tuttavistani kenenkään kuullut jouluksi laittavan. Sen sijaan karjalanpiirakoita täällä syödään paljon.

Tässä esimerkkinä poiminta luoteis-Italian perinteisistä jouluruuista:  Luoteis-Italian ehkäpä tärkein jouluherkku on panettone eli kuivatuilla hedelmillä täytetty joulupulla. Panettoneja on saatavana erikokoisia pienistä, hieman muffinssia suuremmista pullista aina valtaviin monen kilon jättiläisiin. Myös viini on olennainen osa italialaista juhlapöytää: jouluisten liharuokien ja juustojen särpimeksi sopivat erinomaisesti Piemonten maakunnan mehevän tanniiniset Barolo-viinit.

Vierailija

En tiedä, miten paljon asiaan vaikuttanee uskontokunta, mutta Keski-Euroopassa syödään useassa maassa jouluaattona kalaa ja joulupäivänä sitten lihaa. Laatikoita ei tunneta, mutta haudutettu punakaali, herneet ja luumut kuuluvat kyllä valikoimiin. Ruotsissa syödään lähes samanlaisia ruokia kuin Suomessa, paitsi että laatikot puuttuvat. Herneet, haudutettu kaali (brunkål), lihapulla, prinssinnakit jne. ovat tarjolla. Ja kalapöytä on todella runsas. Ja joulumakkaroita valmistetaan usein vieläkin itse. Joulutortut ovat yleistyneet suomalaisten muutettua maahan. Tosin vuosi vai pari sitten nousi kalabaliikki, kun joku tiukkapipo oli näkevinään tähtitortussa hakaristin, siis natsisymbolin. Pipareita syödään kai joka puolella Eurooppaa, Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa varmasti.

Vierailija

Englantilainen joulu ei ole oikea joulu ilman kalkkunaa ja christmas puddingia. Myös mince pie -leivonnaiset kuuluvat asiaan, eikä niissä nimestään huolimatta ole muruakaan jauhelihaa, vaan ne ovat pieniä makeita hedelmäpiirakoita.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat