Eikö ole vähän outoa vierottaa lapsi toiselle lapselle kuuluvalla maidolla?

Vierailija

Vauva, joka syö oman äitinsä maitoa, vierotetaan tästä tarjoamalla sille korvikkeeksi maitoa, joka on tarkoitettu jollekin aivan toiselle vauvalle. Anteeksi inhimillistäminen, puhun siis vasikasta, mutta noin lähtökohtaisestihan se on lehmän "vauva", jolle kuuluisi sen oman äidin (emän) maito, joka ei ole sille mitään korviketta, vaan omaa luontaista ravintoa, kuten vauvalle on hänen oman äitinsä maito.

Itse kun imetin ja asia tuli ajankohtaiseksi, tulin kipeän tietoiseksi tästä asiasta, että vien omalle lapselleni toisen lajin jälkikasvun maidon. Sitten aloin ottaa asiasta selvää ja tutustuin vierottamiseen. Vasikat vierotetaan muutaman tunnin/muutaman päivän ikäisenä, koetaan, että mitä nopeammin vasikka erotetaan äidistään, sitä "helpompaa" se on molemmille, kun eivät ehdi kiintyä toisiinsa... Miten sairas lähtökohta, eikö äidin ja lapsen ole nimenomaan tarkoitus kiintyä toisiinsa, koko vauva-aikahan on yhtä symbioosia, lajista sitten riippuu, kuinka pitkä tämä symbioosi on! Toki on lehmiä, jotka unohtavat vasikkansa samantien, mutta kun ne kaikki muutkin erotetaan jälkeläisistään/äideistään.

Ja kun sanotaan, että ne on vaan elukoita, ei ne osaa ajatella, ne toimii vaiston varassa... Niin, myös äidinvaiston. Jos ne eivät osaakaan tietoisesti ajatella, niin annettaisiin niiden sitten toimia edes niiden vaistojensa mukaan.

Tässä video erottamisesta. Ei mitenkään erityisen raaka tai julma, vain näiden eläinten elämää... https://www.youtube.com/watch?v=SYJPbrxdn8w

Sitten tämä, että ne lehmät tosiaan pitää vuosittain pistää kärsimään sama rääkki läpi, keinosiemennetään että se saadaan tiineeksi, synnyttää - ja taas viedään lapsi pois, että sen maito saadaan ihmisten laseihin. Kun tätä rumbaa on kestänyt sen 4-5 kertaa (= vuotta), katsotaankin, että lehmän tuottavuus on alentunut, ja kun sen luontainen elinikä on n. 20 vuotta, tässä iässä se onkin ihmisen silmissä antanut kaiken, mitä se voi enimmillään antaa, ja sitten se pistetään lihoiksi... Miten kiittämätön kohtalo eläinpoloilla.

Eikä mikään muu laji kuin ihminen juo toisen lajin maitoa, että ei se niin kauhean "luonnollistakaan" ole. Tai vastaavasti, miksi ajatus vaikkapa koirasta lypsetyn äidinmaidon juomisesta tuntuu sitten vastenmieliseltä? Tai hevosen? Hirven?

Maito ei myöskään ole mikään eläintuotannon "sivutuote", vaan suorastaan päinvastoin. "Väärää" sukupuolta olevat, eli sonnipojat, jotka eivät tuota maitoa, kasvatetaan suoraan lihaksi siinä kuin "onnekkaammat", lehmät siis, pääsevät tosiaan tähän oravanpyörään 4-5 vuodeksi, ennen kuin niistä tehdään lihaa.

En tarkoita syyllistää ketään maidonjuojaa, tiedän että moni tietää nämä asiat, mutta itse en ollut tosiaan kamalasti ajatellut näin kaupunkilaisena... Ehkä tämän myötä jonkun muunkin eläinystävän silmät aukeavat asiaan ja haluaa tehdä muutoksen. =)

Kommentit (11)

Vierailija

Näinhän se menee. isoäitini lapsuudenkodissa oli lehmiä. Siellä säästettiin pari vanhempaa lehmää (joiden maidontuotanto oli laskenut). Vanhat lehmät olivat varaemoina pikku vasikoille eli ne asuivat isossa pihatossa varaemojen kanssa. Tämä oli kuulemma melko harvinainen käytäntö mutta samalla vasikat oppivat toimimaan laumassa, niille ei tarvinnut erikseen lypsää maitoa ja niistä tuli kesympiä.

Ohis, mutta mitä mieltä ap on siitä että lypsän maitoani esikoisen (3v) aamupuuroon ja ruokajuomaksi? Minulla on täysimetyksellä oleva kuopus mutta maitoa tulee niin hyvin että sitä riittää isommallekin lapselle.

Monet sanoneet että on kuulemma luonnotonta että 3v juo rintamaitoa! Tissistä hänet on vieroitettu mutta mielestäni ihmisenmaito ihmislapselle on luonnollisempaa kuin lehmänmaito.

Vierailija

Kuulostaapa ihanalta tuo varaemosysteemi! =)

Myöskään oman maitosi antamisesta isommalle lapsellesi ei ole mitään pahaa sanottavaa. Huomaan kyllä olevani tässä todella tiukasti kulttuurimme uhri, ajatus tuntuu ihan ensimmäisenä hieman oudolta, mutta en suostu takertumaan siihen, vaan sehän nimenomaan on sitä luontaista ravintoa. MIKSI meidät on opetettu siihen, että OMAN ÄIDIN maito tuntuu luonnottomalta (vaikka se on nimenomaan sille omalle lapselle tarkoitettu), mutta toisen lajin, toisen lapsen äidin maito tuntuukin ihan järkeenkäyvältä?? Vaikka se maito vasta luonnotonta onkin, koska sitä ei koskaan ihmislapselle tarkoitettukaan... Kaksinaismoralistista jos joku.

ap

Vierailija

Ihan rauhassa nyt vaan. En ole tehnyt aiheesta yhtäkään aloitusta aiemmin. Kuulostat hieman harhaiselta... Vai onko mielestäsi kaikki lapsia koskevat ketjut samalta aloittajalta? =) Kaikki blogeja koskevat keskustelut? Kaikki... no tajusit pointin. 

Kiva silti kuulla, että asiasta on ollut keskustelua. Tämä aihe on nyt monen huulilla ja hyvä niin.

ap

Vierailija

Tuotantoeläin kyllä tuottaa niin paljon että vasikka ei pystyisi juomaan kaikkia maitoa... maidon riittävyyden takia vasikkaa ei tarvitsisi vieroittaa. Vasikka juo myös pitkään lehmän maitoa vaikka olisikin vieroitettu, toisinaan (muutaman päivän ikäisestä lähtien) juoma on tosin valmistettu maitojauheesta johon lisätty muita vasikan kasvuun tarvittavia aineita.

Vierailija

Monet jutut on outoja, jos oikein ajattelee. Miksi ihmiset pitävät kotonaan eläimiä tai vaikka kaloja? Eikö niiden pitäisi olla luonossa eikä kerrostaloasunnossa? Miksi eläimet syövät toisiaan? Miksi ihmiset syövät eläimiä? Miksei eläimet saa syödä ihmisiä? Miksi on parempi tehdä sonnista lihaa, mutta ei olisi oikein ottaa lehmästä maitoa ja pitää se hengissä?Miksi ihmiset syövät kananmunia, joista pitäisi tulla tipuja? Miksei vauva voisi juoda lehmänmaitoa, siinä missä aikuinen syö juustoja tai jäätelöä, joka on valmistettu siitä?

Jotta maailman miljardeille ihmisille saataisiin tarpeeksi ruokaa, kaikenlaisia syötäviä vaihtoehtoja on kehitelty. Tietenkin kaikkea tarvittaisiin vähemmän jos ruokaa ei heitettäisi pois niin paljon. Nytkin joka päivä tehdään 12 miljardin ihmisen tarpeille ruokaa, vaikka maailmassa on vain n. 7 miljardia ihmistä.

Vierailija

Näinhän se asia on..maitoa juoneet kuitenkin ihmiset aina ja asia on näin..tärkeä ravinnonlähde.Parasta olisi ottaa oma lehmä ja sille vasikka joka saa olla emänsä kanssa niin kauan kuin haluaa..tai voi olla..ihminen sen päättää kai aina koska vasikka erotetaan..maidon juonti on paskaa ja lihan syönti..lemmikkien pito on typerää ja hirvien kaataminen..salametsästys ja kaikki paska mitä me elukoille tehdään..ihminen on paska elukka kun sitä rupeet oikein miettiin ja parasta olisi vaan lopettaa kaikki..

kanojen olot,elää muutaman viikon..lehmät..älä mieti liikkaa..sekoo pää?

Vierailija

Kyllä olis ihan hyvä kaupunkilaistenkin vierailla ja tutustua pienestä pitäen maatila elämään eikä aikuisena järkyttyi tollasista asioista. Itse kävin jokunen vuosi sitten valkkaamassa naapurista possun jonka haluan kinkuksi joulupöytään :)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat