Lapsi "hankaa" itseään

Erikoinen perhekö?

Hei!

Kyselisin tällaista, että kouluikäinen tyttölapseni "hankaa" itseään ollessaan tuolilla. Ongelma alkoi jo esikoulussa ja siellä yritettiin puuttua asiaan laittamalla erilaisia tyynyjä tuoliin yms. Keskustelin tuolloin myös terveydenhoitajan kanssa ja sanoivat, että se on normaalia ja lapsi tutustuu itseensä ja se menee ajan kanssa ohi.

Ongelma on jatkunut nyt kuitenkin jo kohtalaisen kauan ja ongelma on erittäin kiusallinen ja inhottava, jopa häpeällinen. Lapsi tekee sitä muiden ihmisten seurassa, eikä meinaa lopettaa. Välillä pitää nostaa kokonaan pois tuolilta tai muuta tällaista eli pelkkä sanominen ei auta.

Olen yrittänyt puhua lapsen kanssa, että se on kiusallista ja niin ei saisi seurassa tehdä (koska se on epäkohteliasta muille). Siitä voi seurata myös se, että kun muut lapset huomaavat tämän, mikä on väistämättä edessä, voi alkaa kiusaaminen yms.

Mitä ihmettä tuo "hankaaminen" on? Ei kai pieni lapsi tiedä vielä itsetyydytyksestä mitään eli onko kyseessä joku vakavampi ongelma? Mitä ihmettä tilanteessa pitää tehdä, alan olla todella neuvoton ja vähän vihainenkin. Tosiaan kun lapsi tekee sitä jatkuvasti, koko ajan enkä saa häntä lopettamaan. Erittäin häiritsevää.

Kommentit (1)

Mia Terveydenhoitaja
Seuraa 
Liittynyt8.6.2015

Hei,

lasten itsetyydytystä kutsutaan unnuttamiseksi. Varsinaisesta itsetyydytyksestä ei kuitenkaan ole kyse. Unnuttaminen voi olla lapselle tapa tutustua kehoonsa ja sen tuntemuksiin, mutta myös rauhoittumiskeino. Jotkut lapset unnuttavat itsensä uneen.

Unnuttamista tapahtuu yleensä leikki-iässä ja se jää pikkuhiljaa pois tai lapsi alkaa tehdä sitä vain omissa oloissaan. Osaako tyttäresi kertoa, miksi hän unnuttaa ja miksi se tapahtuu nimenomaan tuolilla istuessa?

Ymmärrän, että tilanne voi olla aikuiselle todella epämukava ja hävettäväkin, koska unnuttaminen muistuttaa itsetyydytystä ja sitä ei ole soveliasta tehdä muiden nähden. Lapselle unnuttaminen ei kuitenkaan ole seksuaalinen teko ja siksi hän ei välttämättä ymmärrä miksi sellaista, mikä tekee hyvän olon, ei voisi tehdä.

Tapahtuiko tyttäresi elämässä jokin muutos, kun unnuttaminen alkoi? Muutto, avioero, läheisen tai lemmikin kuolema, päiväkodin vaihtaminen tai muu lapselle iso asia voi laukaista tarpeen unnuttaa ja rauhoitella itseään.

Voisitte käydä tyttäresi kanssa juttelemassa asiasta koulupsykologin luona. Koulupsykologille saa ajan suoraan soittamalla tai kouluterveydenhoitajan kautta.

Hyvää syksyn jatkoa sinulle ja tyttärellesi :)

t. Mia, terveydenhoitaja

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat