Vierailija

Meillä on nyt 1,5kk ikäinen vauva. Hän painoi syntyessään 2390 g, syntyi täysiaikaisena, mutta napanuorassa olleen solmun takia ei ollut kasvanut niin kun olisi pitänyt. Muuten kaikki oli vauvalla hyvin ja saimme pienen painon takia ohjeistuksen syöttää 3 tunnin välein, myös öisin. 1kk neuvolassa tyttö oli saanut painoa 1500 g ja neuvolassa sanottiin, ettei enää välttämättä tarvitse syöttää 3 tunnin välein.

Ensimmäisen kuukauden aikana vauva oli välillä hyvinkin vähäuninen. On syntymästään saakka ollut ns. iloinen vauva eikä ole turhasta itkenyt, lähinnä jos on ollut nälkä. Tiedän ystävien lasten nukkuneen ensimmäisinä kuukausina lähes koko päivän, niin meidän tyttö oli ensimmäisen kuukauden ajan sellainen, että saattoi olla päivällä hereillä parikin tuntia, sitten nukkui tunnin ja taas hereillä pari tuntia.

Nyt tilanne on muuttunut sillä tavalla, että tyttö on alkanut nukkua paljon enemmän ja on ollut selkeästi väsyneempi. Lisäksi ei oikeen jaksa syödä samalla tavalla kun ekan kuukauden aikana. En siis tietenkään heti oleta, kun tyttö on alkanut nukkua enemmän, että jokin olisi vialla, lähinnä ihmetyttää, kun ensimmäinen kuukausi meni aika eri tavalla nukkumisen suhteen. Enemmän ehkä huolestuttaa se, ettei tyttö syö enää niin paljon.

Voiko tällainen olla normaalia vai onko jossain  ehkä jotain vikaa? Onko jossain jotain taulukkoa tmv. minkä verran tämän ikäisen pitäisi vuorokaudessa syödä ja nukkua? Varmasti riippuu paljon lapsesta, mutta onko jotain miten pitäisi noin keskimäärin olla?

  • ylös 1
  • alas 0

Kommentit (4)

Vierailija

Lääkäriin, lapsella voi olla esim.sydänvika joka ei aiemmin ole tullut esille. Vrt.tuohon jaksamattomuuteen syömisessä.

Vara ei venettä kaada. Ei ole turhaa lääkärissäkäyntiä kun kyseessä on lapsi.

Vierailija

UNI:

Mikä on lapsen normaali unen määrä?

Vastasyntynyt nukkuu normaalisti 20 tuntia vuorokaudessa, mikä jakautuu useaan rupeamaan niin, että pisin yhtäjaksoinen uni kestää 2–4 tuntia. Joillain lapsilla yksittäinen unirupeama on vielä lyhyempi, 1–2 tuntia. Vastasyntyneellä unijaksot jakautuvat tasaisesti ympäri vuorokauden, mutta vähitellen nukkuminen alkaa painottua yöaikaan. Kahden kuukauden iässä puolet lapsista nukkuu 5–6 tunnin yöunen ja 4 kuukauden iässä näin tekee jo valtaosa. Samalla vuorokaudessa nukutun unen määrä vähenee niin, että kolmen kuukauden iässä se on 14–15 tuntia ja vähenee edelleen vuosien kuluessa murrosikäisen normaaliin yhdeksään tuntiin.

Nukkuminen liittyy olennaisesti syömiseen ja tilastojen mukaan ensimmäisen 2 kuukauden aikana lapset syövät kahdesti yössä, seuraavan parin kuukauden aikana kerran yössä ja 4 kuukauden jälkeen valtaosa lapsista pärjää ilman yösyöttöä. Kehittyäkseen ja kasvaakseen normaalisti lapsi ei siis ensimmäisten kuukausien jälkeen tarvitse yösyömistä.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skl00006

RUOKA:

Meillä vauva syö jauhepohjaista korviketta ja voit marketissa kurkata paketin kyljestä ruokamäärät. Tuon pönikän mukaan 1-2 -kuinen syö 600-800 ml vuorokaudessa, mutta määrät ovat aina yksilöllisiä. Jos sinua huolettaa, niin varaa ylimääräinen käyntin neuvolaan. Se on ihan perusteltua tässä tapauksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vierailija

Meillä oli vastaavaa eikä löydetty mitään vikaa. Kannattaa kyllä varata aika lääkäriin, koska ei voi tietää varmaksi ilman tutkimuksia

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla