Miten onnistuu erilliset vuokrasopimukset??

Vierailija

Olen antamassa asuntoani vuokralle eräälle nuorelleparille. Nyt he pyytävät molemmat erillisiä vuokraopimuksia, nähtävästi asuntotuen takia. Siis miten tämä käytännössä onnistuu? Entä vesi- ja sähkölaskut (ovat erikseen maksettavissa vuokralaisen nimissä). Alunperin oli puhe että tehdään yhteinen vuokrasopimus (kaupasta saataville standardivuokrasopimukselle), mutta nyt en kyllä osaa sanoa että onnistuuko kahden erillisen vuokrasopimuksen teko yhteen asuntoon...? Siis miten laittaa esim. neliöt vuokrasopimukseen yms. yms. ? Onko kenelläkään teistä kokemusta asiasta? Hjelppiä kokemattomalle vuokraemännälle...!

Sivut

Kommentit (18)

Vierailija

No en tässä tapauksessa suosittelisi, koska jos toinen lähtee lätkimään, saa toinen jäädä asumaan siihen asuntoon vaan siklä puolikkaalla vuokralla. Teette yhteisen vuokrasopimuksen, ja siihen voidaan merkitä selkeästi molempien osuus vuokrasta.
Tai toinen ottaa vuokrasopimuksen nimiinsä ja tekee sitten toisen kanssa alivuokralaissopimuksen (näin itse tein aikoinaan poikaystävän kanssa).
.
Jossain monen huoneen asunnosssa voisin tehdä erilliset sopimukset, koska niissä yleensäkin on monta erillistä huonetta vuokralla, joten jos joku lähtee, niin otetaan joku tilalle.

Vierailija

Teet vain sopimukset niin että kummankin paperiin tulee puolet asunnon neliöistä ja kummassakin on vuokrana puolet siitä mitä muuten ottaisit.

Vierailija

Yks hyvä keino on se, että vuokraat toiselle sen asunnon ja toinen tulee siihen alivuokralaiseksi. Silloin sun riski häviää ja kumpikin voi hakea asumistukea erikseen. Mä en suostuis vuokraamaan asuntoa kahdella yksittäisellä vuokrasopimuksella.

Vierailija

Ei ole kumma homma, meillä vuokralaisilla on omat sopparit.

Eli standardi pohjaa käytät, molemmilla omilla nimillä. Jos asunnon koko onvaikka 60m2 niin laitat molemmille tilaksi 30m2 ja lisäät perään yhteiskäytössä wc, keittiö ja eteinen. Vuokran jaat kahdella. Omat sähkösopparit he tekee firmaan jotain se I kuulu sulle. Ja jos vesi on kiinteä niin laitan vuokraan lisäksi sen summan.

Ongelmat vuokranmaksussa ja irtisanomisissa vältät tekemällä vapaamuotoisen lapun, jonka molemmat allekirjoittaa ja jossa he sitoutuvat vastaamaan koko vuokran maksusta ja toisen irtisanoutuwssa toinen vastaa koko vuokrasta.

Helppoa.

Vierailija


Opiskelujeni alussa asuin vuoden verran yksityisellä kämppiksen kanssa. Meillä oli erilliset vuokrasopimukset.

Sopimuspohja oli juuri tuo kirjakaupan standardi malli, molemmille oma. Sopimuksiin oli mainittu asunnon koko pinta-ala, sekä kummankin vuokralaisen osuus siitä (oma huone + puolet yhteisestä tilasta). Vesimaksu oli molemmille oma, maksoimme taloyhtiölle. Sähkölasku oli asuntokohtainen ja tuli neljästi vuodessa, jaoimme maksun keskenämme.Vierailija

on aina samansuuruinen (arviolasku), nii senhän voi sisällyttää kans vuokraan, ja sopia (kirjallisesti), että jos menee yli, nii ylitsemenevä osuus puolitetaan

Vierailija

Mitäs sitten jos toinen haluaakin purkaa sopimuksen ja toinen ei? Löydätkö sitten vuokralaisen toiselle puolikkaalle? Vai saattaako käydä niin, että saat asunnosta puolta vuokraa ja sitten toinen jäljelle jäänyt tuokin asuntoon uuden puolisonsa asumaan myös?Entäs jos toinen maksaa vuokransa ja toinen ei? Millä keinolla saat sen toisen maksamattoman asunnosta ulos? Et millään.Liikaa riskejä sinulle! Älä suostu kaikkeen mitä sinulta pyydetään!

Vierailija


Sopimukseen voi laittaa ehdon, että jos toisen sopimus purkautuu, purkautuu sopimus myös toiselta.Yhtälailla sitä ottaa riskin maksamattomuudesta oli sopimus yhteinen tai erillinen.Erilliset sopimukset ovat ihan normaalikäytäntö. Toki vuokranantaja voi itse päättää mihin suostuu, mutta ainakin opiskelijoilla erilliset sopimukset ovat tärkeä taloudellinen seikka asumislisän vuoksi --> kämppiksen tulot eivät vaikuta tuen määrään.Vierailija

nnalta, kuin asunnon vuokraaminen nuorelle parille yhteisellä sopimuksella...Jos parille tulee " bänksit" , niin toinen voi jäädä asumaan asuntoon ja toisen huoneen voi vuokrata eteenpäin. -Yleensä nuorilla ihmisillä on itselläänkin tuttavapiirissä jonossa opiskelijakavereita, jotka ovat halukkaita muuttamaan kaverin kämppikseksi. Ja näin vuokranantajalle tulee ainakin puolet vuokrasta katkotta...Sitäpaitsi alkuperäiseen vuokrasopimukseen voi myös laittaa ehdon, että molemmat sopimukset raukeavat, jos toinen irtisanoo sopimuksensa. Edelleen voi laittaa ehdon, että molemmat ovat yhteisvastuullisia vuokran suhteen (eli, jos toinen lähtee, toinen on velvollinen maksamaan koko vuokran kunnes uusi kämppis löytyy). Itse olen aikoinani asunut monessa kimppakämpässä ja nykyisin mieheni ja minä vuokraamme kaksiota kahdelle opiskelijapojalle. En näe kimppavuokrassa mitään sen isompaa riskiä kuin asunnon vuokraamisessa parille.Käytätte siis tuota ihan normaalia kirjakaupoista saatavaa vuokrasopimuspohjaa. Siinä on sellainen kohta, että " vuokrataan osa asunnosta" . Siihen vain sitten merkataan se pinta-ala, mikä on kummankin vuokralaisen omassa käytössä. Ja oman harkinnan mukaan voi aina kirjoittaa vapaamuotoisen liitteen vuokrasopimukseen muista mahdollisista vuokrauksen ehdoista. Liitteeseen vaan kaikkien nimet alle ja vuokrasopimuskaavakkeeseen maininta liitteestä.Minusta ainakin on kiva, että voi helpottaa omalta osaltaan nuorten elämässä eteenpäin ponnistelevien elämää. Ei ole helppoa nuorten opiskelijaparien asema minimaalisten tukien ja asumislisien byrokratiaviidakossa!

Vuokraemäntä

Siis voihan sinne sopimukseen kirjailla ihan mitä haluu mut tiukan paikan tullen ne ei välttämättä ole juridisesti päteviä. Usein ehdot tulkitaan niin että ne täytyy olla ristiriidattomia eli jos tehdään erilliset vuokrasopimukset niin toinen ei voi olla vastuussa toisen tekemisistä ja mikäli sellainen ehto laitetaan sopimukseen niin se ei sido vuokralaista, koska se on ristiriidassa erillisten vuokrasopimusten perusteella ja ristiriitatilanteessa sopimusehtoja tulkitaan vuokralaisen edun mukaan. Mutta tietysti jokainen voi kirjoittaa mitä haluaa mutta tosiaan, oikeudessa näillä ehdoilla ei välttämättä ole mtn merkitystä.
Suosittelen lukemaan huoneenvuokrauslain ja ennakkotapauksia käräjäoikeuden päätöksistä.

Vierailija

En laittaisi erillisiä sopimuksia, koska jos he eroavat ja toinen muuttaa pois, saattaa jäädä omaan takkiisi puolet vuokrasta maksamatta jos ei löydy asukasta joka olisi halukas kimppakämppään. 

Vuokraisin asunnon vain kokonaisena. He voivat aivan mainiosti tehdä niin että toinen on päävuokralainen ja alivuokraa sitten toiselle huoneen. Sillä mikäli he ovat pariskunta ja syyllistyvät petokseen nyhtämällä asumistukia kelasta, niin silloin sinua ei voida syyttää perokseen osallistumisesta. 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Nuo vuokrasopimukseen laitettavat ehdot ovat hyviä ja aionkin käyttää niitä laatiessa vuokrasopimusta. Kiitos!!

ap


Mitkä ehdot? Vuokrasopimuksessa sovittavat asiat ovat aika tarkasti rajattuja ja keksimällä "hyviä" ehtoja käy helposti niin että ne ovat kohtuuttomina tai lain vastaisina pätemättömiä.

Erilliset vuokrasopimukset voit tehdä ja laitat että oikeuttaa asumaan puolikasta asunnosta. Mutta se ei missään tapauksessa ole sinun etusi mukaista. Jos heillä on yhteinen vuokrasopimus tai jos vuokrasopimus on tehty vain toisen kanssa, mutta hän käyttää asuntoa yhdessä puolisonsa kanssa, niin he ovat myös yhteisvastuullisia vuokran maksamisesta. Jos heillä on erilliset vuokrasopimukseet ja toinen jättää vuokransa maksamatta, niin voit irtisanoa vain toisen vuokrasopimuksen, eikä toinen ole siitä mitenkään vastuussa. Vuokransa maksamatta jäävä voi vielä jäädä asumaan puolisonsa puolikkaaseen. Mitenpä kuvittelet saavasi vuokrattua puolet asunnosta jollekkin kolmannelle vuokralaiselle? Et mitenkään.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
nnalta, kuin asunnon vuokraaminen nuorelle parille yhteisellä sopimuksella...Jos parille tulee " bänksit" , niin toinen voi jäädä asumaan asuntoon ja toisen huoneen voi vuokrata eteenpäin. -Yleensä nuorilla ihmisillä on itselläänkin tuttavapiirissä jonossa opiskelijakavereita, jotka ovat halukkaita muuttamaan kaverin kämppikseksi. Ja näin vuokranantajalle tulee ainakin puolet vuokrasta katkotta...Sitäpaitsi alkuperäiseen vuokrasopimukseen voi myös laittaa ehdon, että molemmat sopimukset raukeavat, jos toinen irtisanoo sopimuksensa. Edelleen voi laittaa ehdon, että molemmat ovat yhteisvastuullisia vuokran suhteen (eli, jos toinen lähtee, toinen on velvollinen maksamaan koko vuokran kunnes uusi kämppis löytyy). Itse olen aikoinani asunut monessa kimppakämpässä ja nykyisin mieheni ja minä vuokraamme kaksiota kahdelle opiskelijapojalle. En näe kimppavuokrassa mitään sen isompaa riskiä kuin asunnon vuokraamisessa parille.

Käytätte siis tuota ihan normaalia kirjakaupoista saatavaa vuokrasopimuspohjaa. Siinä on sellainen kohta, että " vuokrataan osa asunnosta" . Siihen vain sitten merkataan se pinta-ala, mikä on kummankin vuokralaisen omassa käytössä. Ja oman harkinnan mukaan voi aina kirjoittaa vapaamuotoisen liitteen vuokrasopimukseen muista mahdollisista vuokrauksen ehdoista. Liitteeseen vaan kaikkien nimet alle ja vuokrasopimuskaavakkeeseen maininta liitteestä.

Minusta ainakin on kiva, että voi helpottaa omalta osaltaan nuorten elämässä eteenpäin ponnistelevien elämää. Ei ole helppoa nuorten opiskelijaparien asema minimaalisten tukien ja asumislisien byrokratiaviidakossa!


Erilliset sopimukset lisää vuokranantajan riskiä. Yhteisellä sopimuksella saa täyden vuokran, puolikkaalla sopimuksella voi tosiaan pitkäänkin saada vain puolikasta vuokraa, kun toinen lähtee asunnosta.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat