Mitä maistuvaa voisi antaa joululahjaksi?
Jos vielä joku jaksaisi laittaa reseptin tai linkin, niin olisin kiitollinen :)
Erityisesti kiinnostaisi marinoidut valkosipulit tms. kauniiseen purkkiin laitettavat ruokalahjat.
Myös makeat herkkuohjeet ovat tervetulleita!
Kommentit (6)
Rex-kakku voisi olla myös sopiva Joulun aikaan.
200-250g kookosrasvaa
200g taloussuklaata
2 munaa
3dl tomusokeria
n. 25kpl mariekeksejä
Sulata suklaa ja kookosrasva miedolla lämmölla kattilassa. Anna jäähtyä. Vatkaa joukkoon munat ja lisää tomusokeri. Vuoraa leipävuoka kelmulla ja laita kerroksittain suklaata ja mariekeksejä. Anna jähmettyä jääkaapissa. Kumoa kakku.
Etsin lähikaupasta mutta en kyllä löytänyt. Miten eroaa tavallisesta sokerista? Minkälainen pinta siitä tulee pikkuleipään? Olis kiva kokeilla. =-)
Itse annan useille ystävilleni tiramisua tai glöginmakuista juustotorttua. Olen ostanut jo kakkukuvut, jotka saavat sitten pitää herkun syötyään. Jos nämä kiinnostaa, blogissani on ohjeet muistaakseni lokakuun tai marraskuun kohdalla.
www.Lintu75.vuodatus.net
koulun opelle teemme valmiista murotaikinasta pikkuisella enkeli-piparimuotilla pikkuleipiä, johon laitamme pinnalle punaista kristallisokeria. Enkelit suljemme enkeli-purkkiin ja seuraksi enkeliservettejä.
Viime vuonna teimme lasten kummeille isot piparisydämet samalla tavoin.
Tapaan tehdä myös joululimppua ja kääräisen sellofaaniin ja kaunis nauha seuraksi.
Joulumakeiset
1½ dl sokeria
1 dl siirappia
100 g tummaa suklaata
1 rkl vaniljasokeria
1 dl tomusokeria
60-100 g manteleita, osa jauhettuna ja osa rouhittuna
2 rkl voita
1. Rouhi suklaa.
2. Sekoita sokeri, siirappi ja suklaarouhe paksupohjaisessa kattilassa.
3. Kiehauta seos, vähennä lämpöä ja keitä noin 20 minuuttia kunnes seos on puuromaista. Heiluttele kattilaa välillä, mutta älä sekoita liikaa, ettei seos paakkuunnu. Seos on sopivan sakeaa, kun muutama pisara jähmettyy kylmässä teelusikassa.
4. Ota kattila liedeltä. Lisää vaniljasokeri, tomusokeri, mantelit ja voi. Sekoita voimakkaasti.
5. Kaada seos öljyttyyn vuokaan (15 cm x 25 cm). Leikkaa jähmettynyt levy neliöiksi.
6. Vihje: Manteleita ei tarvitse kuoria. Aika vain parantaa makeisten makua.
Tryffelit
175-200 g taloussuklaata
2 rkl voita
2 keltuaista
2 rkl kermaa
2 rkl konjakkia tai brandyä
(50 g pähkinärouhetta)
1. Pilko suklaa kulhoon.
2. Sulata suklaapalat ja voi vesihauteessa, ts. aseta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle.
3. Sekoita keltuaiset, kerma ja konjakki.
4. Lisää suklaan joukkoon ja vatkaa, kunnes seos sakenee.
5. Täytä tryffelimassalla pienet makeisvuoat (noin 40 kpl).
6. Jäähdytä, säilytä viileässä ja tarjoa jouluisen kahvipöydän herkkuna.
Nekut
2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 dl siirappi
1/2 dl korppujauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 rkl voita
1. Valmista mantelirouhe itse tai käytä kaupasta saatavaa valmiiksi rouhittua.
2. Mittaa kerma, sokeri ja siirappi paksupohjaiseen teräskattilaan.
3. Keitä aineksia koko ajan pohjia myöten sekoittaen, kunnes seos alkaa tulla paksuksi.
4. Massa on valmista, kun kylmään veteen tiputettu tippa pysyy koossa ja siitä saa muovailtua sormien välissä pallon.
5. Lisää massaan sitten korppujauhot ja mantelirouhe sekä lopuksi voi ja sekoita kunnolla.
6. Voi tekee nekuista liukkaita, jolloin ne irtoavat paperista.
7. Kaada kuuma massa pieniin vekattuihin karkkivuokiin tai leivinpaperista käärittyihin tötteröihin, jotka voi asetella pystyyn lumella täytettyyn astiaan.
8. Nekuista syntyy aitoja tikkunekkuja, kun laitat vielä hammastikun pystyyn tötteröön.
Suklaakaramellit
(n. 60 kpl)
3-4 rkl kaakaojauhetta
1,5 dl tummaa siirappia
2 dl sokeria
3 dl kuohukermaa
1. Sekoita kaikki aineet kattilassa ja keitä hiljaisella tulella koko ajan hämmentäen noin 45 minuuttia.
2. Tee jähmettymiskoe tiputtamalla seosta lusikalla kylmään veteen. Jos se jähmettyy hyvin, on karamelliseos valmista, muutoin jatka keittämistä.
3. Kaada seos matalaan, öljyttyyn astiaan ja anna jäähtyä.
4. Leikkaa paloiksi ja kierrä ne sellofaanipalojen sisälle.
Suklaa-riisimakeiset
150 g kookosrasvaa
1 muna
1½ dl pölysokeria
2-2½ rkl kaakaota
3½-4 dl riisimuroja
1. Kookosrasva sulatetaan ja annetaan jäähtyä.
2. Muna ja sokeri vatkataan kuohkeaksi ja lisätään kaakao ja kookosrasva vähän kerrallaan.
3. Riisimurot lisätään seokseen ja se levitetään noin 2 cm paksuiseksi levyksi tasaiselle alustalle pannuun voipaperin tai alumiinifolion päälle.
4. Massa saa jähmettyä viileässä ja jähmettyneenä se leikataan nelikulmaisiksi paloiksi.
5. Makeisia on paras säilyttää viileässä sillä ne sulavat helposti.
Jääsuklaa
(n. 50 kpl)
200 g tummaa suklaata
100 g kookosrasvaa
2-4 tippaa piparminttuöljyä
1. Sulata suklaa ja kookosrasva erikseen ja jäähdytä niitä hetken aikaa.
2. Sekoita suklaa ja rasva keskenään ja mausta piparminttuöljyllä.
3. Kaada seos pieniin makeisvuokiin ja pane ne kylmään kovettumaan.
Sinappiresepti
1 1/4 dl sinappijauhetta
1 1/2 dl sokeria
1/2 rkl perunajauhoja
1 pss (150 gr.) Aura-muruja
1 muna
2 dl ruokakermaa
1/2 dl omenamehua
1 tl omenaviinietikkaa (joku muukin viinietikka käy)
1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
2. Lisää muut, paitsi etikka.
3. Kuumenna vesihauteessa koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja murut vähän sulavat (tämä kuuluukin sitten kyllä jäädä vähän " kokkareiseksi" ).
4. Lisää lopuksi etikka ja jos mössö tuntuu liian tönköltä, laita vielä vähän omppumehua sekaan.
Chili-hillo
10 jalapenoa
2 paprikaa
3,5 dl etikkaa
13,5 dl sokeria
vajaa 1 dl sitruunamehua (halutessa vihr. karamelliväriä)
½-1 dl hillosokeria
1. Soseuta paprikat ja jalapenot, keitä etikan kanssa n.10 min.
2. Lisää sokeri ja sitruunamehu, anna kiehahtaa.
3. Purkita.
4. Älkää kysykö paljonko tuota hillosokeria menee, en tiedä tarkkaa mittaa laitoin käsi tuntumalla
Marinoidut valkosipulinkynnet
3-4- kokonaista valkosipulia
vettä
Liemi:
1,5 dl etikkaa
1 dl vettä
1,5 dl sokeria
pala inkivääriä
6-8 musta/valkopippuria
1 laakerinlehti
1 tl suolaa
0,5 dl öljyä
oreganoa
1. Kiehauta valkosipulit ja kuori kynnet.
2. Kiehauta liemen aiheet ilman öljyä ja oreganoa.
3. Lisää joukkoon valkosipulin kynnet.
4. Anna kiehua viisi minuuttia.
5. Siirrä kynnet tölkkeihin, poista liemestä mausteet.
6. Kaada myös se tölkkeihin.
7. Lisää myös öljy ja oregano.
8. Anna maustua viikon verran välillä ravistellen.
Helppo joulukakku
2 dl piimää
200 g sulatettua voita
2 dl omenasosetta
1 dl sokeria
2 munaa
1 dl rusinoita
1 tl inkivääriä
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1-2 tl kardemummaa
2 tl soodaa
5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
korkillinen konjakkia
1. Sekoita piimä, voi, omenasose ja munat keskenään.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään.
3. Sekoita muihin aineksiin.
4. Kaada korppujauhotettuun kakkuvuokaan.
5. Paista 175 asteessa noin tunnin verran.
Tuhti konjakkisinappi
1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuumaa vettä
2 rkl etikkaa
½ tl suolaa
loraus konjakkia
1. Sekoita kattilassa sinappijauhe ja sokeri hyvin.
2. Lisää kuuma vesi, etikka ja loraus konjakkia.
3. Mausta suolalla.
4. Hauduttele tunnin ajan hiljaisella tulella.
Aika tuhti hunajasinappi
2 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
2 rkl hunajaa
2 dl kuohukermaa
1 tl perunajauhoja
2 kananmunaa
2 rkl etikkaa
suolaa
1. Sekoita etikkaa lukuun ottamatta kaikki aineet kattilassa.
2. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Nosta jäähtymään.
4. Lisää etikka.
Jouluglögi
4 dl vettä
3 dl sokeria
4 neilikkaa
1 kanelitanko
4 rkl rusinoita
1 plo punaviiniä
2 sitruunaa
1 appelsiini
mantelilastuja
1. Kiehauta vesi, sokeri, mausteet, ja rusinat.
2. Lisää punaviini ja hedelmämehut.
3. Kuumenna mutta älä keitä.
4. Lisää kuppiin mantelilastuja.
Kermahedelmät
appelsiinia
omenaa
päärynää
cocktailkirsikoita
kuohukermaa
sokeria
hunajapaahdettuja kookoshiutaleita
sitruunamehua
1. Viipaloi hedelmät ja asettele ne kauniisti lautaselle, päälle hieman sitruunamehua.
2. Vatkaa kuohukerma.
3. Mausta se kirsikoilla ja kookoshiutaleilla.
4. Kaada kermaa päälle.
Omena-rusinapitko
voitaikinalevy
rusinoita
omenoita
sokeria
aprikoosisosetta
1. Kauli taikina n. 10 cm leveäksi.
2. Levitä rusinat levylle ja asettele omena lohkoina päälle.
3. Ripottele pinnalle sokeria ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
4. Ota pois uunista ja levitä aprikoosisosetta päälle.
Herkullinen sinappi
(10 annosta)
1,5 dl sinappijauhetta
2,5 dl Flora Ruokaa
3 kpl kananmunaa
1,5 dl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
0,5 dl sherryä
1. Sekoita sinappijauhe, Flora Ruoka, kananmunat ja hunaja kattilassa.
2. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Mausta suolalla ja sherryllä.
Muuta:
Sherryn tilalla voit käyttää madeiraviiniä. Säilytä sinappia jääkaapissa.
Pippurista sinappi
2 dl vispikermaa
1 dl sinappijauhetta (Colmans)
2 dl sokeria
2 Omega kananmunaa
3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl rosepippuria
1 rkl viherpippuria
1 tl mustapippuria
1. Kiehauta kerma.
2. Sekoita sinappijauhe ja sokeri keskenään kattilassa.
3. Lisää joukkoon kiehuva kerma.
4. Riko kananmunien rakenne ja sekoita haaleaan sinappiseokseen.
5. Lämmitä seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
6. Jäähdytä hieman ja lisää etikat ja mausteet.
7. Annostele jäähtynyt sinappi pieniin purkkeihin (3-4 kpl).
8. Säilytä viileässä.
Kotisinappi
n. 4 dl
1 1/4 dl (45 g) sinappijauhetta
1 1/4 dl sokeria
1 muna
2 dl Valio ruokakermaa
1 pussi (150 g) Valio Kippari murua
1 tl omenaviinietikkaa
1. Yhdistä sinappijauhe ja sokeri kattilassa.
2. Lisää loput aineet.
3. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes juusto on sulanut.
4. Kaada sinappi pieniin kannellisiin lasipurkkeihin.
5. Sulje ja jäähdytä.
Muuta:
Sinappi sakenee jäähtyessään. Sinappi säilyy jääkaapissa muutaman viikon.
Ketsuppi
noin 5 dl ketsuppia
6 suurta kypsää tomaattia (noin 1,5 kg) pilkottuna, ilman siemeniä ja kuoria
1 sipuli pieneksi hakattuna
3 rkl tummaa kidesokeria
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
1 laakerinlehti murskattuna
pari hyppysellistä sellerinsiemeniä, maustepippuria ja kanelia
hyppysellinen jauhettua neilikkaa
¾ dl omenaviinietikkaa
1. Keitä tomaatit ja sipuli kypsiksi kannen alla hiljaisella lämmöllä noin 20-25 min.
2. Hämmentele vähän väliä.
3. Soseuta ja laita takaisin kattilaan.
4. Lisää sokeri, valkosipuli, laakerinlehti, sellerinsiemenet, mustapippuri, kaneli, neilikka ja viinietikka tomaattisoseeseen.
5. Kuumenna kiehumispisteeseen.
6. Anna kiehua hiljalleen ilman kantta 35-40 minuuttia usein sekoittaen, kunnes ketsuppi on sopivan kiinteää.
7. Säilytä valmis maustekastike suljetussa purkissa jääkaapissa.
8. Säilyvyys 2 viikkoa.
Dijonsinappi
noin 1,5 dl sinappia
50 g sinappijauhetta (valintamyymälöistä)
1 tl sokeria
4 rkl kuivaa valkoviiniä
2 rkl öljyä
1. Sekoita ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi.
2. Pane kannelliseen purkkiin ja jääkaappiin.
3. Sinappi säilyy noin 6 viikkoa.