Miten saisi täytekakunpohjan onnistumaan?
Eri ohjeita olen kokeillut, mutta tuloksena usein litteä ja tiivis versio. Kohoaa aluksi kauniisti, mutta sitten lässähtää.
Joskus teen kääretorttupohjia onnistumisen varmistamiseksi, mutta juhlapöytään olisi perinteinen kakku kivempi laittaa tarjolle.
Toinen kakku pitäisi vielä tehdä gluteenittomista jauhoista.
Kommentit (17)
itse tuskailin ennen ihan samojen ongelmien kanssa. Mutten enää. Perunajauho yleensä lässäyttää kakun, joten kokeile tätä
3 pientä munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl kiehuvaa vettä
rasvaa ja graham- tai korppujauhoja vuokaan
Voitele ja jauhota vuoka valmiiksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Vatkaa sitten munat ja sokeri kiinteähköksi vaahdoksi, lisää kiehuva vesitilkka ja jauho-leivinjauheseos. Kaada taikina pinnoitettuun irtopohjavuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa n. 30-45 minuuttia kunnes ruskistuu ja alkaa irrota vuoastaan. Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä ja säilytä huoneenlämmössä vuoka kantenaan, kunnes on koristelun aika.
Tämä helppo täytekakkukakku onnistuu aloittelevaltakin leipurilta. Pohja on hyvä leipoa valmiiksi jo etukäteen.
sitä muna-sokerivaahtoa pitää vatkata ihan älyttömän kauan sähkövatkaimella. Mullakin kävi noin kuin sulla, kun en tajunnut vatkata tosi kauan. Nykyään onnistuu kaikki.
5 munaa yhteen lasiin, toiseen lasiin yhtä paljon sokeria, kolmanteen lasiin yhtä paljon jauhoja joista puolet perunajauhoa ja puolet vehnäjauhoja (tai gluteenitonta) ja 2 tl jauhoihin sekaan leivinjauhetta. Vatkaa munat ja sokeri, vatkaa kauan, kymmenenkin minuuttia voi helposti mennä. Vähällä vatkausella sekaan jauhot siivilän läpi, parempi olisi käännellä ne sekaan. Uunissa 175 asteessa 40 minuuttia. Tämä lämpö ja aika takaa sen, että kypsyy tasaisesti eikä lässähdä, jos olet vatkannut riittävästi!
Anna kakun paistua rauhassa! Ja paistamisen jälkeen anna jäähtyä rauhassa.
Sitä ei voi saada epäonnistumaan ihan perusohjeella paitsi jos ei vatkaa tarpeeksi. Sen muna-sokerivaahdon pitää olla sellaista, että siinä ei näy juuri lainkaan ilmakuplia, ei edes pieniä. Ihan fanaattiseksi ei tartte mennä, mutta sen pitää olla kuplatonta eli sitä pitää vatkata kauan, siis tosi kauan.
munat ostat kauan etukäteen ja niiden pitää olla huoneenlämpöisiä. Jauhot lisäät jäykkään seokseen varovasti nostellen. Jauhotat vain vuoan pohjan ja 1 cm reunaa että kohoaa kunnolla. Paistat tunnin.
(sitä ennen aina lässähti): eli paistetaan 150 asteessa, eikä avata luukkua ensimmäiseen puoleen tuntiin paiston aikana. Aina onnistuu!
Ja vatkaatko tarpeeksi kauan? Käy vaikka kinuskikissan sivuilla, siellä tosi hyvät ohjeet ja kuvat.
ihan ajallisesti? Tunti? Enemmän?
minullakin a i n a lässähtää, miten kauan se on se kauan, sähkövatkaimella? Puoli tuntia? Jännä kun keittokirjojen ohjeissa aina kerrotaan aineet mutta ei sitä, että se vatkaaminen on kaikkein tärkeintä.
tuosta kakkutaikinan vatkaamisesta: vaahto on silloin valmista kun sillä pystyy "kirjoittamaan" eli vispilästä valutetaan vaahtoa vanana siihen taikinakulhoon. Jos se vana jää siihen vaahdon päälle niin että sillä voisi kirjoittaa luettavan sanan, on vaahto valmista ja jauhot voi lisätä.
tuosta kakkutaikinan vatkaamisesta: vaahto on silloin valmista kun sillä pystyy "kirjoittamaan" eli vispilästä valutetaan vaahtoa vanana siihen taikinakulhoon. Jos se vana jää siihen vaahdon päälle niin että sillä voisi kirjoittaa luettavan sanan, on vaahto valmista ja jauhot voi lisätä.
tuosta kakkutaikinan vatkaamisesta: vaahto on silloin valmista kun sillä pystyy "kirjoittamaan" eli vispilästä valutetaan vaahtoa vanana siihen taikinakulhoon. Jos se vana jää siihen vaahdon päälle niin että sillä voisi kirjoittaa luettavan sanan, on vaahto valmista ja jauhot voi lisätä.
Koulussa opettaja opetti tuon saman tekniikan. Mä oon yleensä numero 8 "piirtänyt" vaahdon pintaan. Ja kun se pysyy kokonaisena numerona niin vaahto on valmista. Älä myöskään hakkaa vispilöitä kanamuna-sokerivaahdon kulhon reunaan, sekin auttaa kakun lässähtämisessa. Ja joku jo kirjottikin siitä että uunin luukkua ei saa aukoo.
eikä silti yhtään lässähdä.
Mutta munkin mielestä perunajauhoilla on vaikeampi tehdä kuin vehnäjauhoilla. Joten vehnäjauhoja suosittelisin.
Ja tuoreet kananmunat vatkaantuvat paremmin. Kannattaa katsoa, ettei parasta ennen -päiväys ole ihan lähellä.
Munat on vatkaantuneet tarpeeksi silloin, kun munavaahto ei ole enää lirua, vaan sen verran jähmeää, että vatkaimen saamuttamisen jälkeen pinta ei painu tasaiseksi, vaan vatkaimen kuviot jäävät näkyviin ties miten pitkäksi aikaa. Jotkut valuttavat vaahdosta kahdeksikon, ja jos kuvio on näkyvissä, kun kasin uusi kierros alkaa, niin silloin on riittävän jähmeää.
Laitan yhtä paljon munia, sokeria ja jauhoja, ja jauhot puoleksi perunajauhoja ja puoleksi vehnäjauhoja.
Esim 6 munaa, 3 dl sokeria ja 3 dl jauhoseosta.
Jauhoseos: 1,5 dl vehnäjauhoja, 1,5 dl perunajauhoa ja 2 tl leivinjauhetta.
Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi niin et sen kasin saa piirrettyä pintaan. Sekaan sitten tuo huolella keskenään sekoitettu jauhoseos ja taikina uuniin.
Oon paistanut joskus 200, joskus 150 ja 175ssäkin oon tainnut joskus paistaa...tosiaan luukkua ei saa aukoa paistamisen aikana, paitsi loppuvaiheessa.
4 munaa
2 dl sokeria
vatkaa vaahdoksi hyvin
sekoita varovasti 2 dl perunajauhoja
lopuksi 1 tl leivinjauhetta
Laita pyöreään vuokaan, joka on leivinpaperilla vuorattu.
Paista 200 asteessa noin puoli tuntia kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea.
Voit laittaa myös puolet vehnäjauhoja, jos ei tarvitse olla gluteeniton.
Ihmettelen, jos epäonnistut ;)